Najbolje iz Vranja

Eko Taxi Vranje

, ,

ELITNA MREŽA BAVARSKEVranjanka Aleksandra Maša Džoljić (26) zaposlena je kao mlađi savetnik u Ministarstvu privrede u sektoru za kontrolu i razvoj javnih preduzeća i privrednih registara. Ona je završila Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, a prethodno je radila u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Anđela Ristić Djina (26) trenutno radi kao mlađi savetnik u odeljenju Ujedinjenih nacija za borbu protiv dezirtifikacije u Bonu, a završava master program Elitne mreže Bavarske, gde se bavi naučnim istraživanjem klimtskih promena. Pejzažnu arhitekturu, na Šumarskom fakultetu u Beogradu završila je kao druga u generaciji.

Milovan Dekić (31) je asistent na FPN-u na više predmeta, među kojima je i sociologija koju svaki student tog fakulteta mora da prođe u prvoj godini.

Marija Djorić (35) predaje na Univerzitetu u Beogradu na smeru Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost, bila je docent na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu, godinama je radila kao asistent na više predmeta na FPN-u, sa profesorom draganom Simeunovićem, a 2010. godine proglašena je za najboljeg doktoranda  u oblasti političke teorije na Bogradskom univerzitetu.

Osnovne i master studije na FPN-u završio je i Miloš Nikolić (31) koji je predsednik i jedan od osnivača Libertarijanskog kluba Libek, organizaciju koja se zalaže za reforme obrazovanja, vladavinu prava i tržišnu privredu.

Slobodan Popović (27) trenutno je na doktorskim studijama i bavi se položajem Kine i odnosu prema centralnoazijskom regionu. Master regionalne studije Azije i osnovne studije politikologije završio je za veoma visokim  prosekom. Trenutno je angažovan kao saradnik u nastavi na viš predmeta koji se odnose na geopolitiku i ekonomiju na FPN-u i kao mlađi istraživač u Centru za studije Azije.

Marko Veličković je asistent na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, dok je Marija Manasijević, asistent na Fakultetu za pravne i poslovne studije u Novom Sadu, a trenutno je na doktorskim studijama psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Dve južnjakinje rade na regionalnoj televiziji N1 – Jelena Sotirović (29) iz Vranjske Banje i Maja Nikolić iz Surdulice. Jelena trenutno vodi emisiju Scena, a prethodno je radila na radiju Studio B i televiziji Nova, dok Maja radi u informativnom programu, a je ranije radila na televiziji Studio B.

Nemanja Todorović Štiplija (32) je osnivač i glavni urednik portala !!!!!!!!!!!!European Western Balkans. Završio je  Beogradsku bankarsku akademiju, magistarske studije iz oblasti evropske politike na Masarikovom univerzitetu u Češkoj, a jedan semester je proveo na specijlističkom programu na Univerzitetu u Konstancu. Nekoliko meseci proveo je u Evropskom parlamentu.

Vranjanci su uspešni i na Arhitektonskom fakultetu. Alksandra Djorđević (26) je asistent na Departmanu za Urbanizam na Arhitektonskom fakultetu na više predmeta sa profesorima Urošem Radosavljevićem i Ksenijom Lalović. Završila je dva master programa- Arhitekturu i Integralni urbanizam, a trenutno je na doktorskim studijama Arhitekture i urbanizma.

 

Njen vršnjak Miloš Kostić jedan je od najmlađih doktoranata arhitekture, a prošle godine je kao jedan od 25 mladih inovatora iz celog sveta prisustvovao dodeli Nobelove nagrade za mir u Oslu. Kostić je radio i kao demonstrator na više predmeta na Arhitektonskom.

 

U klub mladih vranjskih aritekata spadaju i Nikola Ristić i Jovana Stošić, koji su svoju sreću oprobali u Brazilu. Jovana i sada živi i radi u Brazilu, dok se Nikola vratio i sarađuje sa projektantskim kućama sa željom da ponovo ode u Južnu Ameriku.

 

IVERJE I KLADE

Na listi mladih Vranjanca koji su se “probili” u Beogradu je i Miloš Andrejević. On je bio jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta u svojoj generaciji, a sada radi kao advokat u beogradskoj kancelariji – PR Legal.

 

Vasilija Antonijević (24) završila je Fakultet dramskih umetnosti, a trenutno je na master studijama za teoriju dramskih umetnosti i medija. Njena drama “Milanković” o naučniku Milutinu Milankoviću izvedena je u Madlenianumu, dok je njen tekst “Nevidljiva deca”, adaptacija “Iverje i klade” Sema Šeparda izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu, a radio drama na Radio Beogradu. Dobitnica je  nagrade „Slobodan Selenić“ za najbolju diplomsku dramu.

 

Mnogi mladi Vranjanci rade i u uspešnim firmama za programiranje ili softverski inženjering, ima ih i u području odnosa sa javnošću. Veliki broj završio je i medicinu, a mnogi su svoje studije nastavili u inostranstvu, a mnogi su svoj dalje usavšavanje nastavili i preko okeana – u SAD.

   • Ostavi komentar