MANDA PLUS BURDA TRANS



 



 E, sad, Manić je u svojim odgovorima izbegao jednu sitnicu, koja priči daje poseban kontekst. Manić, naime, kao direktor JP Skijalište nije imao privatnu firmu, ali je u jednoj od njih imao deponovan bankarski potpis.

U pitanju je firma „Euro MB plus doo“ sa sedištem u Bresnici, kojoj je Skijalište, prema analitičkim karticama Budžeta Grada Vranja, tokom 2015. za usluge prevoza platilo 1.467.794 dinara.



Šta to u praksi znači?

Prema rečima upućenih sagovornika koje smo kontaktirali, Manić je imao pravo da uplaćuje i podiže novac i obavlja slične bankarske transakcije, bez obzira što u njoj nema vlasnički udeo (vidi sliku).

Nemanja Nendić iz organizacije Transparentnost Srbija u razgovoru za Vranjske objašnjava da se Manić u ovom slučaju po svoj prilici našao u sukobu interesa:

–        Okolnost da je direktor imao deponovani potpis kod privatne firme koja je učestvovala u postupku javne nabavke javnog preduzeća kojim on rukovodi jasno ukazuje na sukob interesa. Takav sukob interesa je morao da prijavi na vreme i ni na koji način nije smeo da učestvuje u postupku odlučivanja ili zaključivanju ugovora. Ukoliko je bilo šta od toga propustio da uradi, čak i ako je postupak javne nabavke inače ispravno sproveden, i on i privatna firma mogu biti kažnjeni prekršajno na osnovu Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Na osnovu Zakona o javnim nabavkama, koji zabranjuje zaključivanje ugovora u sukobu interesa posledice mogu biti i teže, uključujući i ništavost samog ugovora. 

Firma Euro MB povezuje se sa Manićevim stranačkim drugom Nebojšom Krstićem iz Vranjske Banje i prema podacima Agencije za privredne registre njegova ćerka u njoj ima 45 odsto vlasništva. Isto toliko ima i izvesni Dejan Dragičević a 10 odsto Ivana Metodijev.

Krstića su Vranjske nekoliko puta bezuspešno pokušavale da dobiju na broj telefona na koji su ga ranije dobijale, tako da će čitaoci ostati uskraćeni za komentar njegovog poslovnog odnosa sa Manićem.

Međutim, nije Euro MB jedina firma koja je obavljala transport radnika Skijališta. Prema analitičkim karticama, Skijalište je na ovu stavku 2015. potrošilo gotovo 4,2 miliona dinara, a jedan od većih klijenata je firma NIAL iz Bresnice. Njen vlasnik je, prema APR, Nikola Krstić a upućeni sagovornici veruju da se radi o sinu Nebojše Krstića.

Prema našim izvorima iz policije, iako Manić  snije više direktor Skijališta, nadležni već češljaju poslovanje firme Euro MB. Prema APR, ova firma je 2015. godine ostvarila neto dobit od 547.000 dinara a godinu ranije 800.000.

U vezi ovog članka Vranjske su vodile zanimljivu SMS konverzaciju sa Dejanom Manićem, ali je on u njoj iskazao jedino priličnu dozu religioznosti, dok na konkretna pitanja o vezi sa firmom Euro MB nije želeo da govori, pozivajući se na već spomenuti intervju gde je, kako kaže, rekao sve (vidi okvir).

Slaviša Bulatović, šef vranjskih naprednjaka sa kojim je JS u koaliciji, kaže da niko ne može da bude zaštićen, pa ni Manić ukoliko se ispostavi da je vršio zlouptrebe dok je bio direktor javnog preduzeća:

-Ako je bilo zlouptreba, insistiraćemo da se one rasvetle, nikoga nećemo da štitimo. Činjenica da je Manićeva stranka sa nama u vlasti njemu će predstavljati samo dodatni teret, za razliku od bivše vlasti koja je, kako vidimo, tolerisala neke stvari. Ponavljam, ovo važi i za naše funkcionere, pa pozivam nadležne organe da ispitaju ovaj slučaj-kaže Bulatović, narodni poslanik SNS.

Na pitanje da li će ovaj slučaj ugroziti saradnju sa Manićem, Bulatović kaže da naprednjaci nisu u koaliciji sa njim nego sa Jedinstvenom Srbijom.

Na drugoj strani, Branimir Stojančić iz SPS kaže da ni oni nisu tolerisali Manića:

-Mi smo i protiv njega i protiv drugih podnosili prijave nadležnim organima kad god bi nešto sumnjivo primetili. Tu se naša ingerencija završava, a dodao bih i da smo nekoliko puta odbijali da usvojimo izveštaj o radu Skijališta – kaže Stojančić.

Podsetimo na kraju da je predsednik JS žestoko zamerio Maniću što je u razgovoru za naše novine napao vranjske socijaliste, pa je prošle nedelje naredio izbore za Gradski odbor stranke. Nema sumnje, Manića očekuje pravi slalom.

IZVEŠTAJ O RADU

Vranjske su došle u posed Izveštaja o radu i finansijkog izveštaja Skijališta za 2015, i u njemu ima zanimljivih detalja. recimo, na plate i doprinose otišlo je 13 miliona, na službena putovanja 136.000, kompjuterske usluge 327.838, stručne usluge 5,4 miliona, za administrativni materijal gotovo 500.000…

 

DEJAN MANIĆ

BOG SVE VRAĆA

Vranjske su SMS porukom obavestile Manića da bi trebalo da razgovaramo na ovu temu, ali umesto toga usledio je set njegovih poruka koje prenosimo samo sa korekturom slovnih grešaka:

Manić: Šta ja imam sa tom firmom? Nek malo zajebe Vukašin (direktor Vranjskih; p.a.).Prelazi granicu umesnog. Pa ništa, imaš APR pa proveri…Čuo sam da će gospodin vlasnik da opet piše protiv mene. Samo neka kove. Bog je iznad sve nas.
Vranjske: Samo mi kaži da li ovo znači da nećes da komentarišeš navode o povezanosti sa firmom MD euro.
Manić: Pustiću ovog puta tužbu za neistine ako pišete o meni…Odgovornost je na glavnog i odgovornog urednika iz apr. Sve ima svoju granicu.
Vranjske: Pitanje je da li imaš neke veze sa firmom Euro mb koja je prevozila radnike Skijališta?
Manić: To sam vam i u interviju objasnio. Ali hvala što neko opet hoće da pravi priču proriv mene. Znam pozadinu. Tužbu ću sigurno pustiti a onog ko sve to gura Bog će izvesti na pravi put. Žalosno je što vraća pogrešnim ljudima…Sva ta pitanja su bila u intervijuu i neko sad opet poteže istu priču ali u drugačijem obliku. Pa niko nije sa m..ku pravljen. Smešno je i jadno. Ako sam ja meta neka puca, ali postoji i bumerang.
Vranjske: Nema potrebe da lično shvataš. Ti si funkcioner i direktor JP i sva ova pitanja su legitimna.
Manić: Već su bila, imaš odgovore. A i više nisam funkcioner, nisam direktor.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar