Jedan Palmin k’o osam Vučićevih



Ovi rezultati dobijeni su deljenjem potrošenih (zvanično prijavljenih) para za izbore sa rezultatima izbora, dakle brojem osvojenih odborničkih mandata. Tabela (vidi okvir) jasno pokazuje ko je koliko para imao da troši i šta je njima postigao.



Statistika kao i svaka statistika uopšte nije pouzdana, ali mora da ukaže na nekakve pravce dešavanja, pre svega na to ko je koliko para imao i kako ih je trošio.

Među prijavljenim izveštajima za izbore nema onog iz SPS-a, ali u toj stranci tvrde da su svoj izveštaj poslali čak dva puta, te da ostaje nejasno zašto on i nije objavjen na sajtu Agencije. Neke partije (SDPS, PUPS) ostale su van kontrole javnosti jer su išle u koaliciji, pa su praktično radile pod firmom SNS-a,a izgleda i parama te stranke. Ostali, ko se kako snašao i ko je koliko imao. Valja napomenuti da je značajan deo novca išao i sivim tokovima, što preko lokalne vlasti, jer je SPS sa svojima koristio državne resurse, isto kao i SNS, samo sa različitih nivoa, tu dvojbe nema, deo je direktno plaćan živim parama, i tu nema šta da se sumnja, tako da je izveštaj o trošenju para stranaka tek naznaka u kom su pravcu pare išle. Praćenje tokova novca uvek je zanimljiv posao – ovde se odmah pokazalo i ko koliko ima i ko koliko može i ko koliko hoće. I Čudo jedno šta sa onolicko para može da se zaradi, bar u najavi.



NESAMOSTALNOST

DS je jedina stranka koja se vodi na Vranje u Agenciji za borbu protiv korupcije, sve ostale partije vode se na mesto centrale. Ali, DS je prijavila skromne troškove od 42.840,16 dinara! Troškovnik je još skromniji, za letke su dali 10.000, za plakate 6.000, za blokove, upaljače i olovke 20.000 dinara… i to je dovojno za prijavljene pare. Ali, ima i neprijavljene nekakve pare, jer su najveća plaćanja vršena mimo početne sume, a u dokumentu se ne objašnava odakle dolaze potrošene pare. Recimo 130.000 dinara potrošeno je na „ostale troškove“, u koje spadaju overa potpisa birača, preko 102.000 dinara, i troškovi komunikacije, od 27.000 dinara. Najzanimljiviji je deo „troškovi oglašavanja“, na šta je spucano 138.784 dinara, gotovo isključivo na lokalne televizije, osim portala Vranjenet. Na kraju, po izveštaju, ispada da su demokrate sopstvenu konvenciju, inače centralnu za Srbiju, pravile bez dinara para! Pa ko je onda to platio? Niko, ili centrala? Tu se i javljaju razlike između prihoda i rashoda – sve što je falilo stiglo je iz Beograda, ne samo demokratama, nego i svima ostalima. U takvoj situaciji, nije ni čudo što za sve ima da se pita Beograd. Ko plaća muziku, taj bira i pesme.

– Malo je bilo para, sa više novca i rezultati bi bili bolji, mada ni to ne mora da znači. Koliko smo imali toliko smo i potrošili, i iz toga dobili maksimum. I mora se reći da se nismo naslanjali na centralu, nego išli na svoj obraz – kaže potpredsednik GrO DS-a u Vranju Perica Janković.

               

 Zanimljiv je i slučaj Jedinstvene Srbije, koja, doduše, nije prijavila ukupne troškove, ali jeste donacije. Partija u Vranju ima samo jednog donatora (!), svog šefa Dejana Manića, koji je donirao 400.000 dinara. Tu je i jedna firma donator, „Total omega“; sa 200.000 dinara. JS je za letke potrošila 377.284 dinara, a za plakate nešto manje od 100.000 dinara. Zato se nije štedelo na upaljačima, blokovima i slično, na šta je otišlo nešto više od milion dinara! Ukupno, na to sitno reklamiranje, JS je potrošila preko 1,5 miliona dinara. U JS se nije štedelo ni na konvenciji, koja je stajala, prema izveštaju, 365.000 dinara. Zakup Hale plaćen je 50.000, a kod demokrata, recimo, nema tog podatka. Troškovi reklamiranja sveli su se na televizije i vredeli oko 481.000 dinara. Tu su i uvek zanimljivi ostali troškovi, ovoga puta za nijh je potrošeno oko 187.000 dinara. Sve u svemu, Manda i ekipa potrošili su čak oko 2,6 miliona dinara, i to službeno, jednu zaista orijašku sumu, ma kakav rezultat da su za nju dobili.

Opet, bilo je i štedljivih. Zelena stranka, išla je u koaliciji sa lokalnom ekipom „Za naše Vranje“ i ima jednog odbornika, Dušana Mladenovića. Oni su prijavili ukupne prihode od oko  27.600 dinara, uz „sopstvena sredstva“ od oko 6.300 dinara. I sve su, zanimljivo, spucali na letke, a nema čak ni prijavljivanja troškova za obaveznu overu potpisa birača, što je za punu listu iznnosilo oko 140.000 dinara. I ma kako skromni, oni koštaju skuplje od SNS-a. Taj jedan njihov odbornik u proseku je za 30 evra skuplji od jedog prosečnog naprednjaka.

Izveštaj je predala i SRS, preko svoje beogradske centrale, i njihovi ukupni prihodi za kampanju u Vranju bili su 16.979,28 dinara. Oni su ih potrošili, uz još stotinak hiljada, za overu potpisa, i baš ni za šta više. i poosle, nemaju odbornike. Pa šta su očekivali?  

Najzanimljiviji je, naravno, vranjski SNS, koji je prijavio da ga je kampanja koštala oko 1,551 miliona dinara. Ova stranka ima i najdužu listu privatnih donatora. Branislav Trajković, pretpostavimo onaj što je sto godina bio direktor Ekonomske škole, priložio je stranci 39.900 dinara, Velibor Antonijević, što je posle postao direktor RFZO Vranje, priložio je 40.000. Sa po 40.000 dinara stranci su pred izbore pomogli i Goran Djorđević, kasniji direktor „Vodovoda“, te narodni poslanik Slaviša Bulatović i vlasnica TV „Vranjska plus“ Mirjana Dodić. Tu je, sa istih 40.000, i gradonačelnik Milenković, pa budući većnici Aleksandar Janjić i Nenad Djorđević, pa budući direktori Miomir Stoiljković „Komrad“, Saša Sentić Direkcija i Maja Ristić Dom učenika, pa budući direktor ZC Vranje Dragan Veličković, pa Miroslav Nešić, Dušan Aritonović, Stefan Dutina…. Sve u svemu, 1,116 miliona dinara privatnih donacija. Ima tu i neka „sopstvena sredstva“ od 440.000 dinara, pa se može izračunati da su naprednjaci u kampanju ušli sa ukupno oko dva miliona dinara. Naprednjaci se nisu trošili na letke i tričarije, nego su odmah platili bilborde, i to oko 193.000 dinara, dok su za upaljače i slične reklamokratije platili još oko 916.000, što u ukupnom zbiru daje oko 1,1 milion dinara. Začudo, naprednjaci ni jedan dinar nisu dali za oglašavanje u medijima, ako je verovati izveštaju. Što, mediji su ih džabe favorizovali? Ostali troškovi kod SNS-a iznose oko 435.000 dinara, od čega su najviše para dali za nekakav prevoz. Sa mitinga na miting, biće.  

Na listi SNS-a išli su i Lajićev SDPS, baš kao i PUPS. Aleksandar Stajić, šef vranjskog SDPS-a, kaže da je njegova stranka išla u partnerstvu sa SNS-om, preko njihovog računa i na njihovoj listi, i da zato nema potrebe da predaje izveštaj Agenciji.

– Nismo trošili nikakav novac, jer je to dogovor iz kampanje. Sve je finansirao SNS, a mi smo davali svu ostalu moguću podršku. Sve što je dogovoreno, ispoštoale su obe strane. Praktično, mi nismo ni imali dodira sa novcem – kaže Stajić.

Glavni takmac naprednjaka na izborima, SPS, nema svoj izveštaj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

– Mi smo izveštaj predali ne jednom, nego dva puta, i to i centrali i Agenciji. Zašto nas na sajtu nema to zaista morate pitati nekog drugog – kaže gensek SPS-a Branimir Stojančić.

Tako veliki, a manji? Pa, ko se kako snašao. Tadićev SDS imao je izvorne prihode, ili je bar toliko prijavio, 49.112 dinara, koje je potrošio na dve stavke – 106. 000 na overu potpisa i 41.500 za medije. Fali im jedno sto iljada u izveštaju, al ajd sad, ko će još i o tome da brine?

Disparitet između ulazne i izlazne strane ovih partihskih mini budžeta objašnjava šef raspuštenog odbora SDS-a Igor Andonov, koji tvrdi da su plaćanja išla preko centrale.

– Sve su oni plaćali, a mi samo ono najsitnije, od sredstava koja su stogla iz lokalnog budžeta, po zakonu. Sve u svemu, sume su smešne, i ovo je svakako bila, bar za nas, najsiromašnija moguća kampanja, koja je ipak dala dobre rezultate – kaže Andonov.

Za razliku od njega, šef JS-a u Vranju Dejan Manić kaže da je za kampanju potrošeno onoliko sredstava koliko je bilo potrebno za jednu dobru kampanju.

– Imali smo novac i iz centrale, a najviše smo potrošili naših sredstava, koje smo mi sami donirali, kao i firme koje su nas podržale. Nažalost, još uvek smo dužni mnogim ljudima za ono što smo trošili u kampanji, ali se nadam da ćemo u narednom periodu uspeti i to da rešimo – kaže Manić.

Opet, on je svojoj stranci donirao 10 puta više novca nego recimo prvaci SNS-a. Zašto je to tako?

– Pa, njih je jednostavno više – kaže Manić.

Situaciju sa računima objašnjava i gensek GrO SNS-a Goran Djorđević. On kaže da je čitava izborna priča vezana za centralu u Beogradu, da oni otvaraju račune i da predaju izveštaje.

– Mi smo radili najtransparentnije što smo mogli, otkrili smo i donacije, koje su išle po zakonu do 40.000 dinara po čoveku, ništa nismo sakrili. Pare su iše na kampanjski račun koji je posle izbora ugašen, i tu nema ništa sporno. Uradili smo sve planirano na najčistiji mogući način, i rezultati nisu izostali – kaže Djorđević.

I tako, čudo jedno koliko je malo para potrošeno za izbore na kojima je sve šljaštilo od bilbordova, reklama, na kojima je obiđeno i najudaljenije selo, na kojima je podeljeno milion upaljača, da se ne priča o plaćanju karata u „bugarskom vozu“…. Ali, zvanični izveštaji su zvanični izveštaji. Prosečan glasač mora da se čudom čudo – koliko su ovi naši štedljivi. Ili, jebeš državu u kojoj se direktorsko mesto kupuje za 35 evra. No, ko pita prosečnog birača, sada ili na izborima?

 

NAJVEĆI DONATORI

JS

Dejan Manić       400.000 dinara

 

SNS

Branislav

Trajković

 

   

39.900,00

 

Velibor

Antonijević

     

40.000,00

 

Nemanja

Bošković

     

40.000,00

 

Saša

Janjić

     

40.000,00

 

Slaviša

Bulatović

     

40.000,00

 

Mario

Novković

     

40.000,00

 

Goran

Djorđević

     

40.000,00

 

Mirjana

Dodić

     

40.000,00

 

Božidar

Popović

     

40.000,00

 

Maja

Djorđević

 

   

40.000,00

 

Slađana

Tomić

     

40.000,00

 

Nenad

Milojević

     

40.000,00

 

Slobodan

Milenković

     

40.000,00

 

Aleksandar

 Janjić

     

40.000,00

 

Momir

Stojilković

     

40.000,00

 

Saša

Sentić

     

40.000,00

 

Maja

Ristić

     

40.000,00

 

Marjan

Stanković

     

40.000,00

 

Dalibor

Dimitrijević

     

40.000,00

 

 Nenad

Djorđević

     

40.0000,00

 
             

Andrijana

Stamenković

     

40.000,00

 

Dragan

Veličković

     

40.000,00

 

Miroslav

Nešić

     

40.000,00

 

Dušan

Aritonović

     

40.000,00

 

Nenad

Antić

     

40.000,00

 

Marijan

Stošić

     

40.000,00

 

Nebojša

Cvetković

     

40.000,00

 

Dragan

Sentić

     

40.000,00

 

Stefan

Dutina

     

40.000,00

 
             

CENOVNIK ODBORNIKA

                                           UKUPNI TROŠKOVI  –   CENA ODBORNIKA

SNS (SDPS, PUPS) – 35   1.551.000 dinara            preko 45.000 dinara

SPS –15

DS – 4 –                               305.492 dinara                  76.300 dinara

JS – 7 –                                 2.607.000 dinara             372.428 dinara

SDS – 3 –                             148.140 dinara                     49.380 dinara

Zeleni – 1 –                            34.000 dinara                      34.000 dinara

 

Vlasnik „Total omege“ Milan Antanasijević sad se pomalo i kaje što je toliki novac donirao JS, jer od toga nema nikakve vajde. 

– Nikakav interes nemam. Bolje da to nisam ni uradio, nema nikakve koristi. Politika me ne interesuje. Očekivao sam neka poslovna pomeranja, ali od toga nema ništa, nikakav učinak. – kaže Antanasijević

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar