U taktu šuta i betona



Trenutno najveći problem predstavlja hladno vreme, jer dinamika radova u drugoj fazi, koja podrazumeva primenu hemijskog  tretmana, zavisi od spoljašnjih uslova.  Gvozden Tasić, zamenik direktora za Laboratoriju za fičku hemiju Instituta „Vinča“ podseća da je ideja bila da se što pre hemijski tretira deo podruma pozorišta  zbog niske temperature spolja. Zato će se proces dekontaminacije odužiti:



JAVNA NABAVKA

– Realizacija poslova na dekontaminaciji je počela sa određenim zakašnjenjem zbog potrebe da se uradi javna nabavka u skladu sa zakonom  i dobije odobrenje od Uprave za javne nabavke, ali smo uspeli da završimo prvu fazu radova – kaže Tasić.



U prvoj fazi se radilo se na mehaničkom uklanjanju zagađenih površina betona. Posao nije bio nimalo jednostavan – kaže Slavoljub Stojmenović, pomoćnik  gradonačelnika:

-Šut koji je nastao  skidanjem maltera sa beteonskih površina  upakovan je u specijalnu burad i distribuiran u Laboraturiju u „Vinči“, gde je izvršena potpuna dekontaminacija. Po tom osnovu nam je i stigao izveštaj o izvršenim radovima o prvoj fazi dekontamniacije zgrade pozorišta – objašava Stojmenović.

Sa drugom fazom radova bi trebalo da se počne za otprilike mesec dana, iako je nezahvalno davati prognoze. Stojmenović kaže da radovi na dekontaminaciji nisu stopirani već odloženi na kratko. Stručnjaci iz „Vinče“ su podelili celokupnu površinu betona u pozorištu na takozvane taktove:

-Dinamiku primene hemijskog tretmana znamo unapred. Za tretiranje jednog takta potrebne su dve nedelje. Kada se završe radovi na jednom, prelazi se na sledeći takt. U međuvremenu se uzimaju uzorci betona i rade se analize. Ukoliko one pokažu da još uvek ima zagađenja u betonu, tada se ceo postupak ponavlja za taj takt, odnosno deo betona. Zato je nezahvalno davati prognoze o završetku druge faze – pojašnjava Gvozden Tasić iz Instituta „Vinča“.

Izuzetno je važno da graćani Vranja ne strahuju kada se nađu u blizini zgrade pozorišta gde se oseća miris oplatola, jer nikako ne mogu da budu zatrovani. To je potvrdio i Slavoljub Stojmenović, pomoćnik gradonačelnika:

BEZ PANIKE

-Zgrada pozorišta, kako spolja tako i unutra, je potpuno bezbedna po zdravlje ljudi, ukoliko govorimo o kraćem boravku, od recimo nekoliko sati. Dakle, miris oplatolovog ulja, koji je koršćen prilikom rekonstrukcije zgrade, se skoro i ne oseća, a taj neprijatan miris koji može da se oseti dolazi od sagorelog materijala, kao i nagomilanog dima koji se još uvek nalazi u malteru. Problem može da se javi prilikom dužeg boravka  unutar zgrade, zbog čega su i radnici koji su radili na dekontaminaciji nosili specijalne maske i uniforme – saopštava Stojmenović.

Građevinske radove u prvoj fazi obavila je firma SZR MG Kolor, pod nadzorom Instituta za nuklearne nauke „Vinča“.

 

NOVAC

Ukupna cena dekontaminacije iznosi 53 miliona dinara, pa za završetak radova nedostaje još 37.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković kaže da je Grad uplatio Institutu „Vinča“ 16 miliona dinara koliko je bilo na računu u septembru:

-Taj novac je dovoljan za prvu fazu radova. Mi ćemo se truditi da putem transfera novčanih sredstava iz Repubike obezvedimo još 25 miliona dinara, a preostali deo para planiramo da izdvojimo iz budžeta – kaže gradonačelnik.

Gvozden Tasić, zamenik direktora Laboratorije za fizičku hemiju, objašnjava da „Vinča“ može da izdvoji deo novca, ali ne sve. Očekuje da će Grad sukcesivno uplaćivati novac, kako bi ovaj veliki posao završili:

– Završetak prve faze  predstavlja pripremu za primenu hemijskog tretmana u drugoj fazi, tačnije  kupovinu UV lampi i odgovovarajućih hemikalija za dekontaminaciju. Lampe nisu dostupne u slobodnoj prodaji već se naručuju iz inostranstva. Institut „Vinča“ ih  je nabavio. Čekamo novac iz Vranja.

Slobodan Stojmenović objašnjava da se sa dekontaminacijom nije stalo, ona je samo na kratko odložena:

– Stigli su nenaplativi milionski ugovori i dugovi iz prethodnog perioda. Mislim da nema potrebe pričati o tome šta za ovaj grad predstavljaju Tuš, Apoteka i Zdravstveni centar.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar