Neki telefon, neko veštačenje



 



Postupak protiv članice Gradskog odbora Jedinstvene Srbije (JS) D.N, povodom navodne kupovine glasova u Vranju, o kome je na dan izbora 24. aprila ove godine brujala cela Srbija, daleko je od svog epiloga. Predmet je u početnoj, tzv. predistražnoj fazi. Pomislilo bi se da se, kao po nekom nepisanom pravilu, stvari u našem inače sporom pravosuđu još sporije raspliću kada je subjekt istrage osoba koja pripada nekoj političkoj stranci, a najsporije kada je partija kojoj dotični pripada deo (izvršne) vlasti.

NIŠTA SE NE DEŠAVA



Skoro osam mesec nakon parlamentarnih i lokalnih izbora, Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u svom odgovoru na pitanja „Vranjskih“ navodi da je taj predistražni postupak, u kome se u stvari „arbitrira“ da li da se uopšte uđe u pravi postupak ili ne, u fazi „dokaznih radnji“.

– Obavljeno je saslušanje osumnjičene, ispitivanje svedoka, a po predlogu tužilaštva doneta je naredba o pretresanju uređaja za automatsku obradu podataka – mobilnih telefona, po kojoj je postupanje u toku – citat je iz šturog odgovora OJT na pitanja redakcije.

Ta rogobatna konstrukcija „pretresanje uređaja za automatsku obradu podataka – mobilnih telefona“ zapravo znači da su neki telefoni, koji su korišćeni prilikom izvršenja dela za koje se D.N. sumnjiči, predmet istražne obrade, što potvrđuje pravni zastupnik osumnjičene, advokat Aleksandar STOJKOVIĆ.

– Imam informaciju, koja datira s kraja prošle sedmice, da su neki mobilni telefoni poslati na veštačenje. Kako, zašto, o kom se telefonu ili telefonima radi, ne znam. Traje taj prethodni postupak, čekamo. Nema odbačaja prijave, nema optužnice i ništa se specijalno ne dešava – kaže Stojković.

D.N. lično nije raspoložena za razgovor o ovoj temi. Sve je, obrazlaže, prepustila advokatu. Iz kraćeg razgovora sa novinarom da se zaključiti jedino da joj interesovanje pravosuđa za njene navodne postupke na dan izbora ni na koji način nije uzdrmalo status u stranci.

– I dalje sam članica Gradskog odbora Jedinstvene Srbije u Vranju – potvrđuje ona u prilog prethodnoj tezi, a za sve ostalo upućuje na stranačkog šefa.

Lider JS Dejan MANIĆ, pak, dodaje da je D.N. i portparolka gradskog odbora, a u vezi sa postupkom drži se ranije zauzetog stava da nijednom reči ne želi da ometa njegov tok i podseća na prezumpciju nevinosti – „niko nije kriv dok se suprotno ne dokaže“.

U jednom politički vrlo osetljivom predmetu, od čijeg razrešenja možda zavise neka buduća pravila izbornog procesa, i to u periodu kada se približavaju novi predsednički (a najverovanije i parlamentarni) izbori, pred javnošću je niz pitanja, među kojima i najvažnije – da li se nerešavanjem postupka pred pravosuđem u Vranju legalizuje „bugarski voz“, kao metod kupovine glasova i obesmišljavaju svaki naredni izbori. I koliko sporost pravosudnog sistema utiče na političke procese koji slede.

PRIJAVA, PA KOALICIJA

Potpredsednik vranjskih naprednjaka Goran NIKOLIĆ, koji je u aprilu bio šef izbornog štaba SNS, dobio famozni audio-snimak (vidi okvir) na kome se navodno čuje glas D.N. i još neki glasovi koji dogovaraju „kupoprodaju“, osam meseci posle ponavlja onu SNS frazu o tome kako naprednjacima ne pada na pamet da se mešaju u bilo koji postupak pred pravosuđem. Posle kraćeg perioda femkanja, naprednjaci su posle izbora, bez obzira što su oni bili ti koji su prijavili ovaj slučaj policiji, tu istu JS primili u lokalnu vladajuću koaliciju.

– Tog dana je nečega bilo i to je činjenica. Videćemo epilog postupka pred nadležnim organima. Tačno je, vagali smo i nešto duže razmišljali kada je u pitanju ulazak JS u vlast. Presudio je stav da to nije postupak protiv cele stranke, već pojedinca ili više pojedinaca, tako da je na kraju to prevagnulo. Za nas je bitno da se takve stvari više ne događaju – poručuje Nikolić.

Zamenik gradonačelnika Igor ANDONOV navodi da je krajnje indikativno da niko više i ne priča o navodnom pokušaju kupovine glasova u Vranju.

– Neverovatna je stvar da se to tako brzo zaboravilo i da nema ni sudskog, a samim tim ni političkog epiloga. Neka bude bilo kakav epilog, samo da imamo zvanično objašnjenje od nadležnih organa šta se u stvari desilo i da toga više ne bude – rezonuje Andonov.

Šef SPS Zoran ANTIĆ, koji je odmah posle izbora izjavio da su oni protekli u atmosferi „otvorene kupovine glasova“, lično smatra da je D.N. u celoj priči najmanje kriva.

– Ona je kolateralna šteta u tom „vozu“ koji su inicirali i osmislili neki drugi ljudi. Mislim da bi prava poenta bila otkriti nalogodavce, a ne izvršioce, kao i za mnoge druge stvari koje su se desile u Vranju proteklih godina – kaže Antić.

Član IO Glavnog odbora Dveri iz Vranja Milan MIHAJLOVIĆ smatra da je mnogo bitnije „da stranka koja organizuje kupovinu glasova snosi odgovornost, nego što će pojedinac kao izvršilac odgovarati u jednom sudskom postupku“.

– Nedovoljno je da se vodi jedan sudski postupak i da neko, na kraju krajeva, bude na primer osuđen kao individua, kao da je sve radio na svoju ruku. Jasno je svakom da je za to potrebno mnogo više ljudi i da sve nije išlo izvan stranke – mišljenja je Mihajlović.

DVA MESECA

Nije li sav posao u pojedinačnom pretkrivičnom predmetu da se razotkrije skandalozan slučaj kupovine glasova u Vranju uzaludan? Jer, advokat Saša Stojković, pravni zastupnik D.N, kaže da bi audio snimak kao dokaz bio validan samo u slučaju da je pribavljen po obrazloženoj naredbi sudije za prethodni postupak.

– Sve ostalo, a posebno ovako na potpuno „divlji“ način napravljen i pribavljen snimak nema nikakav forenzički značaj u postupku pred pravosudnim organima i tu je Zakonik o krivičnom postupku potpuno jasan – navodi Stojković.

Advokat Jovan ALEKSIĆ, iz neutralnog ugla, navodi da policija, po nalogu tužilaštva, a i samo tužilaštvo, i dalje vrlo sporo rade, posebno „u osetljivim političkim predmetima“. Po njegovom mišljenju, uzroci odugovlačenja su „nerad i politički uticaj“.

– Za sprovođenje tih radnji koje je OJT navelo u dopisu vama, realno je potrebno dva meseca, a ne osam. To je sasvim dovoljno vremena da se sasluša osumnjičena i svedoci, sa uračunatim pokušajima izvrdavanja da se odazovu pozivima tužilaštva – mišljenja je Aleksić.

Zdrav politički, građanski i ljudski razum govori da su pronalaženje nalogodavaca, organizatora, počinilaca, te oštre kazne za njih jedini način da se u budućnosti spreči obesmišljavanje izbornog procesa na ovakav način. Jer, čemu onda izbori?! Prema razvoju predmeta u pravosuđu, male su šanse da bugarski voz bez voznog reda bude zaustavljen na narednim izborima.

 

SVE FUNKCIONIŠE…

Na snimku koji je policiji dostavljen iz SNS 24. aprila, na dan izbora, najpre se razaznaje glas nepoznate muške osobe koja treba da glasa. Čuje se da se razgovor odvija u autu u kome je osim uhapšene aktivistkinje JS još jedna žena, verovatno muškarčeva rođaka, možda čak i supruga, koja takođe treba da glasa. Muškarac razgovara sa uhapšenom (sledi integralna verzija dijaloga, bez ikakvih izmena i ispravki redakcije):

– Dobro b’e komšike, zašto s’d takoj, kakva je organizacija s’d? Beše tries’ evra, bila je priča da nam daju pare, pa tri ‘iljade, pa juče priča dve ‘iljade, a s’d ‘iljadu pesto.

– Znaš kako, ja se to ništa ne pitam.

– Kako?! Pa ti si vozač samo?

– Ja samo vozim…

– Pa, ko je odgovarajući za tu stranku? Što, četiri godine treba da nas jašu za 1.500 dinara, mi da proda’amo…

– Ne se sekiraj…

– Kako ne se sekiraj?

– Ne se sekiraj, polako. Ovde li skrećemo? (govori trećoj osobi u automobilu)

– Nema zašto da se brineš, sigurno ćeš da pogineš – nastavlja muškarac.

Ovde se čuje glasan smeh i neki žagor, pa sledi pitanje osumnjičene:

– Rek’o li vam je (pominje neku osobu, ne čuje se ime jasno) šta treba da se radi?

– Nije mi reko ništa, šta se radi?

– Ovako, znači, uzimate ovi listići. Ovoj uzmeš, toj staviš, doneseš mi prazan listić.

– (čuje se ženski glas, verovatno supruga sagovornika) Koji prazan?

– I plavi i beli. Ovija gi davaš tamo. Stavi u džep, toj sakri’? A tija što dobijaš… Kapiraš li?

– (opet muški glas) Pa, toj ‘apsu će zaglavimo! Leleee…

– Ništa se ne sekiraj bre, ništa, sve funkcioniše.

– Sve funkcioniše?

– Sve funkcioniše, ništa se ne sekiraj. Nesmo mi ovde od danas za sutra.

– (smeh muškarca)

– Ajde, pa… (nešto nerazumljivo).

– Pa, ja b’e što sam se kockaja juče na rulet, pisa’ se tamo 4.000 sam dužan, b’e. I sad ‘iljado dinara će mi faliv – završava muški glas nakon čega se snimak prekida.

 

NEKE STARE NAVIKE

Milan MIHAJLOVIĆ iz Dveri kaže da je njemu najzanimljiviji momenat vezan za ulazak JS u lokalnu vlast izjava šefa vranjskih naprednjaka Slaviše Bulatovića.

– Bulatović je izjavio da će Jedinstvena Srbija „morati da promeni neke stare navike“. Nije teško zaključiti na šta je mislio. Bojim se da će nerešavanjem tog slučaja, stranke koje imaju mali budžet izgubiti motiv da učestvuju na izborima – kaže Mihajlović.

Predsednik Gradskog odbora DS Slobodan STAMENKOVIĆ poziva policiju i pravosuđe da ukoliko imaju dokaze sankcionišu ovaj slučaj.

– Ukoliko se ovakvi primeri guraju pod tepih, bojim se eskalacije predizbornih i izbornih manipulacija i još većeg besmisla čitavog izbornog procesa – sa zebnjom će Stamenković.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar