Kraj ili novi početak



 



Oni koji su upoznati sa situacijom tvrde da SPS ovde nikada nije bio u većoj krizi nego što je to danas, te da mu vrlo realno preti raspad na sitne delove. Kolo u ovoj priči vode isti oni koji ga vode i inače – dvojac Antić i Stojančić ovde se pitaju o svemu, pa očigledno i o tome da li će SPS opstati.

SMIRUJUĆI FAKTOR



Posle prvog teškog poraza koji je stranka ovde doživela, 5. oktobra, SPS je jedva preživeo. Tadašnji gensek stranke Negovan Stanković spasio je partiju kojoj je nestalo i članstvo i rukovodstvo, kojoj su isključeni telefoni, i koja nije imala ništa od svega što joj je trebalo. Danas, situacija je utoliko drugačije što je onda centrala bila uz ovdašnji odbor, makar deklarativno, dok su sada vranjski socijalisti ne samo prepušteni sami sebi, nego imaju i jasne smernice centrale da niko ništa ne sme da radi dok im se to decidirano ne dozvoli. U takvoj situaciji, koja je mnogima iz vrha SPS-a lično teška, jer su ostali bez posla i prihoda, pobuna Vranjanaca uopšte nije neočekivana stvar, čak naprotiv.

– Niti nas puštaju u vlast niti nam daju da budemo opozicija. Komunikaciju sa vrhom stranke prepustili smo predsedniku Antiću, pa ćemo da vidimo kako će se stvari razvijati –  kaže nekadašnji gradonačelnik a sada „smirujući faktor“ u lokalnom SPS-u, Miroljub STOJČIĆ.

Socijalisti su, sredinom novembra, imali otvoreni sastanak rukovodstva koji je trajao gotovo osam sati, i na kome su se čule teške reči i na kraju ozbiljne pretnje. Pretnje su jednostavne:  nastavi li se i nadalje ova situacija, koje mnogi od „crvenih“ nazivaju „mrtvo more“, Antić, Stojančić i njima verni članovi će izaći iz SPS-a i formirati svoju grupu građana, koja onda neće imati tutora i moći će da pruži kakav – takav otpor SNS-u u gradskom parlamentu.

– Mnogi zaboravljaju, a pogotovo naša centrala, dve veoma važne stvari. Prva je da mi na izbore nismo išli kao SPS, nego kao koalicija „Zajedno za Vranje“, a druga je da su odbornici vlasnici svojih mandata. Neće valjda dotle doći, ali, nastavi li se ovako, SPS može ostati bez odborničke grupe u lokalnoj skupštini – kaže anonimni izvor iz samog vrha SPS-a u Vranju.

Pošto je ista ili slična situacija u mnogim lokalnim odborima SPS, posebno na jugu Srbije, oni koji vode ovu kampanju „napuštanja SPS-a“ smatraju da sa sobom mogu da povedu od 5.000 do 6.000 ljudi!

Sam Zoran Antić, bivši gradonačelnik i predsednik SPS-a u Vranju tvrdi da se ništa značajno u partiji ne dešava, bez obzira što je stranku napustio, priča se, jedan Nebojša Zupančić, važan šraf i u predizbornoj i u postizbornoj kombinatorici SPS-a, i, takođe se priča, jedan od ozbiljnijih finansijera stranke.

Antić je svakako najmoćniji ovdašnji socijalista, jer osim što je predsednik odbora, on je i član Predsedništva SPS-a, što ga svrstava u uzak krug onih koji su najbliži Dačiću.

– Nema u SPS-u nikakvih ni formalnih ni neformalnih grupa za razbijanje stranke. Sve što sam imao da kažem rekao sam lično Dačiću, bez obzira da li mu se to svidelo ili ne. A, mogu javno da kažem da mu se uopšte nije svidelo – počinje Zoran ANTIĆ, tek toliko da posredno potvrdi razne nivoe neslaganja u stranci.

On kaže da je vranjski SPS definisao principe koje će predložiti partiji, bez da javno ulazi u njihov sadržaj, sve dok, po njemu, 15. decembra stranka po ovom pitanju ne donese zvanična dokumenta.

– Posle 15. decembra, SPS Vranja će sa svojim stavovima izaći i u javnost, da se zhvalimo svima na pomoći i da im tražimo da se više oko nas ne trude toliko. Nemam idola i ne klanjam se nikome – jasan je Antić.

BORBA NEPRESTANA

Na direktno pitanje da li zaista ima nameru da sa svojim simpatizeriima napusti SPS Antić ne želi da odgovori decidirano, ali kaže da nema nameru „da se bilo kome umiljava“.

– Sami ćemo se boriti, ali će to biti bolno za mnoge – kaže Antić.

I zaista, socijalisti su, i pored zabrane iz Beograda, na 6. sednici Skupštine nešto oštrije nastupali kao opozicija, a Antić je uzurpirao govornicu kao u najboljim danima. Da li je to najava budućeg delovanja, sa SPS-om ili bez njega?

Da se nešto dešava posredno potvrđuje i Negovan STANKOVIĆ, državni sekretar u ministarstvu rada, i ranija veza centrale sa jugom Srbiije. On ocenjuje da su se neki ovde ozbiljno zaigrali, i da stranka nema mnogo volje da tako nešto toleriše.

– Tvrdim da je 99,9 odsto članstva, pa i rukovodstva, svesno situacije u kojoj se SPS u Vranju nalazi. Samo nekoliko njih izlazi iz opšteg okvira. Nekoliko funkcionera ne odmerava svoju snagu i moć na pravi način, i blate stranku u medijima, nemajući snagu da izađu pred organe partije i kažu šta imaju. Za sada, partija neće reagovati na ovo, čekajući rasplet tamo gde mu je i mesto, na organima stranke – kaže Stanković.

Ali, mnogi ovde nemaju ni vremena ni volje da se čekaju da se Dačić vrati sa nekog od silnih putovanja i pokuša malo da prisredi redove u sopstvenoj stranci. Idu predsednički, a sa njima verovatno i parlamentarni izbori, a SPS-a, osim lično Dačića, kao da nigde nema. To se mnogima ne dopada, a naročito, pišu prestonički mediji, Branku Ružiću i Novici Tončevu. Vranjanci na vrhu SPS piramide ustvari su decenijama Ružićevi štićenici, a Tončev je čovek sa kojim se sve može dogovoriti. U takvoj konstelaciji, sudbina SPS-a u Vranju i ne mora da bude izvesna kako u ovom času izgleda.

– Ako izađu iz SPS-a, oni će sa sobom prvo odneti mandate, a drugo povući jedan ozbilljan deo birača. Ovdašnji glasači su i tako razočarani u SPS, a ove bar poznaju, mnogi od njih su im ponešto dužni i slično. Opet, gotovo je ista situacija svuda na jugu Srbije, tako da uopše nije čudno da dođe do nekakvog regionalnog povezivanja. Čudo je što se to nije dogodilo još pre izbora – kaže onaj isti anonimni izvor „Vranjskih“.

RUKA PREKO USTA

Nekome se možda čini da su izbori, bar oni lokalni, strašno daleko, ali to ne mora da bude u potpunosti tačno. Antić, Stojančić i njihovi nemaju šta mnogo da čekaju – partija ih ne pomaže ni na koji način, ne sagledava ih ni lično, ne zapošljava ih, i još im drži ruku preko usta. Ta situacija neće dugo moći da se trpi, a kad trpilo pukne, svaki je rasplet moguć. U priči sa početka, ako se pogleda spisak gostiju na Antićevom rođendanu, vidi se tu na koga on računa kad su najveća sela u pitanju, kad su u pitanju žene, kad su u pitanju ljudi van SPS-a…

Sve se lepo, transparentno vidi, i sve je lepo i transparentno jasno. Opet…

– Antić se neće usuditi na tako riskantan potez, da ostane bez ikakve zaštite. Ovako, stranka stoji iza njega, i ako ga trkeljišu, to neće biti punom žestinom. Ako napusti SPS, on postaje krupna meta. Čudilo bi me da Antić toga nije svestan – kaže jedan od najagilnijih lidera nove vlasti u Vranju.

I to je to – socijalisti su u nepodnošljivoj situaciji, ali tu čorbu su oni skuvali sami sebi, pa je red i da je kusaju. Čorba je vrela, vremena je malo, pa neko mora da se opeče, bilo kako da se stvar obrne. Čeka se Beograd i reakcija centrale, od koje praktično zavisi sve. Ukoliko nekako sagledaju vranjski odbor, od ovdašnjeg SPS-a bi se nešto još i moglo očekivati. Ukoliko ne, drumovi će poželjet Turaka, al Turaka više biti neće.

 

OPOZICIJA ILI VLAST

Predsednik Okružnog odbora SPS-a za jug Srbije Siniša MITIĆ ne negira da u stranci ima mnogo nedoumica, ali veruje da će se one razrešiti na zvaničnim stranačkim organima.

– Ustvari, ne znam gde smo mi sada, da li smo opozicija ili ne. Ako smo u koaliciji sa SNS-om, gde je to, jer se ovde to ne oseća ni na koji način, naprotiv. Gradski odbor  tu ne može ništa, poslali smo pismo SNS-u, oni su odćutali, i ta priča je završena. Sve može da sredi samo vrh stranke, ali sam stekao utisak da oni imaju preča posla – ocenjuje Mitić.

On naglašava da je prošlo vreme kada vrh je SPS-a, kad god nije imao gde da ide, dolazio u Vranje.

– Sada ih nigde nema. Prošla su izgleda vremena kada je Vranje SPS-u bilo najvažnije. Ili smo to možda za njih potrošena priča? Korektno bi bilo da nam bar odgovore na pitanja koja nas muče, sve jače – kaže Mitić.

 

KOALICIJA

Jedan od onih na koje se ozbiljno računa kada se priča o promenama u SPS-u svakako je i Novica TONČEV, narodni poslanik SPS-a i predsednik SO Surdulica. On kaže da nema probleme koje muče Vranjance.

– Ja sam koalIciju poštovao i SNS-u predložio da uđe sa nama u vlast, bez obzira što smo ubedljivo pobedili na izborima. No, oni su to, iz njima poznatih razloga, odbili. Ako ima ozbiljnih problema, pričaćemo o svemu na Okružnom odboru, ali on još nije ni u najavi – kaže Tončev.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar