Uz pomoć Turaka



 



Elena Vasić Petrović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu kaže da je ceo objekat izložen propadanju zbog vlage i vode:

 -Od ideje da u ovom reprezentativnom objektu bude smeštena stalna arheološka postavka, došli smo do „arheološkog smetlišta“ u zgradi koja prokišnjava i raspada se, a čije je dvorište takođe  nalik deponiji. Od nekoliko polomljenih crepova i stakla, što je bio rezultat nebrige već tokom prvih godina, sada imamo situaciju – kaže Vasić Petrović.



Ona objašnjava da su za takvo stanje odgovorni korisnici, u ovom slučaju zaposleni u Narodnom muzeju u Vranju:

– Odgovornost za stanje u kome se nalazi skladišteni arheološki materijal je pre svega na arheolozima iz Muzeja koji su taj materijal primili. Tragično je što je za obnovu zgrade, iskopavanja, obradu materijala i sve druge aktivnosti koje su se dešavale izdvojeno mnogo sredstava iz raznih budžeta, a zatečeno stanje je više nego katastrofalno- kaže sagovornica.

Prema njenim rečima, apsolutno je neprihvatljivo da se godinama posmatra kako Amam polako ali sigurno propada. Nijedan pojedinac, objašnjava ona, nema prava da zbog svojih ličnih interesa dovede u ovakvo stanje bilo koji objekat od javnog značaja, a posebno ne spomenik kulture.

-Zarobiti objekat arheološkim materijalom na duži period je potpuno neshvatljivo, a posebno ne na način kako je to urađeno ovde- tvrdi Elena Vasić Petrović.

Ona kaže da je dobro to što  su gradski čelnici izrazili želju da se bave rešavanjem problema i nada se da će u tome istrajati.

Saša Stamenković, direktor Narodnog muzeja, potvrdio je da je gradsko rukovodstvo zainteresovano da jedan od najznačajnijih spomenika kulture bude što pre saniran:

-Gradsko rukovodstvo je poslalo dopise turskoj Agenciji za saradnju i razvoj „TIKA“ da učestvuju u rekonstrukciji i sanaciji turskih objekata iz vremena Otomanske imperije. I ranijih godina se razgovaralo sa ovom Agencijom o rekonstrukciji Amama, ali  saradnja  nije ostvarena. Novo gradsko rukovodstvo je vrlo zainteresovano za sudbinu Amama i njegovu revitalizaciju- podseća direktor Stamenković.

„TIKA“  je zainteresovana za ovaj projekat, ali treba sačekati  početak sledeće godine jer je agencija potrošila novac predviđen za 2016.

– Nadamo se da će u narednoj zgrada Amama biti revitalizovana, i konačno tu biti izložbeni prostor sa stalnom arheološkom postavkom eksponata sa lokaliteta „Kale“ u Krševici – objašnjava Stamenković.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je spreman da uradi sve što je neophodno da  Amam dobije namenu koja mu dolikuje:

-Naš stav je da u Amamu ne treba da bude arheološka postavka, već da on bude deo muzeja koji će imati multifunkcionalnu salu i autentičnu postavku vezanu za originalnu namenu. Kako bi do toga došlo,  delovati se mora hitno, u najkraćem mogućem roku-jasna je Elena Vasić Petrović.

 

UGROŽENA STATIKA AMAMA

Restauracija arheološkog materijala koji je skladišten u Amamu je izvedena korektno. Problem je što je došlo do oštećenja krova.Crepovi su nakon rekonstrukcije 2003. godine veoma brzo polomljeni, kao i stakla na ventilacionim otvorima. To do danas nije sanirano. Kada voda jednom počne da prodire u unutrašnjost, degradacija progresivno i rapidno napreduje, do te mere da je trenutno statički ugrožen jedan deo plafona i krova. Što se tiče arheološkog materijala, prema  saznanjima Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu, Goran Mitrović, viši arheolog je učestvovao u svim procesima i lično je zadužen za ključeve ovog objekta. Zavod će, kao i uvek, o svim nepravilnostima i problemima obavestiti sve nadležne – kaže Elena Vasić Petrović.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar