Manićeva sinekura



AMBASADA ŠVAJCARSKE



Šta je, dakle, VEDA, akronim koji često čujemo ali ne znamo pouzdano čemu služi i kako funkcioniše

Miroljub Stojčić, gradonačelnik do 2012, objašnjava da je cilj osnivanja ove agencije razvoj malih preduzeća:



-VEDA je agencija koju smo mi formirali zajedno sa ambasadom Švajcarske i njihovom privrednom komorom, sa osnovnim ciljem ulaganja u osnivanje i razvoj malih preduzeća. Tada nam je tako nešto bilo jako potrebno – priseća se Stojčić.

On dodaje da se sa tom idejom pojavio izvesni Veljko Mijić, „vrlo moćan čovek koji je umeo da barata sa parama i projektima“, a kome su Švajcarska i još neke ambasade bile bliske. Posao je u početku išao svojim tokom.

-Dolaskom na mesto gradonačelnika, Zoran Antić pravi kardinalnu grešku. Verovatno iz neznanja, on na mesto predsednika Skupštine, koje po pravilima igre pripada gradonačelniku Vranja, bez konsultacija sa saradnicima, ustupa Dejanu Maniću – komentariše Stojčić.

On kaže da su Skupštinu činili predstavnici lokalnih samouprava iz Vranja, Vladičinog Hana, Trgovišta, zatim nekoliko većih kompanija iz lokala, ali je grad Vranje imao najveći udeo u vlasničkoj strukturi, oko 46 odsto.

– Ne znajući šta je sve tu u toj priči, Zoran je VEDU prepustio Maniću koji je sada tamo postao visoko pozicionirani menadžer, a direktor i jedan od osnivača, Živko Ivanković je bukvalno sklonjen u stranu. Manić i Goran Kostić, izvršni direktor za razvoj privatnog sektora, od tog trenutka preuzimaju sve komande u VEDI – kaže Stojčić.

I Zoran Antić se sa ove vremenske distance kaje zbog protežiranja Dejana Manića:

-Gadno sam se prevario kada sam umesto sebe, na mesto predsedavajućeg Skupštine, u ime grada, postavio Dejana Manića. Kasno sam saznao za mnoge stvari. To je bila moja velika greška, koja je sve nas kasnije mnogo koštala – bio je kratak Antić.

Antić sugeriše da se podsetimo poslednjih lokalnih izbora, kada je Manić, sa skoro 4.500 glasova osvojio sedam odborničkih mandata, zahvaljujući hiljadama sadnica i desetinama plastenika, koje je poljoprivrednim proizvođačima navodno darivala Palmina „Jedinstvena“ Srbija, a u stvari svi ti glasovi su bukvalno kupljeni iz projektnih sredstava Agencije VEDA.

-Sećam se tog perioda kada je 2012. godine, posle lokalnih izbora, formirana vlast. Novi gradonačelnik Antić i Dejan Manić su bili više nego u dobrim odnosima. Tada je on „poslat“ u VEDU, a onda je preko noći pukla tikva između njih dvojice – priseća se član najužeg gradskog rukovodstva koji nije želeo da mu se pomene ime.

Naši sagovornici se slažu da je Manić na tu poziciju došao isključivo političkom linijom,“pošto mu je neko dao signal da tu ima para“. Onda su tamo ubrzo dobili neki projekat preko Švajcarske ambasade. Pominju se brojke od tri do sedam miliona evra.

-Živko Ivanković, direktor u VEDI, postao je obična marioneta, a sve konce usvoje ruke su uzeli predsednik Skupštine Dejan Manići i menadžer projekta Goran Kostić, iznad kojih je, na vrhu piramide bio samo Veljko Mijić – konstatuje isti sagovornik.

Stojčić u razgovoru priseća još jednog detalja, za koji kaže da se uklapa u mozaik VEDA.

-U jednom trenutku ja vidim VEDA „stigla“ u Brankovu ulicu. Kako sam bio član Skupštine, ja na ulici sretnem Bucka, odnosno direktora Ivankovića i pitam ga, šta je ovo, kako ja ne znam za ove neke promene i poteze, a navodno sam član Skupštine. On mi to tada nije objasnio. Ostalo je da ja dođem u VEDU ako me to baš zanima pa će mi sve objasniti – seća se Stojčić.

PILIĆARSKA FIRMA

Bilo kako bilo, projektnim sredstvima VEDE obnovljen je vozni park. Između ostalog, nabavljen je putnički automobil „opel insignija“, u to vreme vredan gotovo 20.000 evra. Vrhunac priče glasi da je neko, negde, daleko od očiju i ušiju javnosti, na nepoznat način, taj automobil ustupio na korišćenje baš Dejanu Maniću.

-Šta vi novinari hoćete? Pa vidite li da mu lepo stoji? Kada sam ja, znajući iz proverenih izvora koliki se milioni evra tamo slivaju i valjaju, ukazivao sam ove stvari i gradonačelniku i nekima oko njega. Olako i oholo su mi odgovorili da je VEDA pilićarska firma i da tako treba da idu stvari – ponovo kaže naš anonimni sagovornik i dodaje da će ova priča da potraje.

Aktuelni direktor VEDE Živko Ivanković, zamolio nas je da razgovor o VEDI pomerimo za kasnije, jer ovo nije vreme za te priče.

-Sada su u toku pripreme za Skupštinu. Ona je zakazana za 29. decembar– odgovorio je direktor.

Na novinarsko pitanje, zašto je to toliko važno, odgovorio je da je najlogičnije da na čelo Sksupštine, kako to pravila predviđaju, dođe aktuelni gradonačelnik Vranja, s obzirom da grad u vlasničkoj strukturi učestvuje sa 46 odsto. Do tada

sve je u rukama sadašnjeg predsednika Dejana Manića.

 

 

MANIĆ U ROMINGU

Na veliku štetu, u ovoj priči, mimo svih profesionalnih i etičkih pravila, izostaće stavovi toliko puta pomenutog Dejana Manića. On se na naše pozive nije javljo, a neposredno pred zaključenje ovog boja saznali smo da je u romingu.

 

 

PROFIL

Regionalna agencija za ekonomski razvoj i preduzetništvo Pčinjskog okruga VEEDA doo osnovana je 17.cseptembra 2004. godine, na inicijativu lokalnih samouprava, privrednih institucija i kompanija Pčinjskog okruga. Osnivanje Agencije je podržano finansijski od Vlade Kraljevine Holandije uz implementaciju Međunarodne organizacije rada (ILO).

 Agencija je osnovana sa ciljem da pomogne, podrži i zastupa interese MSPP, identifikuje probleme MSPP i inicira rešavanje istih. Član je Republičke mreže regionalnih agencija i centara za podršku razvoja MSP i preduzetništva i aktivan je činioc na realizaciji Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva Vlade Republike Srbije, u koordinaciji sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj.

Osnovne aktivnosti agencije su u sferi obrazovanja, konsaltinga, pružanja svih informacija za razvoj MSPP i omogućavanja pristupa kapitalu, tržištu i tehnologijama.

„Ovaj portal Vam omogućava da na jednom mestu pronađete sve informacije neophodne za započinjanje sopstvenog biznisa, za svakodnevno poslovanje postojećih privrednih subjekata ali i mnoštvo drugih korisnih informacija. Iskoristite ih na najbolji način!“- stoji na sajtu Agencije VEDA.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar