Presipanje iz praznog



 



Kakav će to boljitak doneti Gradu, teško je reći jer Grad Vranje kao osnivač preuzima sva prava i obaveze ugašenih javnih preduzeća, između ostalog, 120 miliona dinara dubioza Direkcije, ali i potraživanja ove firme od „Jumka“  u iznosu od 46 miliona i, kako se najavljuje iz gradske vlasti, svih 50 neraspoređenih radnika.

Stradaće, po svemu sudeći, samo radnici koji su bili zaposleni na određeno vreme kojih ima vrlo malo, a da li će biti poboljšan nivo usluga, ostaje da se vidi.



CENTRALIZACIJA

Odluku Gradskog veća o likvidaciji Direkcije i Skijališta i transformaciji „Uprave Banje“, saopštio je prošlog petka zamenik gradonačelnika Vranja Igor Andonov.

– Gradsko veće je zaključilo da Direkcija i Skijalište ne mogu da posluju po tržišnim principima, dok iz „Uprave Banje“ tvrde da to mogu i mi to podržavamo. Grad Vranje preuzima deo poslova Direkcije za izgradnju i razvoj Vranja, jer može da upravlja uličnom rasvetom, uređivanjem gradskog građevinskog zemljišta i centralizovaće sistem javnih nabavki u ovoj oblasti i tu vidimo mogućnost značajnijih ušteda – smatra Andonov.

Zamenik gradonačelnika Vranja osvrće se i na sudbinu zaposlenih u ovim javnim preduzećima i na tom planu najavljuje manje uštede u budžetu Grada.

– Novoformirano javno preduzeće „Parking servis“ preuzeće 40 radnika Direkcije, deo radnika ide u JP „Vodovod“ koji će preuzeti upravljanje putevima, a deo radnika biće prebačen u gradske službe, što ćemo znati odmah nakon reorganizacije Gradske uprave koja nas čeka u ovom mesecu. Napominjem da radnici na neodređeno vreme neće ostati bez posla, ali je neizvesno šta ćemo sa zaposlenima u Skijalištu. Bez posla jedino ostaju radnici na određeno vreme i tu će biti manjih ušteda u budžetu – ističe Andonov.

Grad Vranje kao osnivač preuzima sva prava i obaveze ugašenih javnih preduzeća, među kojima su najosetljivije zatečene finansijske dubioze koje su posebno neugodne kada je u pitanju Direkcija za izgradnju i razvoj Grada koja duguje 120 miliona dinara, ali od „Jumka“ potražuje 46 miliona na ime naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta, o čemu govori većnik za finansije Ivan Stanković.

– Grad preuzima i finansijske obaveze i potraživanja Direkcije i Skijališta, to je u skladu sa zakonom, iako znamo da Direkcija ima velika dugovanja, ali i potraživanja – kaže Stanković.

Član Gradskog veća za resor finansija potencira da je rešavanje statusa navedenih javnih preduzeća odložilo donošenje drugog rebalansa budžeta Grada za ovu godinu za početak decembra.

– Najavljeni rebalans budžeta je u direktnoj zavisnosti od odluke o statusu Direkcije, Skijališta i „Uprave Banje“, dakle, prvo treba rešiti ove firme u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, pa onda idemo na rebalans – jasan je Stanković.

LAMENT

U prvom reagovanju u sva tri javna preduzeća na vest o likvidaciji Direkcije i Skijališta i transformaciji „Uprave Banje“, dominira lamentiranje nad njihovom sudbinom i strah i zebnja od gubitka posla zaposlenih radnika. Direktor Direkcije Saša Sentić, iako svestan neumoljivog imperativa Zakona o budžetskom sistemu, ne skriva nelagodnost zbog nestanka preduzeća osnovanog pre tačno 20 godina.

– Iskreno, žao mi je što sam se zadesio na čelu preduzeća koje ide u likvidaciju, ali zakon se mora ispoštovati. Razmatrana su dva modela, uz likvidaciju i model samofinansiranja, a Gradsko veće je donelo iznuđenu odluku. Jedino je sreća što je formiran „Parking servis“ koji ima predispozicije da bude solidno javno preduzeće koje će da posluje na zdravim osnovama, što je zasluga Direkcije – naglašava Sentić.

I Dejan Manić, rukovodilac sektora za razvoj u Skijalištu „Besna Kobila“ i direktor ovog javnog preduzeća sa prekidom od 2008. do leta ove godine, žali zbog nestanka preduzeća kojim je rukovodio skoro šest godina.

– Zakon nas ne prepoznaje kao indirektne korisnike, mada smo formirani sa ciljem da se izdržavamo od sopstvenih prihoda. Zato sada svi zaposleni, njih 21, brinu o svojoj sudbini, pitajući se da li postoji realna potreba za njihovim profilom. Uostalom, i sam se pitam kome treba diplomirani ekonomista kada znamo da ih ima u ostalim javnim preduzećima!? Taj naš strah ne dotiče gradske čelnike, uprkos obećanjima da nijedan radnik neće izgubiti posao, ali dotiče nas – zabrinut je Manić.

 Prema očekivanju, direktor „Uprave Banje“ Ivica Milenković kratko je reagovao na poslednju odluku Gradskog veća o sudbini tri javna preduzeća u Vranju.

– Sledi reorganizacija preduzeća u pravcu tržišnog poslovanja i taj proces je na početku, takođe i određivanje delatnosti u smislu održavanja javnih površina i banjskog zelenila, a tu spada i naplata od korisnika toplovodnog kanala. Taj posao čeka ovih dana mene i moje saradnike – rekao je Milenković.

Konačno, povodom odluke Gradskog veća o likvidaciji Direkcije i Skijališta i transformaciji „Uprave Banje“ oglasio se na konferenciji za novinare i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

– Poštovanje zakonske regulative je imperativ i ono što je veoma bitno, niko neće ostati bez posla. Radnici će biti raspoređeni i realizacija poslova iz delokruga rada ovih preduzeća neće biti dovedena u pitanje. Istovremeno očekujem od „Uprave Banje“ da posluje na tržišnim principima i ostvaruje prihode – poručio je gradonačelnik Vranja.

 

FATALNE IZMENE

Izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, usvojene u martu ove godine, u odeljku „definicije“, član 2. Stav 8. Određuju da „indirektni korisnici budžetskih sredstava jesu pravosudni organi, budžetski fondovi, mesne zajednice i ustanove osnovane od strane Republike Srbije, odnosno, lokalne vlasti, a lokalne samouprave dužne su da do 1. decembra ove godine usklade odluke o budžetu sa ovim zakonom“.

 

PREGLED POLOŽAJA JP U BUDžETU GRADA ZA 2016.

NAZIV JP                 BROJ RADNIKA                  UKUPAN IZNOS                 PLATE

Direkcija                           70                               276,2 mil. din.                28,9 mil.d.

Skijalište                         21                               31,3 mil. din.                   12,7 mil. d.

Uprava Banje                      18                               52 mil. din.                       8 mil. din.

 

 

DRAGOLjUB STEVANOVIĆ, BIVŠI ZAMENIK GRADONAČELNIKA

Skijalište ne može da opstane

Bivši zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović, koji se na tom položaju nalazio od početka 2014. do 15. Juna 2016. godine, poručuje da mu je „jasna priča o Direkciji, ali da je Skijalište posebno težak problem“.

– Pokazalo se najpre da Grad nije bio u stanju da razvija JP Skijalište „Besna Kobila“, da investira u nove staze, prilazne puteve, parking, osim nešto malo u ugostiteljstvo. Ipak, Grad je činio šta može, ali se tokom prošle godine javio kao težak problem sa plaćanjem eksproprisanog zemljišta, pa je bilo ideja da se Skijalište pripoji Javnoj ustanovi „Sportska hala“, a sada mislim da će se ići na tu, budžetsku varijantu – smatra Stevanović.

Bivši zamenik eksgradonačelnika Zorana Antića ubeđen je „da Skijalište ne može da opstane na tržištu“.

– Ovo javno preduzeće godišnje košta budžet oko 18 miliona dinara, a njegovi sopstveni prihodi na tom nivou ne prelaze četiri miliona. Zato se u prethodnoj gradskoj vlasti govorilo odmah po osnivanju Skijališta da će se iz budžeta finansirati dve do tri godine, a kasnije iz sopstvenih prihoda, ali se to nikad nije ostvarilo – podseća Stevanović.

 

VELIKE DUBIOZE DIREKCIJE

Kako saznajemo, kada je 22. jula ove godine Saša Sentić izabran za direktora Direkcije, zatekao je dubioze od 108 miliona dinara, a sada te obaveze dostižu bezmalo 120 miliona dinara. Najveći poverilac ovog javnog preduzeća sa 30 miliona dinara potraživanja je firma iz Preševa „Saba Belča“ koja je izvodila radove na uređenju glavne ulice od robne kuće do zgrade Direkcije, zatim, Preduzeće za puteve sa blizu 20 miliona, pa sledi veći broj izvođača sa manjim iznosima potraživanja (Tončevgradnja, IG auto…). Zbog problema sa plaćanjem stala je izgradnja pijace na Oglednoj stanici gde je izvođač radova Tončevgradnja i trotoara u ulici Vase Smajevića koje gradi firma IG auto. Kako su iz Grada obećali da će problem rešiti za nekoliko dana, to se očekuje da pomenute firme nastave sa izvođenjem radova.

 

KANDIDATI ZA DIREKTORA JP „PARKING SERVIS“

Kako nezvanično saznajemo, mogući kandidati za prvog direktora JP „Parking servis“ su diplomirani ekonomista Zoran Dimitrijević, direktor u „Simpu“ i diplomirani građevinski inženjer i profesor tehničkog obrazovanja Saša Sentić, poslednji direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada. Sentić, međutim, kaže „da sa njim na tu temu niko nije razgovarao“, dok izvor iz Direkcije favoritom smatra Zorana Dimitrijevića. Izvor iz Gradskog odbora SNS, pak, kategorično tvrdi „da ni Dimitrijević ni Sentić neće biti kandidati za direktora novog javnog preduzeća u Vranju, već će to biti neko treći“. Konačno, kao treći kandidat sa „100 posto izgleda da bude direktor „Parking servisa“ pominje se većnik za infrastrukturu, urbanizam i komunalne poslove Marjan Stanković. Predsednik Gradskog odbora SNS i narodni poslanik Slaviša Bulatović kratko zaključuje „da je o imenima kandidata za direktora „Parking servisa“ još rano da se govori, jer su za Vranje prioritetniji poslovi na rešavanju statusa Skijališta, Direkcije i „Uprave Banje“.  

 

PERSPEKTIVNI „PARKING SERVIS“

Novoosnovano javno preduzeće u Vranju „Parking servis“, po rečima direktora Direkcije Saše Sentića, ima lepu perspektivu i na tržišnim principima poslovanja koji ga neminovno očekuju.

– Mesečni iznos prihoda kreće se između 1,5 i dva miliona dinara, pa očekujem da „Parking servis“ ima lepu budućnost – zaključuje Sentić.

Jedan od bivših čelnika Direkcije, međutim, tvrdi da mesečni prihod ide i do četiri miliona dinara, od čega 1,2 miliona dinara ide na plate, a čisti prihod, koji je do sada ubirao Grad, iznosi 2,8 miliona dinara na mesečnom nivou.

 

DRAGAN STOJKOVIĆ, BIVŠI DIREKTOR DIREKCIJE

Likvidacija je najgora opcija

Dragan Stojković, koji je u dva navrata, od 2008. do 2012. i od 2014. do juna 2016. bio direktor Direkcije za izgradnju i razvoj Grada Vranja, na svoj način lamentira nad sudbinom ovog javnog preduzeća.

– Odgovorno tvrdim, likvidacija je najgora opcija. Radi se o javnom preduzeću koje je obavljalo važne poslove za Grad, a ti poslovi na drugi način neće moći da se organizuju niti realizuju. Zato je moralo da se nađe povoljnije rešenje za Direkciju od likvidacije. Primera radi, u Nišu su zadržali direkciju sa manjim brojem zaposlenih. Ovde je jedino dobro što su izdvojili „Parking servis“, ali za Direkciju nije prioritet profit, već kvalitet usluga i poslova u interesu Vranja. Priznajem, tužan sam zbog gašenja Direkcije.

A prema našim saznanjima, osim Niša, direkcije su u transformiranom obliku i sa manje zaposlenih zadržali i Šabac, Kraljevo, Subotica, Beograd i drugi gradovi i to kao javna preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem i putevima koje sa lokalnim samoupravama sklapaju ugovore o uređenju građevinskog zemljišta i sprovođenju komunalnog programa, računajući tu i javne nabavke.

 

ODLOŽENI REBALANS

Prema rečima većnika za finansije Ivana Stankovića, planirani drugi rebalans budžeta za ovu godinu odložen je za početak decembra zbog rešavanja problema sa statusom Skijališta „Besna Kobila“, Direkcije za izgradnju i razvoj Grada i JP „Uprava Banje“.

– Planirali smo tehničko doterivanje planiranih stavki, bez drastičnih izmena i sa malim odstupanjima, znatno manjim u odnosu na prvi rebalans u septembru ove godine , ali je sada to odloženo i nije na dnevnom redu sutrašnje Skupštine Grada – objašnjava Stanković.

Podsećamo, prvi rebalnas budžeta za ovu godinu izglasali su odbornici Skupštine Grada na sednici od 12. septembra vredan 2,98 milijardi dinara sa unapred planiranim deficitom od 266,3 miliona dinara. Kada je donet u decembru 2015, budžet Grada planiran je na iznos od 2.268.291.000 dinara i sa planiranim deficitom od 146 miliona dinara.                      

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar