Preti blokada gradskog budžeta



 



SREĆA U NESREĆI

A paniku po pitanju dugova najpre je uneo  ministar zdravlja Zlatibor Lončar upozorivši „da dugovanja svih domova zdravlja i apotekarskih ustanova čiji su osnivači gradovi i opštine, moraju da plate lokalne samouprave iz svog budžeta i da država neće te dubioze pretvarati u javni dug“. U prvom reagovanju na „nezgodnu“ poruku ministra zdravlja, pomoćnik gradonačelnika Vranja za zdravstvo Aleksandar Stajić uzvratio je „da je za Vranje sreća u nesreći što iz sistema ovdašnjeg Zdravstvenog centra nije izdvojen Dom zdravlja, a u suprotnom, to bi ukopalo gradske finansije na duže staze sa nesagledivim posledicama po funkcionisanje Grada“.



– Grad Vranje, dakle, nema osnivačka prava nad Domom zdravlja, ali tu je Javna ustanova „Apoteka Vranje“ sa svojim dubiozama pa lokalna samouprava kao osnivač preuzima sva prava i obaveze, znači i ako dobavljači, veledrogerije, blokiraju ovu ustanovu – tumači Stajić.

On upozorava „da bi iznos duga ove javne ustanove opteretio gradsku upravu i ugrozio njene vitalne funkcije, ali da lokalna vlast još nema strategiju za rešavanje ovog teškog problema“.

-Trenutno ne znamo ni sami šta i kako dalje sa Apotekom! Ne znamo da li je problem u menadžmentu, treba li ukidati nerentabilne apoteke na teritoriji grada, otpustiti višak zaposlenih, a podsećam da je i prethodna vlast upozoravala menadžment koji nije reagovao, ali i da je ova ustanova zloupotrebljavana u predizbornoj kampanji kada je otvorena jedinica u Sobini koja posluje nerentabilno – ističe Stajić.

Slično misli i zamenik gradonačelnika Igor Andonov koji najavljuje „intenzivne razgovore čelnika Grada sa rukovodstvom „Apoteke Vranje“.

-Dugovanje ove ustanove je veće od 150 miliona dinara, a problem je što se mesečno generiše gubitak od dva do tri miliona dinara, pa sve to sa ostalim obavezama može da dovede do blokade gradskog budžeta – ne skriva strahovanje  Andonov.

On upozorava da je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iznelo stav „da dugovanja apotekarskih ustanova padaju na teret gradova i opština, jer su ove jedinice lokalne vlasti njeni osnivači“.

– Pored dugovanja „Tušu“ i drugim poveriocima, na leđima Grada sada je palo i teško breme dugovanja Apoteke. A rešenje mora da se nađe, jer ta dugovanja stalno rastu i već predstavljaju 10 odsto ukupnog budžeta na godišnjem nivou, pa pitam zar to plaćanje na rate nije moglo i ranije nego su sva rešenja koja se nude u Apoteci zakasnela, jer kad se svedu računi, dug će biti znatno veći, a sve će da plate građani Vranja – jada se Andonov.

KO JE KRIV

I Andonov i Stajić insistiraju na traženju krivaca za nastalo stanje u „Apoteci Vranje“, prozivajući prethodnu vlast „da je svojim činjenjem, odnosno, nečinjenjem dovela Grad do ivice provalije na planu lokalnih finansija“.

– Znam da je ova ustanova negde do 2012. dobro prihodovala, lokalni političari su se borili ko će da je dobije prilikom podele koalicionog kolača, ali ne znam šta se to desilo i nije mi jasno zašto je lokalna vlast sve to tolerisala, te silne gubitke i manjkove – pita se Andonov.

Pomoćnik Stajić, međutim, zauzima nešto drugačiji stav u odnosu na odgovornost prethodne gradske vlasti za stanje u „Apoteci Vranje“, u kojoj je, uzgred, i sam učestvovao.

– U prethodnoj vlasti bio sam od 2014. do marta 2016. i bilo je namera da se u svim mesnim zajednicama otvore apoteke, ali se od toga odustalo upravo zbog faktora rentabilnosti, dok druge stvari nismo imali hrabrosti da sečemo u „Apoteci Vranje“ kao sadašnja vlast – priseća se Stajić.

 Reagujući na pitanje „ko je i zašto otvorio apoteku u Sobini“, nekadašnji portparol Gradskog veća i funkcioner vranjskih socijalista Branimir Stojančić podseća da „prethodna gradska vlast ima odgovornost za stanje u Apoteci, ali da je u više navrata upozoravala da se u toj ustanovi ne radi dobro.

-Pre svega da podsetim, da nije SPS otvorio apoteku u Sobini, već je to učinila sama ustanova i to bez saglasnosti osnivača, dok je zatvaranje nerentabilnih apoteka tražilo tadašnje Gradsko veće – napominje Stojančić.

Sekretar Gradskog odbora SPS u Vranju takođe ukazuje na kratko pamćenje aktuelne vlasti koja je (ne)namerno zaboravila na mere koje je Gradsko veće u prošlom sazivu preduzimalo prema „Apoteci Vranje“.

-Još u decembru 2014. Gradsko veće je tražilo od direktorke Olivere Tomić da ne isplaćuje stimulativni deo zaposlenima zbog velikih dubioza koje su tada iznosile 215 miliona dinara, a takođe insistirali na izmeni mreže apoteka zbog racionalnog poslovanja – navodi Stojančić.

Prvi operativac lokalnih socijalista predlaže da gradska vlast preduzme pravne mere protiv glavnih krivaca za stanje u ovoj javnoj ustanovi.

Aleksandar Stajić, pak, ne bežeći od sopstvene odgovornosti, predlaže smenjivanje aktuelne direktorke zbog propusta koji su otežali ionako težak položaj „Apoteke Vranje“, naročito posle ukidanja benefita u vidu boniteta za kupljene lekove.

– Direktorka Tomić je otpustila 17 radnika, isplatila im otpremnine, a oni su dobili sudske sporove, pa je zbog otpremnina načinjena šteta od 10 miliona dinara – kaže Stajić.

POSLOVNA POLITIKA

Konačno, tačku na traženje krivaca za velika dugovanja „Apoteke Vranje“ stavlja član Gradskog veća za finansije Ivan Stanković, nagoveštajem posledica eventualne blokade gradske kase u slučaju „jednokratne naplate tih dubioza voljom najvećih poverilaca“.

-Ako ti dugovi dođu na naplatu Gradu, to će predstavljati ozbiljno opterećenje koje će dovesti do teških poremećaja u funkcionisanju gradskih službi i javnih preduzeća i ustanova, pa treba potražiti izlaz iz ove situacije, najpre reprogramiranjem postojećih dubioza i promenom poslovne politike  u samoj ustanovi u smislu da generiše profit a ne gubitke. Zato mi u gradskoj vlasti moramo pronaći najbolja rešenja za „Apoteku Vranje“ iako smo svesni velikih teškoća koje nas očekuju – jasan je Stanković.

 

 

OLIVERA TOMIĆ, DIREKTORKA  JU „APOTEKA VRANjE“

Nećemo dozvoliti da Grad bude u blokadi

Od kada ste direktorka JU „Apoteka Vranje“ i kolika su bila dugovanja kada ste izabrani za direktorku ove ustanove?

– Dužnost direktora „Apoteke Vranje“ obavljam od 15. aprila 2014. Krajem 2013. ustanova je imala dugovanje od 265 miliona dinara, a krajem 2014. bio je manji za 100 milona i iznosio je 265 miliona dinara. U momentu stupanja na dužnost, ustanova je bila u deficitu 60 miliona dinara i sa nerešenim robnim manjkom iz 2006. i 2008. od oko 15 miliona dinara. Podsećam da je na kraju 2014. preko boniteta ostvarena dobit od oko 90 miliona dinara, što je proknjiženo, ali to nije učinjeno za period od 2006. do 2013. godine.

Koliko sada iznose dugovanja „Apoteke Vranje“ i kome najviše dugujete?

– Dobavljačima dugujemo ukupno 180 miliona dinara, što nije čisti dug, jer postoji potraživanje od RFZO po fakturama za lekove izdate na recept, a postoji i lager lekova  po organizacionim jedinicama. Najviše dugujemo dobavljačima Phoenix, Farmalogist I Vega.

Po vašem mišljenju, koji su uzroci tolikih dubioza vaše ustanove?

– Tokom 2015. došlo je do velikih promena u poslovanju RFZO, usledili su smanjenje cene lekova, potpisivanje ugovora RFZO sa privatnim apotekama, uvođenje centralizovane nabavke lekova samo za državne apoteke, otvaranje apoteka u seoskim sredinama, što nije rentabilno, ukinut način finansiranja putem boniteta, što je posledica centralizovane javne nabavke, bez nuđenja načina da se drugim putem nadoknadi ukidanje boniteta. A zabranjen je i postupak racionalizacije otpuštanjem nemedicinskih radnika.

Kako komentarišete mogućnost blokade Grada zbog dugova vaše ustanove?

-Odgovorno tvrdim da do blokade Grada neće doći zbog naše ustanove. Kao direktor potpisala sam sudska poravnanja sa dobavljačima kojima najviše dugujemo, pa ćemo svoje obaveze plaćati na rate po principu beskamatnog kredita. A da bi Grad preuzeo plaćanje duga, potrebno je da potpiše ugovor sa našom ustanovom, što do sada nije učinjeno. Zato smatram da lokalna samouprava nema razloga za brigu, ni zbog blokade, niti zbog urednog snabdevanja lekovima.

Na kraju razgovora, direktorka Olivera Tomić izrazila je veliku zahvalnost gradonačelniku Vranja dr Slobodanu Milenkoviću na razumevanju i načelniku Pčinjskog okruga Srećku Pejkoviću na pomoći oko pokretanja inicijative da opštine Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište i Preševo predvide sredstva u svojim budžetima za rad apoteka na svom području.

 

SREĆKO PEJKOVIĆ, NAČELNIK PČINjSKOG OKRUGA

Pomoći ću Apoteci

Načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković potvrdio je da je dobio dopis direktorke ove ustanove.

– Razumeo sam šta od mene očekuju u ovoj ustanovi, spreman sam da pomognem, pa očekujem da naiđem na razumevanje i predsednika opština Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad, Trgovište i Preševo da u svojim budžetima predvide sredstva za rad apoteka koje su u sastavu „Apoteke Vranje“ – kaže Pejković.

 

Dubioze Apoteke kroz istoriju

Krajem 2010. – 350 miliona dinara (Direktorka Jasmina Arsić objasnila „da su to dugovi RFZO, a ne „Apoteke Vranje“)

Krajem 2013. – 265 miliona

Sredinom 2014. – 165 miliona

Krajem 2014. – 215 miliona

Novembar 2016. – 180 miliona ( bez faktura za RFZO 160 miliona)

Iznos boniteta, koji je iznosio 15-20 odsto za kupljene lekove, kretao se „šarenoliko“, u zavisnosti od ličnosti direktorke ustanove.

Godine                                  Bonitet                                Promet

2007                                      65                                           640

2008                                      48                                           638

2009                                      40                                           837    

2010                                      39                                           888

2011                                      57                                           914

2012                                      69                                           831

2013                                      55                                           891

2014                                      90                                           826

2015                                      41                                           567

Napomena: Iznos boniteta i prometa je u milionima dinara

 

 

SVE DIREKTORKE „APOTEKE VRANjE“

Na čelu Zdravstvene ustanove „Apoteka Vranje“ od 2005. do 2011. bila je Jasmina Arsić (G 17 plus), od juna 2011. aprila 2014. nalazila se Suzana Savić (URS), a od aprila 2014. do danas Olivera Tomić. Zanimljivo je da od 2009. do danas nije prihvaćen nijedan finansijski izveštaj „Apoteke Vranje“, što je bio, između ostalog, uzrok podnošenja ostavke Jasmine Arsić i smene njene naslednice Suzane Savić. Protiv Arsićeve i Suzane Savić Državna revizorska institucija podnela je prekršajne prijave pre dve i po godine, jer je „2012. konstatovano da „Apoteka Vranje“ nije uspostavila računovodstvene evidencije za lekove i medicinska pomagala koja se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja“. Godine 2006. i 2008. konstatovan je robni manjak u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara, ali je optužnica pokrenuta samo za manjak iz 2006.

  

               

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar