Ponosna na svoju galeriju



 



-Otišla sam iz Vranja u momentu kada mi se činilo da je za moju kreativnost postalo isuviše opasno da ostanem. Bilo mi je potrebno da promenim sredinu i vidim kako se u drugim zemljama ceni umetnost. Jedan prijateljski poziv da pokušam da se kao umetnik ostvarim u Danskoj bio je izazov koji se ne propušta i dešava se jednom u životu. Bila mi je ponuđena samostalna izložba u trajanju od tri meseca, bidela sam to kao priliku  koja mi je u stvari donela velike promene – kaže Ana.

Želja da i dalje uči, otkriva, istražuje, ne samo na polju umetnosti, već i u privatnom životu joj se, dodaje, ostvarila.



– Likovna scena u celoj  Skandinaviji , kao i kultura koja se veoma razlikuje od naše, bile su dovoljne da promene i mene i moj način razmišljanja, ali i samo poimanje života i umetnosti – priča Ana Krstić Holm.

Likovna scena u Danskoj je mnogo slobodnija, naročito tematski u odnosu na srpsku. Slikari rade bez cenzure. Ne postoje pravila koja ih opterećuju i sputavaju njihovu kreativnost. Sa druge strane, kako reče sagovornica, u Nemačkoj je scena je podeljena. Na severu zemlje umetnici ne odstupaju od svog stila, jer smatraju da su tako prepoznatljivi.  U drugim delovima zemlje se više eksperimentiše. Kada je reč o umetnicima iz Srbije, u Danskoj  među galeristima vlada mišljenje da su previše konzervativni ili tradicionalni i mračni, naročito po pitanju boja:

-U Danskoj i Nemačkoj se mnogo radi na promovisanju umetnosti što nije slučaj u Srbiji. U Danskoj se, na primer, organizuju izložbe  na farmama, u privatnim kućama i dvorovima, bilo gde na otvorenom. Javnost se informiše putem medija, pa nije slučajno što ljudi  provode vikende razgledajući  izložbe. Mene je to fasciniralo, tako da sam non stop pratila sve prezentacije umetničkih dela.  Najlepše otkriće mi je bilo kada sam ušla na jednu farmu i shvatila da je to muzej poznatog nemačkog umetnika Emila Noldea,  koji je namerno izgradio kuću  daleko od svih i zapisao  da će  „samo pravi ljubitelji umetnosti koji budu tragali za novim likovnim izrazom,  uživati u kući“.

Ana je svoju galeriju otvorila u Nemačkoj i kaže da je zbog toga ponosna na sebe:

– Ponosna sam, a naročito na ljude koji dolaze tamo. Kažu da im se galerija  dopada. Znači im što je atmosfera u mojoj galeriji pozitivna. Još uvek ne mogu da shvate da tu izlažem samo ja.   Najčešći gost u galeriji je možda i najstariji umetnik ovog kraja, Ahim Gece, koji je imao priliku da upozna Pikasa i poseti Dalijeve izložbe dok je bio živ.  Onda možete misliti koliko su značajni ovi razgovori – objašnjava Ana.

I vlasnica galerije neguje svoj umetnički izraz, što je slikare iz obe zemlje fasciniralo:

– Još uvek sam verna svom stilu, ekspresivnom-nadrelističkom-modernom. Mislim da tu nisam dovoljno rekla.Ne znam hoću li ikada promeniti stil , ali znam da ću ga nadograditi. Biće snažniji i složeniji. Kritike kolega su dobrodošle , jer me baš one čine boljom umetnicom. Još jedan dokaz da sam na dobrom putu je što su me izabrali da učestvujem na sajmovima umetnosti krajem februara 2017 u Odžfordu u Danskoj  i u Vupertalu u Nemačkoj, ponosna je Ana.

Kaže da je za umetnike iz bilo koje zemlje komplikovan proces da se samostalno predstave u drugoj:

-Ponovo bih izlagala u Srbiji, ali ono što predstavlja problem umetnicima je papirologija vezana za dobijanje dozvole za izvoz slika i drugih radova. To naročito važi za jug Srbije. Mislim da je to odlično pitanje za nadležn, koji bi trebalo  da se pozabave i kulturom- završava Ana Krstić Holm.

 

PROFIL

Ana Krstić Holm rođena je u Gostivaru u Makedoniji. U Vranju je živela nakon diplomiranja na Fakultetu umetnosti  od 2004.  do 2013 .Pre toga živela je kao student u Prištini,gde je najpre studirala biologiju. Kada je bombardovanje 1999. prekinuto, fakultet je  prebačen u Vranje gde je nastavila sa studijama. Želela je da upiše fakultet umetnosti, tako da je otišla  u Rašku da polaže prijemni ispit za prištinsku Likovnu akademiju. Položila je prijemni iz prvog puta. Studije biologije je  nastavila sve dok likovna akademija nije otvorena  u Varvarinu. Onda je bilo nemoguće da nastavi studije na oba fakulteta.  Izabrala je  akademiju . Studirala je dve godine u Varvarinu a onda je likovna akademija vraćena na Kosovo.  Nekoliko studenata, među kojima je bila i Ana,  potpisali   su peticiju da akademija bude otvorena u Nišu. Uz pomoć tadašnje vlasti iz Vranja i Niša i  potpisa studenata uspeli su da dobiju studijsku grupu pri Filozofskom fakultetu.  Nakon završenog semestra dobili su  Fakultet umetnosti u Nišu. Studije su  trajale pet godina. Ana Krstić Holm pripada prvoj generaciji , a diplomirala je kao  druga na klasi.Posle studija bila je veoma  aktivna na polju umetnosti.  Izlagala je grupno i samostalno  i učestvovala je na raznim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama. Preselila  se 2013. u Dansku i sada živi na relaciji Danska – Nemačka. U Severnoj Nemačkoj  otvorila je svoju galeriju i atelje. Na inicijativu građana uskoro počinje njena  škola slikanja.  Upis je u toku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar