Kapija porodičnog razdora



U „izreci“ presude, sutkinja Ljiljana Nikolić navela je da je okrivljeni, dana 22. januara 2014. godine, oko 16.30 časova u dvorištu porodične kuće, „pod pretnjom da će napasti na život i telo, drskim i bezobzirnim ponašanjem ugrozio spokojstvo, duševno stanje i telesni integritet“ sopstvene majke M.K. To je učinio na taj način što je, najpre, počeo da viče i udara u ulaznu kapiju kuće, psujući i vređajući majku na najgori način. U presudi piše da je nazivao „kurvom, droljom, bugarčetinom“ i pretio joj rečima „creva ću da ti okačim na ovu žicu“. Kada je majka rekla da će pozvati policiju, nastavio je sa uvredama i najpogrdnijim psovkama. Sve se, prema izreci presude, nastavilo 4. februara iste godine kada je oko 14.30 časova S.K. razvalio kapiju na ulazu u dvorište, a potom opet verbalno nasrnuo na majku govoreći joj „izađi iz kuće kurvo bugarska da ti sad creva prostrem na žicu“.
Posle ovih događaja, Osnovno javno tužilaštvo u Vranju podiglo je optužni predlog (Kt.br.240/14) protiv S.K. krajem decembra 2014. godine za krivično delo nasilje u porodici.
ŽICA I KATANAC
S.K. je na prvom glavnom pretresu na sudu u potpunosti negirao izvršenje krivičnog dela. Ispričao je, braneći se, da mu je majka navodno psihički bolesnik, da se još pre dvadesetak godina navodno lečila u jednoj psihijatrijskoj ustanovi. Objasnio je da on živi u prizemenom delu porodične kuće, odvojeno od majke i brata koji stanuju na spratu. Otkrio je da sa rođenim bratom nije u dobrim odnosima. Prema njegovoj verziji, 22. januara 2014, prilikom prvog sukoba, po povratku s posla video je da je ulazna kapija zatarabljena, „obmotana debljom žicom“. Zbog toga, navodno, nije mogao da uđe u dvorište.
– Majka i brat bili su na terasi. Počeli su da me vređaju i pljuju. Majka mi je rekla da ću biti mrtav, da će me rasporiti i vređala me rečima „napravili su te Šiptari“. Rekao sam joj da će morati sve to da dokaže na sudu. Nisam je vređao, nisam govorio ružne reči, osim da vodi bugarsku politiku – kazao je okrivljeni.
Dodao je da je 4. februara 2014, kada se dogodio drugi incident, došao pred dvorišnu kapiju koja je bila vezana žicom i zaključana katancem.
– Uhvatio sam treću stranicu kapije, izvukao je iz zemlje, bez ikakvog oštećenja i ušao u dvorište. Brat i majka su opet počeli da me vređaju sa terase. Tada sam im uzvratio uvredljivim rečima. Krajem avgusta te iste godine, brat V.K. je pokušao da me ubije, nanoseći mi teške telesne povrede. Sve sam prijavio policiji, dok sam problem sa zaključavanjem kapije rešio privremenom merom preko suda – ispričao je okrivljeni na glavnom pretresu.
Majka M.K. detaljno je pred sudom ispričala kojim je vokabularom sin vređao, potvrdila priču o problemima sa kapijom, ali je takođe rekla da kapija nikada nije skroz zaključavana jer postoji „kapidžik“ preko koga uvek može da se uđe u dvorište.
– Prvi put je polomio žičanu ogradu i istu je šutirao nogama. Sve sam gledala iz sobe. Onda je počeo da me vređa, naziva „droljom i bugarčetinom“, govorio je da će mi creva visiti na žici za veš. Od straha sam tog dana popila punu šaku lekova, a sve je prijavljeno policiji – ispričala je majka, pridružujući se krivičnom gonjenju vlastitog sina.
NARUŠENI ODNOSI
Drugi sin V.K. potvrdio je da živi sa majkom na spratu porodične kuće. Dodao je da je ispred kuće dvorište od 400 kvadrata u koje se može ući na tri načina – preko glavne kapije, malog kapidžika i vrata za garažu.
– Stavio sam lance na kapiju koja je po sudskom poravnanju o podeli zajedničke imovine pripala meni. To sam uradio da bih zaštitio svoju imovinu. Prilikom lomljenja kapije, spavao sam u svojoj sobi kada me je majka probudila i ispričala šta joj je brat sve rekao i kako je vređao. Govorio joj je takođe da ja siđem sa sprata, preteći da će mi polomiti kosti. Dao sam majci telefon da pozove policiju. Pokušao sam u više navrata da je izmirim sa bratom, jer smo sve sporne imovinske odnose bili razrešili, ali uzalud. Reč je o alkoholičaru koji u delirijumu reaguje impulsivno. Majka mi je stalno govorila da je psihički maltretira, a da je jednom čak i udario – rekao je u svom iskazu brat okrivljenog.
Svedokinja R.O. ispričala je da je, u svojstvu socijalnog radnika, postupala kao tzv. voditelj slučaja majke okrivljenog koja je 31. januara 2014. godine Centru za socijalni rad prijavila „psihičko nasilje“ koje nad njom demonstrira sin.
– Tokom terenske kontrole, uočila sam da kapija nije bila na svom mestu. Žena mi je ispričala da doživljava psihičko nasilje od strane sina, da je naziva raznim pogrdnim imenima, kako preti da će je ubiti. Bila je vidno uznemirena, plakala je i drhtala dok mi je pričala detalje, ali nije želela da ode iz kuće u prihvatnu stanicu za žrtve porodičnog nasilja. Ispričala mi je da se nasilje uglavnom dešavalo kada okrivljeni dođe kući s posla, u periodu između 15 i 17 časova. Posle toga, oštećena više nije prijavljivala nasilje Centru za socjalni rad – ispričala je ova socijalna radnica pred sudom.
Na suđenju se pojavila svedokinja B.S, ćerka oštećene i sestra okrivljenog, koje je svedočila o „poremećenim odnosima u porodici“, tvrdeći da su zapravo brat-okrivljeni i ona bili „žrtve psihičkog nasilja od strane roditelja“.
– Otac je bio alkoholičar, a majka psihički bolesnik. Sa njom ne govorim od 2006. godine. U periodu kada su se desila ova dva događaja, mene je drugi brat V.K. uznemiravao i pretio mi, misleći da podgovaram drugog brata šta da radi u pogledu porodičnih odnosa. Znam da su mu u dosluhu s majkom zabranjivali da uđe u dvorište i svoj deo kuće, te da je morao da mnogo puta preskače kapiju da bi ušao – kazala je sestra okrivljenog.
Na glavnom pretresu pojavila su se i dvojica svedoka – policajca koji su ispričali da su više puta intervenisali po pozivu u vezi sa razmiricama članova ove porodice. Prvi je kazao da je prilikom intervencija majka skoro uvek stajala na terasi, a da je „netrpeljivost između braće bila vidna“.
– Psovali su se i vređali, jedva sam uspevao da ih umirim. Znam da smo jedanput zatekli okrivljenog ispred kapije, bio je izrevoltiran jer su mu zaključali vrata lancem i katancem, pa nije mogao da uđe u dvorište i kuću – rekao je ovaj policijski službenik.
Drugi policajac saopštio je više detalja, poput „okrivljeni je otvarao vrata govoreći da neće oni da mu zabrane da uđe“, da i on „ima pravo da uđe“, dok mu je njegov brat „zatvarao vrata“, a „majka plakala i bila potrešena“.
– Čuo sam okrivljenog da je rekao majci da se „ne zna s kim je sve bila“. Govorio je pred nama da ne zna ko mu je otac, potvrđivao da mu je ona biološka majka, ali i da je kao majku ne priznaje. Oštećena mi je jednom prilikom rekla da im je okrivljeni, navodno, pre našeg dolaska pretio kako će ih pobiti. Prilikom jedne intervencije zatekli smo ga kako sekirom udara u lanac i na taj način je otvorio kapiju – ispričao je drugi policajac.
PRIJAVE POLICIJI
Iz nalaza i mišljena Centra za socijalni rad, utvrđeno je da su „odnosi u ovoj porodici poremećeni duži niz godina“, da je okrivljeni „sklon nasilju prema bratu i majci dok je pod uticajem alkohola“. Kroz policijsku evidenciju utvrđeno je da ga je majka prijavljivala u vezi sa svim događaja kod kapije porodične kuće, ali i nekih ranijih koji nisu bili predmet ovog suđenja.
Utvrđeno je, takođe, da je okrivljeni ranije već osuđivan u Osnovnom sudu u Vranju, i to u martu 2010. godne, zbog krivičnog dela nasilje u porodici počinjenog na štetu majke i brata, što je uzeto kao otežavajuća okolnost prilikom izricanja sankcije.
Sud je ocenio da je izjava okrivljenog data sudu usmerena na izbegavanje ili umanjenje krivične odgovornosti. Ocenjeno je da je S.K. prilikom izvršenja krivičnog dela postupao sa direktnim umišljajem, svestan svog dela i želeći njegovo izvršenje. Presuda je kasnije postala pravnosnažna.



(napomena: inicijali stranaka u postupku su izmenjeni)

LEKARSKI NALAZI KAO DOKAZ
U sklopu dokaznog postupka, pribavljeni su izveštaji lekara iz ZC Vranje iz kojih se vidi da je majka M.K. hospitalizovana na Internom odeljenju Opšte bolnice Vranje u decembru 2013. zbog zdravstvenih tegoba, a u januaru 2014. na Odeljenju psihijatrije „zbog uznemirenosti, napetosti, nervoze i stalnih napada od strane člana porodice“.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar