Zoran me nije dovoljno slušao



VRANjSKE: Ne možete bez politike iako ste u penziji?
STOJČIĆ: Želim da se uključim, mislim da mogu da dam doprinos ovom gradu.
Hajde da počnemo sa najaktuelnijim dešavanjima. Gde je nastao problem sa tužbom Kompanije Tuš koja je na sudu dobila preko million evra? Vi ste bili gradonačelnik te 2007. kada je potpisan ugovor.
-Kada je došao „Tuš“, jedan od najjačih trgovinskih lanaca na Balkanu, uzimajući u obzir Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju, prijatno sam bio iznenađen, cena nije bila sporna. S ozbiljnim namerama su došli Slovenci. Hteli su da kupe celu lokaciju, oko 3.000 kvadrata. Prilikom boravka tamo video sam kako izgledaju supermarketi u Sloveniji, bio sam pun utisaka. Raspisali smo konkurs, 35 miliona je bio depozit, na ime učešća u konkurisanju, a nakon toga platili su još 87 miliona. U evrima negde oko 1.400.000. Zamerio je tad i Mišković koji je neposredno nakon toga kretao sa „Maxi“-jem u Vranju. Iz Vlade, koju je vodioKoštunica, poručivali su nam da ne ulazimo u takav aranžman sa Slovencima. Ali, oni su 2007. došli, platii, potpisali smo ugovore. Nakon potpisivanja desile su se krupne stvari u poslovanju „Tuša“. Marko Tuš, vlasnik kompanije, pao je u nemilost slovenačkog rukovodstva, uhapšen je. Došlo je do zastoja u njihovom poslovanju i počele su da se urušavaju ideje „Tuša“. Nepojmljivo da kompanija uloži 1.400.000 evra u lokaciju i da se ne pojave i ne kažu bilo šta. Očekivao sam bolje dane, međutim nijednog trenutka nas nisu obavestili da odustaju od izgradnje kompleksa. Da se pokrene sudski postupak a da akteri ne budu pozvani… A radilo se o ozbiljnom projektu.
KAO KAD KUPUJEŠ KOLA
Ali, po zakonu ste mogli da zadržite deposit a da im vratite pare za parcelu. Zašto to niste učinili?
-Nisam ulazio u to, nije nam palo na pamet da neće investirati u Vranje. Bio sam još uvek gradonačelnik, u Beogradu smo opet razgovarali. Bili su u dilemi. Vranje je zbog geografskog položaja interesantno – zbog Bujanovca, Trgovišta, Vladičinog Hana, Preševa. Hteli su da sklope ugovore sa našim poljoprivrednim proizvođačima i da otvore pijacu u okviru svog cenra. Nismo verovali da će da odustanu. To je kao da platite nova kola i odete, pa za deset godina dođete po njih.
Vratimo se na 2004. godinu, kada je rađena rekonstrukcija glavne ulice od novca koji je dobijen prodajom DIV-a. Ispostavilo se da je posle deset godina bila neophodna nova detaljna rekonstrukcija. Ko nije uradio svoj posao?
-DIV je prodat za oko 50 miliona maraka, mi smo dobili oko 2,5 miliona, zakonskih pet odsto. Po zakonu je obaveza da se ta sredstva iskoriste za infrastrukturu. Rekonstruisali smo ulice K.S. Prvovenčanog, Beogradsku, Sime Pogačarevića, Kolubarsku. Imali smo spremnu projektnu tehničku dokumentaciju za fazu glavne ulice koju smo i odradili. Zamenili smo površinsku infrastrukturu, skolonili kocku, uredili trotoar i ivičnjake. Kanalizacija i vodovodna mreža su delimično urađeni. Da smo imali više para, možda bismo uradili više, ušli bismo možda u drugu fazu.
Od 2000. do 2012. na vlasti ste bili u tri mandata, što kao predsednik opštine, što kao gradonačelnik, i čak i neprijatelji ne mogu da vam ospore deponiju Meteris, Medicinsku školu, Branu Prvonek… Čini se da poslednjih godina u Vranju nema tako velikih investicija?
-Najpre moram da kažem: Ljut sam na „Vranjske“, dvanaest godina sam bio na vlasti, a malo ste pisali afirmativno o tom periodu. Imali ste prostora i da nas kritikujete, takva vam priroda posla. No, dobro. Meteris smo završili 2002. I to je prva sanitarna deponija u Srbiji Malo sam ljut i na moje naslednike, ovo je samo prva faza deponije, obezbeđena je površina za drugu fazu, a ostalo je da se izvadi građevinska dozvola. Ova deponija projektovana je za rok upotrebe od 15 godina, „plafon“ je 2017, i već je trebalo misliti o izgradnji nove deponije. Obaveza je novog rukovodstva da ozbiljnije priđe tom poslu. Završili smo „Prvonek“, Izgradnjom Hemijsko-medicinske škole smo uredili kompletnu srednjoškolsku infrastrituru.
Možete li da povučete paralelu između dvanaest godina koliko ste bili na čelu Vranja, i naredne četiri godine kad je SPS bio vladajuća stranka, ali bez vas kao lidera?
-Okolnosti su se promenile. Rukovodstvo koje je došlo na vlast posle mene mora da obezbedi veliki projekat koji će da vuče grad. To sam zamerio Zoranu, što za četiri godine nije obezbedio ni jednu veliku investiciju. Uradili smo deponiju, Prvonek, trafostanica od 20 miliona evra čime smo obezbedili dovoljnu količinu električne energije u svakom trenutku. Važnija je ova trafostanica od Koridora 10. Antića je, rekao bih, i pozorište omelo, moja sugestija je bila da on ne bude predsednik odbora za obnovu. Pusti nekog od nas, govorio sam mu, ti si gradonačelnik, posmatraj strateške stvari, bilo je nas koji smo mogli da vučemo projekat obnove pozorišta. Kasniji politički obračuni sa SNS su ga omeli, previše energije je utrošio u stvaranje koalicije.
Zamerate li mu još nešto? U periodu dok je bio gradnoačelnik, posle 25 godina SPS nije na vlasti.
-Našao se u specifičnoj situaciji, jer mislim da je malo koristio nas starije kadrove, oslanjao se na mlađu sturkturu. Došao je kad nam je otišao Milan Nikolić, zatim Stole Dimčić koji je držao kontakt s javnim sektorom. Ja sam otišao za poslanika gore, pa mi se izdešavalo ovo sa zdravljem, te sam morao da mirujem. Negovan je otišao za državnog sekretara, ostao je Zoran sam sa mladim ljudima koji imaju drugačiji koncept razvoja.
Da li ste razmšljali o četvrtom mandatu 2012?
-Nisam. Odlično poznajem mentalitet Vranjanaca, da si najbolji gradonačelnik, da si ostvario sve planove… rekli bi da je dosta bilo.
Zamerate li Antiću što je prvi put SPS opozicija?
-Politika je proces. Vranje je moralo da očekuje da SPS ode kad-tad, to je bila neminovnsot. Da li je trebalo sada da se desi, to je već za analizu. Naprednjaci su u velikoj prednosti. Imaju harizmatskog vođu – Vučića, imaju punu podršku njihovih ministara, pre svega Državnog sekretara Dragana Bosketa Stevanovića koji je sjajno uklopio funkciju državnog sekretara u politiku Vranja. Za razliku od Dačića koji šest godina nije došao u Vranje, da razgovaramo o problemima stranke. Lakše je, sa druge strane, nastupati kao opozicija jer dolaziš na vlast. Lakše je nego održati se na vlasti.
I vaš Negovan Stanković je državni sekretar.
– Da, ali on nije ništa uradio za Vranje. A ljudi ne znaju koliku moć imaju državni sekretari. Stevanović je najbolji primer.
NIJE OVO ZVEZDARA
Negovan Stanković kaže da gradsko rukovodstvo snosi odgovornost za ove izborne rezultate i da očekuje da se razgovara o tome?
-Negovan nema nikakve veze, niti je bio prisutan, niti učesnik. Najlakše je ocenjivati nakon izbora. On je pet-šest godina u Beogradu, žitelj je Zvezdare. Mislim da on želi da bude ovde politički prisutan, ali nema informacija i kapacitet da paralelno prati i Vranje i Beograd. Šta je on pružio gradu i gde je sa svojim idejama?
Posle izbora bilo je rasprava i nemira unutar SPS. Bilo je i priče da Zoran Atić treba da podnese ostavku. Koliko ima istine u tome?
– Nakon svakog sastanka izlazili smo jedinstveni. Mi smo najdemokratskija stranka u tom smislu. Smatram da politiku stranke treba da vodimo u ovim prosotrijama, ali na kraju uvek iz njih izlazimo jedinstveniji. Principijelna mimoilaženja su to bila, ne bih rekao sukobi. Zamerao sam mojim članovima sa kojima se sastajemo svakog ponedeljka.
U nekom momentu je i Premović, iz Dačićevog kabineta, boravio u Vranju?
– Nisam znao da je Premović dolazio na Pržar. Zvao je Sinišu Mitića, kao šefa Okružnog odbora, on je bio tamo i obavestio nas o sastanku. Ali, ja ne znam ko je taj Premović, osim da je penzionisani zastavnik.
Godine 2004. je SPS bio u najvećem iskušenju da ostane bez vlasti? Nenad Nedeljković je izabran za predsednika, vi izašli iz Skupštine, pa je Dačić pritsnuo Koštunicu… Ovo je zanimljivo zbog toga što SPS često na izborima nije pobeđivao, ali je uspevao da ostane na vlasti. Sve do aprila ove godine.
-Osvojili smi toliko mandata koliko smo osvojili, vrlo malo. I koaliciju su dogovorili DSS, Nova Srbija, Pokret za Vranje i DS, oni su imali koaliciju. Na globalnom nivou su se stvari odigrale drugačije, SPS je participirao u vlasti sa DSS. Koštunici su bili potrebni socijalisti radi stvaranja apsolutne većine. Znam da je rukoodstvo DSS tada bilo na razgovoru u centrali stranke i da im je rečeno da iz nacionalnih interesa moraju da sklope koaliciju. U pitanju je bilo stvaranje većine u parlamentu. Znam da su se svi složili oko toga, osim Nenada Nedeljkovića koji je na prethodnoj sednici bio izabran za predsednika opštine. Nenad se povukao a skupština je izabrala novu većinu.
Javnost već dugo spekuliše o mogućoj koaliciji sa SNS u lokalu. Šef stranke Antić je spomenuo da je dobar deo stranke za saradnju za naprednjacima. Postoje li razimolilaženja oko tog pitanja?
-Politika se ne vodi zbog politike, nego zbog građana i grada. Ako smo principijelni da građani treba da imaju bolju infrastrukturu, bolje zdravstvo, treba svi da se ujedinimo u toj priči. To je stranka, to je partija. Ja pamtim kada je Vranje imalo 65 odborinka, a 63 su bili socijalisti. Tad nam je bilo najteže. Trebalo je izdržati svoje partijske drugove. Kasnije smo napravili koaliciju sa radikalima i sa DSS, DS je bio opozicija. Nikad niam imao nesuglasice i tvrd stav prema opoziciji. Napravili smo onda koaliciju sa DS, dok su DSS i radikali ostali u opoziciji.
Da li ste vi lično za koalicij u sa SNS?
-Apsolutno.
A Zoran Antić?
-Mislim da je i on. Ja sam za koaliciju sa naprednjacima ako se razmišlja u kontekstu razvoja grada, ali biti u koaliciji samo da bi bio na vlasti, to ništa ne znači.
Da li to znači da niste zadovoljni načinom na koji SNS vodi grad?
-Prošlo je šest meseci i ne vidim da su osim kadrovskih promena nešto uradili. Pozivaju se na greške bivše vlasti? Pa, zadužiš ekipu koja će se baviti ispravljanjem grešaka a ti praviš viziju razvoja grada. Jedan dan je važan u politici. Ima toliko pomoćnika, većnika koji će se baviti greškama.
Da ste u situaciji da savetujete gradonačelnika, šta biste mu rekli?
-Gospodine gradonačelniče, sada je novembar mesec i mi treba da imamo kompletan program razvoja grada za 2017. godinu, sa jasnim zahtevima prema Vladi Republike Srbije, prema onima koji mogu da nam pomognu. Sve se to radi u oktobru i novembru. Ako dozvolimo da proleti oktobar naredne kao ove godine, neće nas ogrejati sunce.
Na šta biste mu rekli da obrati pažnju na osnovu vašeg dvanaestogodišnjeg iskustva? Koje vaše greške da ne ponovi?
-Mora da bude oštriji prema državnim organima i nadležnom ministarstvu. U moje vreme ministarstvo privrede i finansije držali su predstavnici drugih stranaka. Sada je gradonačelnik u drugoj poziciji. I privreda i finansije su u rukama SNS. Mora da bude oštriji i da ne kažem bezobrazniji.
A da li ste Antića isto tako savetovali dok je bio gradonačelnik?
– Jesam. Ali, nije dovoljno slušao.
VODA I SMEĆE
Zanimljivo je da se od vašeg odlaska sa funkcije gradonačelnika, mnoge negativne stvari vezuju za period kad ste bili na čelu grada, a to priča i ova i prošla SPS vlast.
-Često sam isticao da dugujemo veliku zahvalnost ljudima koji su krajem 80-ih imali viziju, pa su postavili temelje vranjske privrede, pa su predvideli kakva će situacija biti sa vodom, sa vodnom privredom. Dok sam ja bio na vlasti, zajedno sa svjim saradnicima smo uradili neke krupne stvari kojima oni ne treba da se bave. Imao sam, moram reći, problem sa izbacivanjem smeća. Devet dana nisam mogo da izbacim smeće, blokirana stara deponija. To je veći problem bio za grad nego nedostatak vode koji smo imali u to vreme. Ovi sad nemaju problem sa iznošenjem smeća, nemaju problem sa nedostatkom vode koji smo imali do 2007-2008. Nedostatak struje smo pokrili. Njima ostaje ekonomski razvoj, gde mi možda nismo mnogo uradili. Ali, ideja oko slobodne zone je ideja rukovodstva kada sam ja bio gradonačelnik. Privredni razvoj treba da bude dominantan i da stvara uslove za ekonomski razvoj. Treba uposliti postojeće kapacitete koje imamo u „Jumku“, „Simpu“, štampariji, TIV Vranjska Banja, „Živanoprodukt“…
Sve te firme su propale dok ste vi bili na čelu grada?
-Nismo imali apsolutno nikakve ingerencije, nismo bili pitani za to. Dođu ljudi, pojave se i kažu da su kupili TIV, da su došli Grci, pričajući priče da će to biti jedna od najboljih fabrika za taj tip proizvodnje.
Da li biste, da ste bili do ovih izbora na čelu grada i SPS, pali sa vlasti kao što se sad desilo vašoj stranci i gradonačelniku? Ili biste vodili drugačiju politiku?
– Mislim da bi bila žešća borba nego što je bila, ne bi se dao. Ali, skrenuo bih pažnju na jednu stvar. Vranje se promenilo u poslednje vreme što se bezbednosti tiče. Mislim da je Vranje kad sam ja bio gradonačelnik bilo bezbednije. Devetnaest paljevina je bilo, niko nije osuđen.Šta se dešava između tužilaštva i policije, običnog građana ne interesuje. Ni mene ne zanima. Pozorište, privatne kiće, automobili… A, niko nije kriv. Kao gradonačelnik sam uvek isticao da je prvi preduslov za dolazak stranih investitora upravo bezbednost. Kad smo imali kopnenu zonu bezbednosti u ono vreme, pa su bile skoncentrisane velike snage policije, vojske i žadarmerije, bilo je veliko prisustvo oružja, a nijednog incidenta. Imali smo siguran grad.
Šta se promenilo i ko je odgovoran za to? Ovo vas pitam i kao profesora ONO i DSZ i majora u rezervi.
-Bezbedonosne strukture su zatajile.
A, da li znate nešto više o paljevinama nego obični ljudi? Ima li poltitike u svemu tome?
-Neprijatno mi je kao poslaniku republičkog parlamenta bilo da otvorim novine i da pročitam da je opet u Vranju izgoreo automobil. Ja se i dalje osećam bezbedno, faktički od 1995. do 2012. godine sam na nekoj od funkcija, integrisani sam građanin i ne zazirem koga ću da sretnem na ulici.
Da se vratimo na politiku. Gde je grešila stranka ili rukovodstvo SPS u prethodne četiri godine pre izbora?
-Ne treba ići u priču da je SPS napravio veliku grešku pa da su zato naprednjaci došli na vlast. SNS je sad interesantan građanima kao jedna politička priča, imaju Vučića.
Ali, i Dačić je bio na vlasti četiri godine, bio je i premijer jedno vreme?
-Bio je, ali se malo bavio problemima Vranja. Mene brine njegov odnos prema centrima gde smo ostvarili dobre rezultate – Vranje, Apatin, Kladovo, Petrovac na Mlavi… Mislim da Dačić ne zna šta mu se po dubini dešava u stranci.
Da li je Dačić više opterećen državničkim ili stranačkim problemima?
-Mislim da je sada više posvećen državničkim problemima, jer su uključeni i neki strani faktori.
Vi kao vranjski socijalisti, kada biste morali da se opredeljujete za Dačića ili Ružića, šta biste odlučili?
-Ostavimo to za neki drugi razgovor.
Godine 2004. je SPS bio u najvećem iskušenju da ostane bez vlasti? Nenad Nedeljković je izabran za predsednika, vi izašli iz Skupštine, pa je Dačić pritsnuo Koštunicu…
-Osvojili smi toliko mandata koliko smo osvojili, vrlo malo. I koaliciju je dogovorila DSS, Nova Srbija, Pokret za Vranje i DS, i oni su imali koaliciju. Na globalnom nivou su se stvari odigrale drugačije, SPS je participirao u vlasti sa DSS. Koštunici su bili potrebni socijalisti radi stvaranja apsolutne većine. Znam da je rukoodstvo DSS tada bilo na razgovoru u centrali Demoktratske stranke Srbije i da im je rečeno da iz nacionalnih interesa moraju da sklope koaliciju. U pitanju je bilo stvaranje većine u parlamentu. Znam da su se svi složili oko toga, osim Nenada Nedeljkovića koji je na prethodnoj sednici bio izabran za predsednika opštine, a Nela iz Demokratske stranke Srbije bila izabrana za predsednika Skupštine. Nakon toga održali smo novu sednicu skupštine gde smo verifikovali te mandate i mogu da kažem da smo odlično sarađivali.
A kako to da SPS sad nije uspeo, a ima možda i najbolje rezultate u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa?
-To je politika i stvar okonosti. Drugo, SNS ima apsolutnu većinu i bilo bi neprincipijelno s naše strane da tražimo da imamo prvog čoveka grada. Imaju, čini mi se, 35 odbornika od 65. Mandat gradonačelnika pošteno pripada njima.
GOKČE I TOMIĆ
Objasnite nam prirodu vašeg odnosa sa Goranom Tasićem Gokčetom. Lale Mojsilović je za naše novine rekao da je on nogom otvarao vrata vašeg kabineta, što ste demantovali.
-Nije imao potrebe da dolazi kod mene, bio je nešto u Vodogradnji i u tom svojstvu je dolazio sa Laletom Mojsilovićem jer je Velja Ilić toj firmi, kao minister, dao uređenje atarskih puteva. Sarađivali smo pre svega vezano za tu projektnu dokumentaciju, te smo se u tom procesu i viđali. Znam ga i kao čoveka koji vodi FK „Železničar“ u Vranjskoj Banji.
Nije nogom otvarao vrata?
-Ne, taman posla. Niko od svih onih koji su prošli kroz kabinet nije ušao na taj način. Ali, moram nešto drugo da kažem. Čini mi se da se Vranje podelilo na neke tri celine: na jednoj strani imamo političku strukturu vezanu oko SNS, na drugoj opozicionu vezanu oko SPS, a treća je interesna grupa u Vranju koju vode ljudi kojima je stalo da ostavare svoj interes u smislu imovine. Oni tajno vode Vranje, učestvuju u rešavanju određenih suštinskih pitanja.
Možete li detaljnije da nam kažete na koga mislite?
-U Vranju imamo određeni broj ljudi koji su ekstremno bogati, imaju po nekoliko stanova, zidaju stambene zgrade, kupuju stanove po Grčkoj, Beogradu i Nišu. A nema ih nigde u političkim strukturama
Kako su oni došli do tog kapitala?
-Razgovaramo o, recimo, čoveku koji ima 45 godina, a ima milione evra. A, pogledajte onda njegove izvore prihoda, sve će vam biti jasno.
Da li ste vi sa istom imovinskom kartom došli na čelo Vranja i izašli iz kabineta gradonačelnika posle dvanaest godina?
-Fakultetski sam obrazovan, živim sam sa ženom. Nedopustivo je da čovek u svom životnom veku radi i da ne stekne ništa. Ja živim u jednom stanu od 56 kvadrata u naselju Češalj, vratio sam se tu gde sam porastao. Nelogično je da ja provedem 40, a supruga 35 godina radeći i da nemamo nešto za starost
Nemoguće je da se ne dotaknemo i „Simpa“. Koliko su zapravo Dragomir Tomić i „Simpo“ imali uticaj na politička i svaka druga dešavanja u vreme kad ste vodili Grad?
-Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa Draganom Tomićem. Koliko Vranju fali neki Dragan Tomić, to se vidi i u poslednje četiri godine. Zadovoljstvo je bilo otići kod njega i rešiti sve probleme što se tiče finansiranja brane, izgradnje škola. Dragan je tu pomagao prevashodno svojim ličnim autoritetom, Simpo nije davao pare.
Vranje trenutno nema minister, nema ni ljude u vladi kao ranije. Koliko je to problem?
-Privilegija je što smo imali Dragana Tomića, Milana Nikolića, što smo imali ljude koji se ne vide a koji su bili važni. Nažalost, sada nemamo takvu strukturu ljudi. Problem za Vranje je što u privrednim i državnim institucijama nema Vranjanaca koji osećaju Vranje.
Da li SPS danas ima ljude tog kalibra?
-Imamo kadrove. Možda su naprednjaci ishitrili sa smenom kadrova. Nisam za varijantu da neko ako je iz druge političke opcije treba da ode sa rukovodećeg mesta. Onaj ko je kvalitetan, ne treba ga dirati. Takav čovek za sobom vuče korpus ljudi, ne samo iz Vranja, nego i iz republike.
Interesne grupe koje ste spomenuli, da li su one bliske nekim političkim partijama?
-Oni se vrlo brzo priklone onima koji su pobednici u politici.
Hoćete da kažete da su se priklonili SNS?
-Neću da kažem da su se priklonili SNS, oni su uvek tu da se nađu. Moja politika je malo drugačija. Svake godine koliko sam bio na vlasti smo napravili po jednu školu i jedan vrtić – rekonstrukcija Gimnazije, Hemijsko-tehnološke i Medicinsku škole.
A kako komentarišete što su Leskovčani preuzeli zdravstvo?
– Ja sam potpuno protiv principa da nam se dovode stranci u zdravstveni sistem. Ako mi od 750 lekara nemamo odgovarajuće kadrove… Ono što je još strašnije – 95 specijalista će za pet godina otići u penziju. Šta onda? To su ozbiljni problemi.
Konačno, kao major u rezervi, kako biste ocenili ove priče oko špijuna, oko pokušaja atentata na premijera, oko tog oružja? Da li mislite da je to politička propaganda ili ima u tome neke realne pretnje?
-Povodom tog pitanja biste mogli da orgnizujete neki okrugli sto, pa da se diskutuje. Puno je nelogičnosti oko špijuniranja, oko ovih terorističkih organizacija i postupaka. Prilično naivno su organizovane sve te akcije.
Ima li u Vranju stranih špijuna? Antić je u letošnjem intervjuu za „Vranjske“ pričao o tome.
-Tteba očekivati to. Pčinjski okrug je najopterećeniji, imajući u vidu blizinu Kosova i Metohije, blizinu Makedonije, blizinu Bugarske, tako da je nelogično ne očekivati prisustvo ljudi koji će se baviti nama s obaveštajnog aspekta.



SIMPO
Oduvek je korpus glasova iz „Simpa“ bio važan?
-Ja sam oduvek imao drugačije mišljenje. Mislim da nas ljudi iz „Simpa“, osim nekoliko njih, nisu glasali u ono vreme. To je bila zabluda. Mislim da je to pograšna teza o sigurnim glasovima.
Ali sad su naprednjaci totalno preuzli „Simpo“. SPS više nema nikakav uticaj?
-Ući u psihologiju radnika za koga će oni da glasaju, to je nešto apstraktno.
Šta će da bude sa „Simpom“? Da li je najbolje da se zatvori ili privatizuje?
-Ja sam za koncept manjih preduzeća. Međutim, pravi koncept razvoja jedne lokalne zajednice i regije je u velikim sistemima. Možda sam preveliki socijalista, možda čak i komunista. Zato mi je drago što opstaju „Jumko“, „Simpo“, i bez obzira na politička dešavanja svima treba da pomognemo da ostanu i budu jaki privredni sistemi. „Jumko“ je vrlo lako mogao da nestane sa scene da mi nismo preduzeli neka kadrovska rešenja. Moja ideja je bila da „Jumko“ ostane veliki privredni državni sistem koji će se baviti namenskom proizvodnjom. Sad može da naraste do kapaciteta od 3.000 radnika sigurno.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar