Zaboravljamo ono najvrednije

Eko Taxi Vranje

 KONCEPT

Svetislav Slavković Kajzer, naš sugrađanin učestvovo je na više od dve stotine kolonija u zemlji i inostranstvu. Umetnička kolonija „Mileševa“,na njega je ostavila poseban utisak:

-Koncept  kolonije  je takav da tokom sedam dana  nema stvaranja. U tom smislu je ona drugačija i posebnija od svih ostalih u Srbiji, a ima ih više od dvadeset-  kaže Kajzer.

 Dela koja čine legat kolonije su nesumnjivo najvrednija, jer su rađena godinu dana:

-Pojedinim umetnicima je potrebno nekoliko dana da urade sliku, grafiku ili skulpturu, danas i instalacije. Ja ne stvaram tako. Kada počnem da radim neko delo, nakon par meseci „ubacim“ detalj, kroz šest oplemenim rad još nečim, na primer kombinujem boje, a za godinu dana mogu da gledam u sliku i u sebi kažem, da je to, to. To su posebna osećanja, i zato sam očaran Umetničkom kolonijom „Mileševa“ – iskren je.

Ovogodišnja 43.po redu Umetnička kolonija Mileševa, okupila je devetoro umetnika iz Srbije, bivše SRJ i inostranstva:

-Bili smo u prilici da se upoznamo i sa umetnicima koji su prošlog avgusta boravili na koloniji, jer se izložbom njihovih radova otvara naredna kolonija. Upoznao sam umetnika iz Francuske, kome su tkalje iz Prijepolja ručno istkale jedan eksponat. To su nekada radile naše majke i bake, ali smo mi takav narod da zaboravljamo na ono što je najvrednije – kaže Kajzer.

Kolonija je simpozijalnog karaktera, nastavlja ovaj slikar:

– Najviše vremena proveli smo  u obilasku  kulturno-istorijskih znamenitosti  ovog kraja. Obišli smo  manastire „ Sopoćani“, „Djurđevi stupovi“,“ Petrovu crkvu“ u Novom Pazaru, „Sveti Nikola“ u Pribojskoj Banji – govori pun utisaka slikar iz Vranja i napominje da su na njega najsnažniji utisak ostavila crkva „Svete Trojice“ i Velika džamija u Pljevljima.

PLAKETA

Umetnici su proveli najviše vremena ispred freske Belog Anđela i Svetog Save.

– Pod impresijom svega onoga što smo videli  u toku trajanja Kolonije, treba da pripremimo radove za izložbu koja će se održati  naredne godine.  Jedan rad ostaje u legatu Kolonije, a  Umetnički savet bira najbolji  i autoru dodeljuje plaketu “Beli Anđeo“, kao najboljem učesniku -objašnjava naš sagovornik.

Inače,  kroz Koloniju je prošlo  250 slikara,vajara i grafičara iz bivše Jugoslavije i Srbije kao i iz inostranstva (Evrope, Azije, Afrike).

Svetislav Slavković Kajzer će za narednu Umetničku koloniju „Mileševa“ uraditi sliku, kako reče, iz svog slikarstva. Narednog avgusta će ako ne dobije plaketu sa likom „Belog anđela“ sigurno dobiti srebrenjak sa istim likom.

 

 

Profil

Svetislav Slavković Kajzer dobio je status slobodnog umetnika 1994. Godine. Član ULUKiM od 1990. godine,UKUS od 1994. godine, International rt Fund 1995. godine.

SAMOSTALNE IZLOŽBE

 Vranje, Niš, Prizren, Gnjilane, Priština, Gračanica, Raška, Peć, Kruševac, Novi Pazar, Petrovac na moru, Tajland, Bangkok, Tronthajm  u Norveškoj.

 ZAJEDNIČKE IZLOŽBE (značajnije) : Moskva, Rusija Kong Ju, Južna Koreja i Ćustendil, Bugarska

LIKOVNE KOLONIJE (značajnije):„Prohor Pčinjski“, Vlasinsko jezero, „Vidovdan“ u Gračanici, Manastir „Poganovo“i „Mileševa“ u Prijepolju, Strumica, Kavadarce, Kičevo.

MEDjUNARODNI FESTIVALI UMETNOSTI:                                           

International Nature Art Simposyum Ehibition Art Kum pover Summer, Kong Ju, Južna Koreja, 1995 godine;

„Chiang mai Social instalation“ Faculty of  Fine ArtsChianh mai University, Tajland, 1995.godine;,

Rusija, Moskov, UNESCO 1995. godine

 

NAGRADE:

Nagrada „Longin“ 2001. Fakultet umetnosti iz Prištine, Kosovska Mitrovica, Povelja „Sv. Luka – Sokolica 2015“, Zvečan i nagrada, 5. Bijenala Vranje 2016.

 

ISTORIJAT

Punih 35 godi umetnički direktor Kolonije „Mileševa“ bio je Djorđe Kadijević, istoričar umetnosti i reditelj, a od 2008. godine na to mesto došao je Prijepoljac Goran Čpajak, jedan od najpoznatijih svetskih vajara, inače profesor na FPU u Beogradu.

Umetnička kolonija Mileševa u Prijepolju spada u red kolonija koje imaju jasnu fizionomiju, dugogodišnju tradiciju i dragocen fond umetničkih dela.

Od 2008. koloniju vodi novi umetnički savet, s novim idejama, konceptom i pristupom savremenoj umetničkoj praksi.

Na čelu je umetnički direktor Goran Čpajak, Ivana Dragutinović Sokolovski, Božidar Plazinić, Julka Marinković, Jelena Minić, Mirko Antonije Malešić, Mileva Malešić i Adnan Musabegović.

Sa idejom da umetnost što više komuniciraju sa gradom, odnosno građanima, neka od vajarskih dela trajno su izložena na otvorenom. Tako su u parku Doma kulture svoje mesto ove godine našle skulpture autora Milivoja Pavlovića i Nenada Vacića iz Beograda, a publika je mogla da pogleda i skulpture Dina Durakovića, koji stvara u Sarajevu, i Peruanca Melitona Rivere, koji se izrazio u izvanredno privlačnom portugalskom roze kamenu.

Tokom 43 godine na Umetničkoj koloniji „Mileševa“ u Prijepolju boravili su brojni umetnici sa prostora SFR Jugoslavije ali i Evrope i sveta. Gotovo da nema značajnijeg umetničkog imena i autora koji nije svoj potpis stavio na neko od dela koji se nalaze u legatu prijepoljske kolonije, odnosno grada. Legat kolonije broji više od 4oo dela.

 

 

 

 

 

   • Ostavi komentar