Stiskanje gasa i kočnice



KLjUČNI DETALjI
Priču možda najbolje ilustruje novo šetalište. Muka je bila što socijalisti i demokrate nisu završili šetalište na vreme, nego su ga sređivali mesecima. Sada, nova vlast za 100 dana ne da ga nije svečano otvorila, nego je pustila, recimo, tek probnu struju u svetiljke. Dakle, još će to trajati.
Od pomenutih projekta, najvažnijih u prvim danima nove vlasti, sva tri su samo nastavak napora lokalne zajednice koji praktično traju godinama. Iako je za početak radova na paralelnom cevovodu dovedena čak i ministarka Zorana Mihajlović, svi projekti vezanii za !!!!!!!!!KWF počeli su još za Miroljuba Stojčića, znači čak i pre 2012. godine. No, dobro, neka se nešto radi. Samo, po gradu se čuje da sve ne ide glatko ni po tom pitanju, te da je, recimo, projekt oko dekontaminacije Pozorišta zaustavljen zbog problema sa tenderom oko angažovanja Instituta „Vinča“.
– To jednostavno nije tačno, i to je dezinformaciija. Sve je u redu sa ugovorom, i radovi se izvode planiranom dinamikom – kaže Milenković.
Ipak, on ne deluje preterano srećan posle prvih sto dana svoje vladavine, mada tvrdi da ozbiljnijh problema u radu nema.
– Moram da kažem da sam umereni optimista, i nadam se da ćemo u narednom periodu postići i više i vidljivije. Ključni detalji su usvajanje rebalansa budžeta, kao i odluka Skupštine o refinansiranju kredita. To su odluke koje su nam omogućile da normmalnije radimo, i da nam dugovi ili blokada računa ne vise stalno nad glavom. Ponosni smo što smo uspeli i da preko 106 miliona isplatimo dobavljačima kojima je Grad dužan iz prethodnog perioda, bez novih zaduženja – kaže Milenković.
On je takođe zadovoljan i radom Grradskog veća, timom na čijem je on čelu. Kaže da svako jutro dolaze na posao(!) za razliku od ranijih većnika, „koje niko nije mogao da nađe po zgradi opštine“.
– Gradsko veće je tim vrednih i sposobnih ljudi, posvećenih poslu. Neki su postigli više, neki manje, ali su svi spremni da neprekidno rade na poboljšanju životnih uslova građana – kaže Milenković.
I u samom SNS-u zadovoljni su rezultatima koji lokalna vlast postiže. Jedan od potpredsednika stranke Goran Nikolić kaže da su za sada vrlo zadovoljna postignutim, ali da prave rezultate tek treba očekivati.
– Smatramo da nova gradska vlast radi suuper, i u toj priči ima samo mesta zadovoljstvu. Naravno, kratak je ovo period, ali u narednim danima stranka od njih očekuje i još više i još konkretnih rezultata – kaže Nikolić.
ZEC U GRMU
E upravo u tom grmu i leži zec, kako se čini posmatrano sa strane. Već nekoliko puta se dešava da narodni poslanik ali i šef GrO SNS-a Slaviša Bulatović praktično bojkotuje skupove koje organizuje stranka. Onomad u „Vodovodu“ održano je potpisivanje ugovora o početku radova na novom kolektoru otpadnih voda, i svi prvaci stranke bili su tu, doduše sada kao direktori lokalnih javnih preduzeća – i Goran Djorđević Vodovoda, i Goran Nikolić Elektrodistribucije, i Momir Stoiljković iz komrada i mnogi drugi, ali, iako je čekan čak 45 minuta, nije bilo Bulatovića. Sada, na predstavljaju prvih sto dana vlasti pojavio se Dušan Aritonović, potpredsednik odbora i načelnik Gradske uprave, koga takođe nije bilo u „Vodovodu“, ali ponovo nije bilo ni Bulatovića, kao što ga nije bilo ni onomad na proslavi Jumka. Pri tome, Skupšina ne radi pa zauzetost na tom planu nije opravdanje nepojavljivanja na skupovima. Nešto se, dakle, dešava u SNS-u, neka podela na ove i one, to je već izvesno, mada o tome niko ne želi da govori ni javno, ni privatno.
Kakve šanse onda ima Milenković ako počne da dobija kontradikorne stavove iz stranke? U vreme kada je nasleđena dubioza zaista takva da se sa njom nije šaliti?
No, o tome neka govori vreme koje dolazi. Za sada, SNS još uvek samo ispipava teren i nije mnogo uprljao ruke ozbiljnim problemima. Sve se, tvrdi Milenković, radi po zakonu, i strogo po zakonu, pa će se videti kako dalje. Samo, to dalje čeka se već predugo vremena, ne samo prvih sto dana.



CIFRE GOVORE
Prema gradonačeniku Milenkoviću, cifre govore sve, pa se njihov govor ne može dovoditi u pitanje, sve i da se hoće. Grad Vranje za prvih sto dana nove vlasti isplatio je preko 536 miliona dinara, a te pare negde su morale da se nađu. Reč je i o platama koje se isplaćuju iz lokalnog budžeta, o onih 106 miliona ranijiih dugova dobavljačima, pa 66 miliona prema bankama, 22 miliona za dugove za stručnu praksu, 3,2 miliona za trenutnu socjalnu pomoć, pet miliona za borce i invalide… Ogroman je, naravno, to novac, pa nije čudo što je grad rešio da prolongira PDV za 12 mesečnih rata, tih 42,5 miliona dinara duga državi. Ogromni su prolemi i oko jubilarnih nagrada i para za prevoz, pa je 25 miliona po tom osnovu dogovoreno da se isplati radnicima u 18 mesečniih rata. Dugovi su ogromni, zarada je mala, pa je novo zaduživanje logična posledica takvog stanja. No, to zaduživanje sada se zove refinnsiranje kredita prema bankama, koje je grad morao da preduzme da bi kako – tako mogao da funkcioniše. Do daljeg.

GRADSKO VEĆE
Najveće razočarenje nove vlasti ipak je ne samo sastav, nego i učinak Gradskog veća. Kao uspehe gradske vlasti, recimo iz oblastii kulture, graadonačelnik Milenković pominje održavanje Vranjskog kulturnog leta „koje nikada nije bilo bogatije“, i Dana Vranja. Pa kaže da su tu bili i „Fantom fest“ i „Piano samer“…. No, pre nego što je posle nešto više od mesec dana rada na novom poslu otišla na odmor, Zorica Jović, većnica za kulturu, apsolutno ni jednu jedinu novu, originalnu ili bar inovativnu stvar nije uradila sa položaja na kome se nalazi. Većnica za ekologiju Marina Djorđević još je čudnija priča – iako se gradonačelnik diči obeležavanjem Dana ekologije, on je u gradskom parku obeležen – plastičnim kesama! Bolje rezultate nema ni većnik za zdravstvo Miroljub Stanković. Za sada on radi najviše na popisu problema, ali od konkretnih akcija zapravo nema ni reči. Ponešto se izdvaja Aleksandar Janjić, većnik za poljoprivredu, koji je već dosta uradio na uspostavljanju protivgradnog sistema i metereoloških stanica, tu je i najavljena zimska škola za poljoprivrednike. Rezultate ima i većnik za privredu Goran Kostić, koji već ima pregovore sa Kineziima oko ulaganja u Banju, razgovore o privatizaciji komunalnih preduzeća, najave novih investiitora… U centru pažnje bio je i većnik za finansije Ivan Stanković, za koga se slobodno može reći da je bio najzaposleniji čovek nove vlasti, ali i da je uspešno odoleo svim izazovima. Ostali, kako se ko snašao, ali, suštinski, tu su, na početku. Ili, bolje rečeno, u traženju pravca u kome se uopšte može delovati.



OPOZICIJA
Dugogodišnji posednici svih lokalnih prerogativa vlasti, socijalisti, još uvek u rukavicama pričaju o SNS-u i njihovim dostignućima. Gensek GrO SNS-a Branimir Stojančić smatra da je jedino dobro što je nova vlast uradila ustvari nastavljanje projekata ranije vlasti vezanih za nemačku !!!!!!!!!!KWF banku.
– To su paralelni cevovod i kolektor, a ostalo ništa. Očekivao sam mnogo bolje, brže, profesionalnije… Očekivao sam i nova lica u političkom životu, a ne da gledamo socijaliste i ursovce iz devedesetih kao vodeće ličnosti u sprovođenju moderne evropske politike. I to od stranke koja ne samo da se godinama spremala za preuzimanje vlasti, već je i bila na vlasti 2012. – 2013. godine, a neki od njih su bili u vlasti, kao Bulatović, i kasnije. Najveće razočarenje je, naravno, otpuštanje visokoškolaca iz gradske uprave i javnih preduzeća – kaže Stojančić.

OVO JE SAMO ZAGREVANjE
Koalicioni partneri oprezni su u hvaljenju vlasti u kojoj i sami učestvuju, i ne nalaze mnogo zamerki na ono što se dešavalo u prethodna tri meseca.
– Očekivao sam ovakav razvoj, i to se i događalo. Nova vlast se pokazala kao korektna, fleksibilna, poznaje probleme… Sasvim zadovoljavajuće za prvih sto dana. Ustvari, to je sto dana zagrevanja za ono to će uslediti, i što će građani i direktnije moći da vide kao poboljšanje – kaže Dejan Manić, predsednik GrO Jedinstvene Srbije.
I njegov kolega, šef vranjskog odbora SDPS-a Aleksandar Stajić kaže da za novo rukovodstvo ima samo pohvale.
– Kratak je ovo period da bi mogli da damo neke konačne ocene. Važno je da nova vlast radi dobro, i u korist građana, da nema unutrašnjih trvenja i da su svi složni u naporima da se ispeglaju neke manjkavosti koje smo nasledili. Dubioze su bile velike,a pravo iznenađenje za nas je bilo stanje u Apoteci, i Zdravstvneom centru, koji posluju sa ogromnim gubicima, da pomenem samo moj resor – kaže Stajić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar