Brend južne pruge



 



KONTINUITET

Novoimenovani vršilac dužnosti  Šaf-a je Miroslav Djerić, kadar Srpske napredne stranke. Djerić bio je zamenik direktora Šaf-a 2013. i 2014.godine, tako da  za zaposlene u ovoj ustanovi njegovo imenovanje ne predstavlja iznenađenje. Svestan je da pred njim velika odgovornost da sačuva renome ove škole uprkos nedostatku para:



  – Oko deset godina unazad, iz budžeta grada izdvaja se sve manje novca za kulturu – konstatuje Djerić i dodaje da je bez obzira na to ŠAF uspeo da uspešno realizuje i Internacionalnu radionicu dečjeg animiranog filma i Ferstival „Zlatni puž“:

-Održali smo kontinuitet kada je reč o radionici i Festivalu „Zlatni puž“.  Možemo da se pohvalitimo i kvalitetom filmova čiji su autori deca iz nekoliko zemalja o čemu svedoče i pozitivne kritike njihovih mentora, inače vrsnih znalaca animiranog filma- objašnjava Djerić.

Najveći problem sa kojim se ova ustanova susreće je stara tehnička oprema, koja bi trebalo da se obnovi:

-Imamo najavu od lokalne samouprave da će pokušati da nađe način za kupovinu nove tehničke opreme, koja godinama nije obnavljana. Deca koja pohađaju Šaf su izuzetno kreativna i izrađuju filmove u različitim tehnikama, ali „kaskamo“ sa sličnim školama u svetu – priznaje Djerić.

On kaže da je gradska vlast svesna da je ova specifična ustanova kulture na lestvici ovakvih škola u Srbiji na prvom mestu:

-Oni znaju da se i u svetu kotiramo visoko. Kada je reč o organizovanju internacionalnih radionica i festivala, na planeti  postoje samo dve tradicionalne, od kojih se jedna organizuje u Vranju. To je „Zlatni puž“, festival na kome su samo prošle godine prikazana 224 filma – pojašnjava naš sagovornik.

ŠAF  je i član ASIFE – međunarodne asocijacije animiranog filma. To znači da svetski kinematografi prate kako funkcionišu škole koje se bave izradom animiranog filma:

– Povodom pet decenija postojanja ASIFE 2003. objavljena je monografija o ovoj organizaciji, u kojoj se u dva članka afirmativno govori o vranjskom Šaf-u, što predstavlja veliki uspeh ne samo za ovu ustanovu, već i za Vranje i Srbiju- ponosan je direktor.

NAGRADE

Poslednjih nekoliko godina Šaf posećuju i filmski stručnjaci srednje generacije, kako bi se upoznali sa ovom renomiranom ustanovom. Gotovo da ne postoji festival u zemlji i inostranstvu na kome polaznici Šaf-a, nisu nagrađivani:

-Ove godine dobili smo nagrade na Reviji filmskog stvaralaštva dece Srbije na festivalu u Jagodini, potom su usledile i nagrade u Ukrajini. Mi se trudimo da se svake godine  pojavimo sa filmovima urađenim u dobroj produkciji -reči su Miroslava Djerića.

Naredne godine ŠAF slavi jubilej-30 godina postojanja:

-Najpre ćemo formirati novi Organizacioni odbor Festivala „Zlatni puž“. Nadamo se da će iz gradskog budžeta biti izdvojen novac kako bi u martu proslavili jubilej, a u avgustu organizovali  Fetival. Ukoliko ne bude para, 30. rođendan proslavićemo u sklopu „Zlatnog puža“-

Tradicionalno za Novu godinu biće priređen Maskenbal i objavljen Bilten o svemu što se dešavalo u ovoj godini.

 

 

 

PROFIL

Miroslav Djerić rođen je 1976. godine u Vranju gde je završio osnovnu i srednju školu. Završio je Građevinsko-arhitektonski fakultet. Član je Škole animiranog filma od osnivanja 1987. godine. Od 2007. godine je u stalnom radnom odnosu u ŠAF-u kao asitent voditelja . U periodu 2012. i 2013. godine obavljao je funkciju zamenika direktora ŠAF-a. Učestvovao je na mnogim radionicama koje su održane van Vranja i na svim radionicama u Vranju najpre kao učesnik a kasnije i kao voditelj grupa i voditelj radionica. Na „Zlatnom pužu“ bio je član selekcione komisije i direktor festivala.     Povodom 6. septembra, Dana oslobođenja Vranjske Banje 2015. godine dobitnik je Zahvalnice za doprinos razvoju, ugledu i afirmaciji Gradske opštine Vranjska Banja.

 Oženjen je i ima dve ćerke.

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar