Bez talasanja, molim



NE ZANIMA NAS
Dakle, sastanka neće biti jer SNS „nije zainteresovan“ za njegovo održavanje, a kad nema sastanka, nema ni dogovora. U normalnim situacijama ovo bi moglo da se računa kao vruć šamar SPS-u, ali, situacija nije normalna, pa će oprezniji najnovija dešavanja ipak da posmatraju kao međufazu u odnosima dve stranke. Oprez nalaže da se sačeka sa ovakvim zaključcima, ali iskustvo opominje da SNS nije hteo ni Jedinstvenu Srbiju u vlasti, ali je onda, po legendi, Gašić odboru dao ponudu koja se ne odbija.
I sad, šta? SPS je tražio ulazak, SNS je zalupio vrata, pa nije valjda to -to? Tako će se završiti? Bolji poznavaoci tvrde da nema šanse da se stvar odvija tako lako, a tvrdnje jednog od potpredsednika odbor SNS Gorana Nikolića idu u tom pravcu. Za sada, kaže on, biće ovako, za kasnije, videćemo.
– Mi praktično zahtev SPS-a nismo ni uzeli u razmatranje, jer nismo zainteresovani za saradnju sa njima. Već smo rekli da imamo stabilnu većinu, da je vlast već u najvećoj meri konstituisana i da nema potrebe da se koalicija i dalje širi novim članovima. U tom smislu nemamo bilo kakav, pa ni pritisak centrale, i ne vidimo razlog da sa SPS-om razgovaramo o njihovim željama – kaže Nikolić.
Lepo, samo, SPS je u očiglednom problemu, lobira po Beogradu, čak i izjave nekih visokih zvaničnika te stranke (Negovan Stanković, na primer), ukazuju na to da su stranke u stalnom kontaktu. SPS, praktično, traži pomoć naprednjaka za situaciju na lokalu, pozivajući se na dobre odnose na republičkom nivou. Nikolić podseća da je SNS od osnivanja 2008. godine u Vranju bio u opoziciji, sem kratkog perioda 2012 – 2013., „pa niko zbog toga nije umro“.
– Zaista smatram da SPS treba da bude u opoziciji izvesno vreme, da se relaksira i konsoliduje, da razreše unutrašnja pitanja. Jedni će da odu, drugi će da dođu, partija će se stabilizovati. Nije kraj sveta biti opozicija i socijalisti to treba da razumeju – kaže Nikolić.
Iako Nikolić ostavlja utisak apsolutne kontrole situacije, SNS nije u manjem problemu nego SPS, pa čak i po pitanju unutrašnjih trvenja. Priča se da se u odboru već pravi nekoliko struja, da šef Slaviša Bulatović nije baš omiljeni lik, da je nemoguće zadovoljiti ni svoje apetite, a kamoli drugih stranaka… Socijalisti pak muče svoju muku. Predsednik GrO SPS-a Zoran Antić kaže da je negativan odgovor SNS-a na njihov zahtev za razgovorima o ulasku u lokalnu vlast donekle i očekivan.
– Oni su sada veći i jaći partner, mi mlađi i manji, i u takvoj situaciji dosta toga zavisi od njih. Mi smo pokazali dobru volju jer smo ispunili zahtev centrale da ne talasamo mnogo ni po kom pitanju. Ipak, oni su nam odgovorili da ne žele ni da razgovaraju sa nama. Videćemo kako dalje, ali ipak naše šanse za ulazak u lokalnu vlast još uvek ocenjujem kao korektne – kaže Antić.
Kao nove poteze SPS posle odluke naprednjaka da ostanu samozatajni Antić pominje izveštavanje centrale SPS-a o situaciji i traženje uputstava o tome kako se dalje ponašati. Opet, postoje mišljenja da je Antić čitavu akiju prema SNS-u preuzeo baš iz unutarstranačkih potreba, jer mu se partijski tron jedno vreme ozbiljno drmao. On demantuje ovakve spekulacije, uz tvrdnju da se u SPS-u zna ko je ko i ko šta radi.
– Na sastanku kod potpredsednice Slavice Djukić Dejanović bili smo Siniša Mitić, Negovan Stanković i ja, ali i Branko Ružić, kao koordinator SPS-a za jug Srbije. Tamo smo dobili jasne instrukcije, i ja sam, kao pregovarač u ime SPS-a, po tim smernicama i slao zahtev SNS-u. Nema turbulencija među socijalistima, ma koliko bi to neko želeo – kaže Antić.
JASNE SMERNICE CENTRALE
Kako „Vranjske“ saznaju, sastanak u Beogradu je zaista preokrenuo sve, jer je situacija po Antića u jednom trenutku bila vrlo nepovoljna. Uz njega su ostali samo Stojčić i Stojančić, dok se sa druge strane stvarao širok front protivnika. U jednom času je Siniša Mitić proglašavan za glavnog pregovarača socijalista prema SNS-u, čelnici socijalista stalno su lobirali u Beogradu za jedno ili drugo ime, i Antić je bio u potpunoj defanzivi. Sastanak sa Ružićem je zaista preokrenuo sve – Antić je ponovo nesumnjivi lider SPS-a sa neograničenim ovlašćenjima.
– Sada se svi odriču Antića, a dok je bio na vlast i omogućavao im razne privilegije, on je za njih bio najbolji. Antić je pomoću saopštenja prema SNS-u pokazao kao vodeći faktor u SPS-u, a onda i kao čovek kome saradnja sa SNS-om nije strana. Tako je učvrstio svoj položaj u stranci, ali i opovrgao ona mišljenja u SPS-u koja su ga označavala kao glavnog krivca za to što naprednjaci ne puštaju SPS ni blizu vlasti – kaže dobro obavešten izvor „Vranjskih“ iz nove vlasti.
Slika sada postaje jasnija, i sve, po običaju, zavisi od Beograda. Mnogo interesa je u igri, mnogo para ide pobedniku, pa će partija očigledno trajati još neko vreme. Ali, što vreme više prolazi, a naprednjaci ne uspeju da odvrate SPS od daljeg napada na ulazak u vlast, sve su im manje šanse da se odbrane. Čini se da su oni i sami svesni toga, pa neka afera narednih dana, sa onim cirkusom u kome učestvuju sudovi i policija, uopšte nije nerealna zamisao. Sada dolazi vreme čekanja i igre živaca. Ko izdrži, slaviće. Ko ne slavi, tražiće svoju šansu, pa igranka neće trajati do zore, nego joj neće biti kraja.



KAKO SNS KAŽE
O priči oko ulaska socijalista u vlast naprednjaci odlučuju sami, potvrđuju to i njihovi aktuelni koalicioni partneri. No, i među njima ima razlike. Recimo, predsednik SDPS-a i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Stajić kaže da je njegova stranka sa SPS-om i SNS-om i u republičkoj koaliciji, ali nema uticaja na dešavanja na lokalu.
– Podržaćemo SNS šta god da odluče. Uostalom, na ovu temu nije bilo nikakvog sastanka – kaže Stajić.
I najsvežiji član koalicije, Jedinstvena Srbija, nema bitno drugačiji stav. Predsednik vranjskog odbora Dejan Manić ima dosta unutarstranačkih briga, ali je svestan ko nosi barjak u ovom trci.
– SNS i sa nama i bez nas, i sa drugima i bez njih, ima apsolutnu većinu, i ne mora da se savetuje sa nama. Nama ne smeta niko, ali ćemo podržati odluke SNS-a, nije problem – kaže Manić.
Slučaj njegove stranke možda najbolje odslikava aktuelni trenutak u kome svi žele u vlast, ali isključivo zbog neke lične koristi. Recimo, odrođenom članstvu JS-a ne smeta što je ova stranka u vlasti, niti što dobija koliko dobija, nego način na koji se dobijeno deli. U svojim saopštenjima „pobunjenici“ kažu da ne žele da slede politiku „ja direktor, moja žena direktor“. Iako to niko decidirano ne želi da kaže, reč je ipak o podržavanju baš takve politike. Jedino je pitanje hoće li Manić ili neko drugi biti direktor, a ne treba li to tako ili ne.
I JS i SDPS su bili članovi i prethodne koalicije na vlasti, čiji je stožer bio SPS. Jedini koji ostaje dosledan i u ovom času sveopšteg desanta na vlast je Igor Andonov, za koga ostaje nejasno da li predstavlja SDS ili samo ono što je od te stranke ostalo u Vranju. Bilo kako bilo, Andonov ostaje pri svom ranijem obećanju da će izaći iz vlasti ako u nju uspe da se ugura i SPS.
– To nema nikakvog smisla. Da sačekamo makar godinu dana ove vlasti da vidimo ako će Vranje izgedati bez socijalista, pa ako posle godinu dana izgleda gore nego što je bilo, neka vladaju narednih sto godina. Ipak, smatram da nema šanse da SPS uđe u vlast, jer, kakve bi to promene bile sa istim onim ljudima koji su do juče pravili vlast i protiv kojih smo se borili pre izbora i u izbornoj kampanji – pita se Andonov.

PERICA JANKOVIĆ, DS
OSTAJEMO OPOZICIJA
Kao jedina prava opozicija u gradskom parlamentu očitava se DS sa svoja četiri odbornika, mada su ga i oni nešto utanjili. Jedino je Nela Dimitrijević imala petlju da izađe za govornicu i kaže nekolike o rebalansu budžeta, dok ostali nisu od sebe davali ni glasa. Uopšte, DS je u skupštini nekako bledunjava, nedefinisana, a najmanje oštra. Potpredsednik odbora Perica Janković kaže da se ne slaže sa ovakvom ocenom, te da DS deluje kao jedina prava lokalna opozicija.
– Ovoga puta sam bio sprečen da prisustvujem Skupštini, bio sam na putu, ali to ništa ne menja. Podržavamo dobro, kritikujemo loše, to je naša politika koja se neće menjati. Nismo mi kao oni koji ćute i hvale, a kobajagi su opozicija. Ne, mi ostajemo opozicija do daljeg – kategoričan je Janković.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar