Probijanje zvučnih zidova



Odbornici Skupštine Grada Vranja skoro jednoglasno usvojili su u utorak rebalans budžeta i odluku o refinansiranju ranije uzetih kredita.
Prema rebalansu, budžet sada iznosi 3,361 milijardi dinara, što je za 430 miliona više od projektovanog početkom godine. Ivan Stanković, većnik zadužen za finansije objašnjava da ova razlika zapravo predstavlja obaveze nasleđene od prethodne vlasti:
– Tih 430 miliona je rupa u budžetu koju smo nasledili. Dakle, rebalans budžeta ne znači i novo zaduživanje a taj manjak možemo da pokrijemo jedino u slučaju da nam centralne vlasti vanredno uplate neki novac – objašnjava Stanković.
OPET TAJ SPORT
Prema njegovim rečima, svrha rebalansa je da se u zakonski okvir stavi dalje plaćanje obaveza koje ima lokalna uprava.
– Bužet je odavno uveliko probijen i nismo više u mogućnosti da u skladu sa zakonom izmirujemo obaveze. Navešću samo deo koji se odnosi na sport. Planirano je da se potroši 57 miliona a još juna je utrošeno 14 više. A da paradoks bude veći, samo za Sportsku halu i plate u Sportskom savezu godišnje je potrebno 60 miliona dinara. Čudi me da bivša vlast ovo nije uzela u obzir kada je pravila budžet za ovu godinu – kaže Stanković.
On je odbornicima objasnio da je bužet probijen i za donacije nevladinom sektoru za 4,1 milion, kulturu 3,15, za mesne zajednice čak 16 miliona, dok je Turistička organizacija potrošila milion i po više od predviđenog.
– Posle izbora Grad je bio dužan 415 miliona a na računu je bilo 115 miliona dinara – otkrio je Stanković i dodao da u budžetu obaveze nisu bile prikazane u punom iznosu.
– Sad smo dodali sva plaćanja i očekivane troškove, poput nastavka započetih projekata i izmirenja obaveza nastalih iz sudskih presuda, pre svega za nadoknadu troškova prevoza zaposlenih, jubilarnih nagrada, eksproprijacije, a to iznosi oko 40 miliona dinara – pojašnjava Stanković za Vranjske.
Isplata ovih obaveza, prema njegovim rečima, jedan je od razloga za odluku da se refinansiraju ranije uzeti krediti kod poslovnih banaka.
– Ušteda koju ćemo na taj način ostvariti ove godine poslužiće za plaćanje ovih obaveza – kaže Stanković.
Odbornici su većinski odlučili da se u iznosu od 210 miliona refinansiraju preostale obaveze kredita koji su svojevremeno uzimani uglavnom za sprovođenje komunalnog programa i za kapitalne projekte od 2013. godine pa naovamo: završetak brane Prvonek, Lamelu 5, za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, Industrijsku zonu Bunuševac, vodovod u Kajmačalanskoj, kanalizaciju u Vranjskoj Banji…
EUFORIJA
Prema obrazloženju ove odluke, Grad Vranje sa 210 miliona planira da postojeće kredite isplati u celosti novim kreditom sa periodom otplate od sedam godina (uz godinu grejs perioda) sa godišnjom kamatnom stopom od tro odsto. Na taj način bi se u ovoj godini uštedelo 40 miliona, a tim novcem platiće se obaveze po sudskim presudama. Do 2019. godine obaveze servisiranja kredita bi se smanjile (53 miliona u 2017. i 29, 4 u 2018.), dok bi se nakon toga povećale za godišnje u proseku 38 miliona, ali gradska vlast planira da to nadomesti, kako stoji u odluci, „očekivanim pozitivnim efektima od investicija u Industrijskoj zoni Bunuševac, kroz povećanje zaposlenosti i lokalne prihode“. U odluci se dalje navodi da se refinansiranjem kredita izbegava „naglo povećanje izdataka za servisiranje duga“ u ovoj i narednoj godini, „što je od velike važnosti za finansijsku konsolidaciju sistema lokalne samouprave“.
Naravno, tokom skupštinske rasprave nisu izostale zajedljive opaske naprednjaka na račun bivše vlasti, ali je pažljivije posmatrače začudio prilično benevolentan stav socijalista (vidi okvir) koji su na početku sednice rekli da će glasati i za rebalans budžeta i za odluku o refinansiranju kredita, što je podgrejalo spekulacije o ulasku SPS u vlast. Najviše pažnje, ali i smeha zbog pomalo euforičnog nastupa, izazvalo je izlaganje Miroljuba Stankovića, većnika za zdravstvo:
– Svaka čast Ivanu (Stankoviću, p.a.) i njegovom timu! A ono što smo zatekli kad smo došli na vlast je probijanje zvučnih zidova!



INSTRUKCIJA JE DA SE NE TALASA
Posle sve češćih spekulacija da će se lokalnoj vlasti pridružiti i SPS, možda i ne treba da čude krajnje uzdržane reakcije odbornika ove stranke na žaoke koje su sa govornice dobijali od pripadnika vladajuće većine. Od socijalista su u raspravi učestvovali njihov šef Zoran Antić, gensek Branimir Stojančić i Miroljub Stojčić, prvi čovek grada u tri mandata. No, osim nekoliko dobonamernih primedbi vezanih za rebalans i refinansiranje kredita, nisu se upuštali u odgovore na primedbe naprednjaka i njihovih partnera vezane za, kako rekoše, „brojne zlouptrebe, manjkove u kasi…“. Jedan uticajan naprednjak sa kojim smo u pauzi razgovarali, kaže da su socijalisti od vrha stranke dobili direktivu da previše ne talasaju i da ne ulaze u sukobe sa SNS, a sve zbog ulaska u vlast do kojeg, prema tvrdnji ovog sagovornika, ipak neće doći. Ovu teoriju potvrdio nam je i viđeniji socijalista, koji nam je kazao da su izvesne instrukcije već stigle iz vrha stranke.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar