Novac će biti obezbeđen



Još uvek se, međutim, ne zna hoće li se nastaviti sa sudskim sporom između Grada i preduzeća „Banković“. Na to pitanje niko nije dao odgovor. Sada je najvažnije da se završi dekontaminacija i nastavi sa rekonstrukcijom zgrade Pozorišta. Kada je reč o novcu, od poreskih obveznika Vranja neće biti uzet ni dinar:



– Zar mislite da će neko da se igra sa parama građana i tek tako potrošiti oko 50 miliona dinara? Kontaminacija postoji i to je činjenica. Dekontaminacija se mora obaviti jer će tu boraviti ljudi, jasan je Marjan Stanković, gradski većnik za komunalnu delatnost, infrastrukturu i urbanizam.

„REPARTOR“ UMESTO REPERTOARA



Trenutno se obavljaju radovi na fizičko-mehaničkom odstranjivanju površinskih slojeva delova objekta koji su kontaminirani, nakon čega će uslediti hemijski tretman i oblaganje konstrukcije specijalnim „repartor“ malterom.

Za ovaj proces Grad Vranje je sa Institutom „Vinča“ u Beogradu potpisao ugovor vredan 53 miliona dinara.

Gradonačelnik Slobodan Milenković kaže da će novac biti obezbeđen, tako da će proces uklanjanja kancerogenih materija biti okončan za najduže šest meseci:

– Dekontaminaciju finansira grad Vranje. Obezbeđeno je za sada16 miliona dinara, a mi ćemo uporedo, dok traje proces otklanjanja kancerogenog ulja, zatražiti pomoć od republičkih institucija. Očekujemo da se jave i donatori, a deo para bi trebalo da se prebaci na račun za obnovu pozorišta i nakon rebalansa budžeta, kaže Milenković.

Nakon potpisivanja ugovora sa institutom „Vinča“, formirana je komisija za uzimanje uzoraka, u kojoj je jedan od članova Marjan Stanković:

– Moj zadatak se ogledao u nadzoru i kontroli uzimanja uzoraka sa površina koje su kontaminirane. Ta mesta su obeležena u samoj zgradi teatra ali i u projektu. Uzorci su upakovani u odgovaraćoj ambalaži, i tako poslati u „Vinču“, gde će se utvrditi na koji način će biti tretirani određeni delovi zgrade teatra – kaže gradski većnik za komunalnu delatnost, infrastrukturu i urbanizam.

TRETAMA LAMPAMA

Stanković smatra da se dekontaminacija ne može raditi po fazama, kako se ranije govorilo:

– U suštini dekontaminacija je čitav proces u kome se na više načina tretiraju određene površine u zavisnosti od količine ili stepena kontminiranosti objekta, objašnjava većnik i dodaje:

– Ovde nije problem samo prisustvo oplatola, već je potrebno i „obraditi“ površine zahvaćene u požaru. Planirano je  hemijsko ispiranje pojedinih delova zgrade kako bi usledila priprema za tretman ultraljubičastim lampama koje su najskuplje, pojašnjava Marjan Stanković.

Nakon ovog postupka uslediće hemijsko ispiranje i kontrola izvršene dekontaminacije.

Inače, Pozorište „Bora Stanković“ u Vranju zagađeno je zbog korišćenja  oplatol ulja, prilikom izlivanja stubova u procesu  renoviranja oktobra prošle godine.

 

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar