Dobrovoljno samosmenjivanje



ULTIMATUM

Dakle, susret dvojice čelnika Sportskog saveza Grada sa većnikom za sport iz naprednjačkog establišmenta predstavljao je usmeni katil ferman za Igora Mladenovića i „družinu“ od 31 zaposlenog u ovom „udruženju građana“ na jaslima lokalne samouprave. Nije im pomogla ni „preventivna“ izborna skupština od 24. juna ove godine da zadrže status koji su imali kod „neprežaljenih“ socijalista, od osnivanja 1992. godine pa do naprednjačke „katastrofe“ koja ih je zadesila desetak dana pre zlosrećne skupštine kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast u Vranju. Predsednik Sportskog saveza Igor Mladenović potvrđuje da je bio na „brifingu“ kod većnika za sport Djorđevića.



– Dejan Ivanović i ja smo imali sastanak sa Nenadom Djorđevićem početkom prošle nedelje, a Upravni odbor Sportskog saveza je prošlog petka doneo odluku da na dnevni red izborne skupštine saveza koja će se održati početkom oktobra, na dnevni red stavi kao četvrtu tačku razrešenje sadašnjeg rukovodstva, jer to može jedino skupština – priznaje Igor Mladenović.

   Mladenović ne zna kako će se izjasniti delegati skupštine, ali napominje „da se sa razrešenjem predsednika Sportskog saveza, automatski razrešavaju tri podpredsednika i članovi Upravnog i Nadzornog odbora“. A to je ono što naprednjaci žele u naumu da reformišu Sportski savez, što potvrđuje i Nenad Djorđević, član Gradskog veća za omladinu i sport.



– Nakon skupštine sledi reorganizacija Sportskog saveza u smislu da u njemu ostaje pet do sedam zaposlenih radnika, a sportski klubovi će se finansirati projektno i iz tih para će plaćati trenere i ekonome – precizira Djorđević.

 Kako saznajemo iz gradske vlasti, novom sistematizacijom radnih mesta u Sportskom savezu ostaće najviše petoro zaposlenih, dok ostali koji rade po klubovima mogu da ostanu da rade, ali će plate dobijati preko klubova ukoliko bude dovoljno novca, a već sad se zna da ga neće biti. To će, dakle, biti najbolji i najbezbolniji način za Grad da „rastera“ najveći broj zaposlenih bez prava na tužbe redovnom sudu zbog otkaza ugovora o radu.

BEZ KOMENTARA

Najavljenu reorganizaciju Sportskog saveza pozdravlja novi načelnik Sekretarijata za finansije i priredu Ljubiša Stojanović.

– Grad ne može da finansira jedno takvo udruženje građana kakav je Sportski savez sa tolikim brojem zaposlenih, a klubovi prelaze na projektno finansiranje, to je neminovnost – kategoričan je Stojanović.

A, na vest da je gradska vlast iznudila održavanje nove izborne skupštine Sportskog saveza, u svom stilu reaguje bivši gradonačelnik Zoran Antić, koji je u dva mandata, od 2004. do 2012. bio čelni čovek saveza.

– Svaki komentar je suvišan, jer to je upereno protiv nas Vranjanaca, protiv sporta, pošto sami sebi skidamo glave, rušimo postojeće umesto da ga dograđujemo i popravljamo – britak je Antić.

Konačno, jedan od 31 zaposlenog lica u Sportskom savezu, konsterniran poslednjim dešavanjima između dve izborne skupštine, otvara dušu zabrinut za svoju i sudbinu kolega kojima preti gubitak posla.

– Tek sada sam svestan da je jedan ne mali broj zaposlenih u Sportskom savezu svojim neradom iritirao građane Vranja, posebno oni koji su šetali pantalone i naočare, radili po dva meseca godišnje a primali platu, jer im sezona u njihovim sportovima traje od aprila do maja i oktobra do novembra, a zbog takvih je SPS izgubio izbore – ogorčen je ovaj sportski radnik.

Nije ni čudo, jer je već sada poznat ishod nove izborne skupštine Sportskog saveza, a sa njim i sudbina svih zaposlenih radnika.

 

PROBLEM BROJA ZAPOSLENIH

Još uvek aktuelni predsednik Sportskog saveza Igor Mladenović ne skriva da mu je poznato da sadašnja vlast u Vranju najviše primedbi ima na broj zaposlenih. Njegov prethodnik Zoran Antić, međutim, navodi da u Leskovcu broj zaposlenih sportskih radnika iznosi 168, dok većnik za sport Nenad Djorđević ističe primer Beograda gde u Sportskom savezu radi sedmoro ljudi.

Pre dve godine u Sportskom savezu Vranja radilo je skoro 40 ljudi, ali je taj broj smanjen za devet koji su „prekomandovani“ na rad u Javnoj ustanovi Sportska hala.

 

JALOVA SKUPŠTINA

Poslednja izborna skupština Sportskog saveza održana je 24. juna ove godine i na njoj je za predsednika izabran Igor Mladenović, dok su istovremeno imenovana tri podpredsednika Dejan Ivanović za takmičarski sport, Staniša Marković za rekreativni i Martin Djorđijević za školski sport. Za generalnog sekretara postavljen je Aleksandar Nikolić, a za direktora Dušan Tomić. Prema nagoveštajima iz gradske vlasti, na sledećoj izbornoj skupštini početkom oktobra nijedna od ovih ličnosti neće biti izabrani na funkcijama u Savezu, jer ih naprednjaci smatraju lojalnima prethodnoj vlasti.

 

PRESELjENjE IZ „KOMITETA“

Sportski savez ovih dana seli se iz prostorija u „komitetu“ u prostorije nekadašnjeg nedeljnika Slobodne reči gde će imati dve kancelarije, dok će takođe dve koristiti Omladinski savez. Do sada je Sportski savez plaćao kiriju SPS-u koji se smatra „jedinim naslednikom“ Saveza komunista i baštini njegovu materijalnu ostavštinu. Na opasku novinara „da ova seoba ne sluti na dobro već zlo imajući u vidu sudbinu ugašenog nedeljnika“, šarmantna radnica Sportskog saveza sa vidljivom „sartrovskom“ mučninom na licu uzvraća „da strahuje da će se desiti ono što slutimo a nikako ne priželjkujemo“.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar