Dalmacija na Kopaoniku



 



SPOJ MENTALITETA

Svaki susret sa Ljiljom je prirodan i opušten. Ona je, pored prepoznatljivog likovnog izraza, specifična i po tome što se godinama unazad bavi humanitarnim radom, pomažući Udruženju obolelih od multiple skleroze a zauzvrat stvara u prostorijama ovog udruženja. Vedrog je duha, karakterna i odana, što se vidi i na njenim slikama. A ima ih mnogo:



-Otac mi je Dalmatinac, a pokojna mama, Mira Strize, sa Kopaonika. Neverovatan spoj dva mentaliteta. Od njih sam naučila šta je ljubav, rad, predanost- kaže Strize Trajković.

Skolonost ka slikanju iskazivala je kao jako mala. Volela je da crta, i svi su znali da će biti umetnica:

-Tako je i bilo. Nakon osnovne škole u Vranju, završila sam Srednju umetničku školu „Djorđe Krstić“ u Nišu, a potom i  slikarstvo na Fakultetu umetnosti u Prištini 1995. godine,  u klasi Himlije Ćatovića, profesora koji nedri talentovane slikare -kaže.

Tih 90. godina, priseća se Ljiljana, bilo je teško naći posao, ali su najbolje slike mnogih mojih kolega nastajale baš u tom vremenskom periodu. Možda je beg u slikanje bio istovremeno i beg od realnog.

-Slikanje je kompleksno biće. Ono je za mene putovanje. Kada se sretnem sa belim platnom svesna sam da me to može odvesti u neku drugu krajnost. Ne da da mi se to ne dopadne, onda se izolujem i radim dok ne postignem željeni rezultat“.

Stvaralaštvo, samo po sebi jeste prožimanje sebe kroz nešto. Umetnost je sama po sebi kompleksna. Zahteva i znanja i predznanja:

-Sve što se meni dešava, jeste posledica mog slikarstva. Bojama kojima se  izražavam vidim okolinu, ljude koje volim. Sve to je utkano u platna. Vezujem se za ljude, radila sam i sa prognanim i raseljenim licima, a engergiju crpem i od đaka kojima predajem likovnu kulturu- kaže i dodaje:

-Značajno je i to što sam od početka Letnjeg ateljea učestvovala na toj, nazovi radionici. To je sjajna ideja nekadašnje direktorke Narodnog univerziteta, Tatjane Stojević“, objašnjava Ljiljana Strize Trajković.

ODGOVORNOST

Živi u braku sa Dejanom Trajkovićem Deksom, koji joj je i najveća podrška i kritičar. I on je plodni autor. Za sobom ima oko 30 izložbi. Funkcionišu tako što se usaglašavaju, u smislu ko će kad slikati:

-Prošle i ove godine sam imala najveći broj samostalnih izložbi. To mi daje podstrek da stvaram neumorno. Otuda i poziv da učestvujem na najpoznatijoj i najstarijoj koloniji u Sićevu. Stručni saveti tačno znaju kada koga da pozovu. Radujem se boravku tamo.

-Pripadnici srednje generacije umetnika, treba da snose odgovornst pred onim što rade. Nadam se da će mi boravak tamo omogućiti da razmenim iskustva sa kolegama, a to je važno za umetnika – završava Ljiljana Strize Trajković.

 

 

SIĆEVO

Likovna kolonija Sićevo je najstarija umetnička kolonija na Balkanu. Osnovana je 1905. godine po ideji i uz zalaganje  srpske slikarke Nadežde Petrović. Tokom neprekidnog organizovanja od 1964. godine do danas u radu Kolonije učestvovalo je više od 400 akademskih umetnika različitih generacija i stilskih opredeljenja iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije i iz inostranstva.

Radom Likovne kolonije „Sićevo“ upravlja Programski savet čije članove bira Skupština grada Niša. Organizator Kolonije je Galerija savremene likovne umetnosti Niš.

Profil

 Rođena je 1970. godine u Vranju

Završila Srednju umetničku školu -Djorđe Krstić- u Nišu.

Diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini,

odsek slikarstvo u klasi profesora Hilmije Ćatovića 1995. godine.

8 camostalnih izložbi i 30 grupnih.

Učesnik više kolonija u zemlji i regionu.

Nagrada  „Bijenale umetnika Vranja“ 2007. godine.

Živi i radi u Vranju

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar