Velinovićev domaći zadatak



POTPIS KAO PREDAJA
Sud je, posle većanja, doneo presudu u njihovu korist, ali kako nije bilo drugog načina da se udovolji opravdanim zahtevi radnika, za 7. septembar je zakazana prodaja Motela „Vranje“.
-Ako Bog da pa se ovo realizuje kako treba, jer je presuda postala izvršna, svi radnici UP „Vranje“ će nastaviti posao – kaže Slobodan Krstić, predsednik Samostalnog sindikata.
Ne kaže Krstić bez razloga „ako Bog da“, jer se u međuvremenu, u ovu agoniju radnika, umešao vlasnik – država. Ministarstvo privrede, u čijim su rukama trenutno „i nož, i pogača“, imenovalo je za svog poverenika Zorana Velinovića, odskora pomoćnika gradonačelnika Vranja, inače funkcionera lokalnog SNS-a.
-Nama je jasno: Zorana je država poslala da završi njen posao, da nas 60 radnika namava i da nas pusti niz vodu. On sve radi na tom planu i ono što je po zakonu i ono što je protivno zakonu. Jednostavno, rešio čovek da ispuni „zadatak partije“ – kaže Zoran Stojilković, upravnik Hotela „Vranje“, jedan od čelnika koji se suprotstavlja namerama poverenika.
Ipak, šta Velinović u ime države nudi radnicima? Nudi im, kažu oni, socijalni program, odnosno 200 evra po godini rada i povezivanje radnog staža, a da se svi radnici pismeno odreknu tužbe i sudskog rešenja.
-Nama je sve jasno: kada bismo to prihvatili, kada bi stavili naše potpise na njegov predlog, mi bi tog trenutka potpisali našu predaju i naš pristanak da idemo na ulicu – tumači sindikalac Slobodan Krstić.
Krstić kaže da Velinović u ostvarivanju „domaćeg zadatka“ ne bira sredstva, da se ponaša bahato kao da je preduzeće njegovo, da ponižava radnike, da im preti. Navodi i primer da je on pre 20-ak dana pred radnike doveo narodnog poslanika Slavišu Bulatoivića, gradonačelnika Slobodana Milenkovića, gradskog pravobranioca Dragana Mihajlovića, predstavnika ekspoziture Nacionalne službe zapošljavanja…da im oni objasne šta ih čeka i koliko će oni brinuti o radnicima, ako ne prihvate socijalni proigram.
Krstić kaže da radnicima posebno teško padaju Velinovićeve pretnje i uvrede, pa navodi primer kako je, na jednom skupu radnika, na sastanku optužio Ružicu Tošić, predsednicu Samostalnog sindikata Pčinjskog okruga, da je došla na sastanak da „laže i obmanjuje radnike“.
Predsednica regionalnog sindikata se žali na ovakvo ponašanje jednog državnog službenika, koga je vlast poslala da reši problem, da 60 radnika i njihove porodice ne ostavi na ulici.
-I socijalnim programom i stečajem, radnicima ovog preduzeća se u stvari nudi ulica. Mislim da treba da se strpimo, da sačekamo odluku suda i da u jednom konstruktivnom dijalogu potražimo rešenje u korist radnika, a to će onda biti i u korist države – kaže predsednica sindikata.
Slično misle i radnici sa kojima smo razgovarali. Oni traže da država njihov problem rešava hladne glave, bez iznuđenih poteza, jer ovo što se nudi nije rešenje. Kažu da kapaciteti preduzeća mogu da se usmere u drugom pravcu, da se,uz malo više napora i malo više dobre volje, radnici vrate na posao, a preduzeće da ponovo proradi.
-Hajde da ovaj problem posmatramo iz drugog ugla? Kako to da se država zainteresovala za naše zdravlje onog trenutka kada smo mi našu sudbinu uzeli u svoje ruke. Kako sada da nam preti, kada imamo izvršno sudsko rešenje, a sudovi su u svakoj pravnoj državi nezavisne institucije, pa valjda i u Srbiji,koja je, šta više, na evropskom putu – odgovara upravnik Zoran Stojilković.
POBEDA RAZUMA
On tvrdi da će radnici istrajati na ovom putu, jer oni nemaju alternativu. Zbog toga su, od momenta kada se „zakuvalo“ rešili da ostanu čvrsto na svojim pozicijama. U tu svrhu svakodnevno se njih 40 do 50 okuplja u prostorijama Hotela „Vranje“, razmenjuju informacije, dogovaraju sledeće poteze i nadaju se „pobedi razuma“.
Ipak, iskustvo sa prethodnih aukcija govori da će se teško naći kupac za Motel. Radnici to priznaju, ali ističu da je tada prodavana celokupna imovina za velike pare, mada je i ova ponuđena cena Motela visoka. Ovo je nešto drugo, pa kažu kako su čuli da je jedna vranjska firma zainteresovana za kupovinu.
A na pitanje, šta se u slučaju Motela podaje i za koje pare, saznajemo da objekt i plac od preko hektar zemlje, prodaju za 124 miliona dinara – milion evra. Uzgred, podsetimo da je kompletan Motel „Nais“ prodat za 1,3 miliona evra, a svi objekti UTP „Evropa“ iz Surdulice, prodati su gazdi iz Katara za manje od 1,1 milion evra.
Elem, radnici su u ovoj priči rekli svoje.



ZORAN VELINOVIĆ
OČEKUJEMO DA SUDIJA PROMENI REŠENJE

Ugostiteljsko preduzeće se od 3. 11. 2014. godine, kada je registriovano u Agenciji za privredne registre, zove Privredno društvo za ugostiteljstvo, turizam i usluge „Vranje“ doo. Društvo je 100 odsto u vlasništvu države. Sva pokretna imovina vredi 79 miliona dinara. Nepokretna imovina nije preneta na preduzeće, jer postoji sudski spor između Republičkog javnog pravobranilaštva i ovog privrednog društva odnosno ranijeg Ugostiteljskog preduzeća „Vranje“.
– Postoji jedna izvršna sudska odluka koju je doneo sudija Tkačenkov – kaže Velinović- jer je 31 radnik tužio i dobio preduzeće. Sudija je procenio tužbu i doneo odluku da proda Motel, ali nije imao uvid da postoji sudski spor, jer je zastupnik privrednog društva Tolić Milica takođe bila ispred strane koja je tužila preduzeće. Ona nije uložila žalbu i nije prijavila da postoji sudski spor.
Sudija je dakle, samo na kontu liste nepokretnosti, koja je stara možda pet-šest godina, doneo odluku o prodaji. Međutim, nije imao uvid da je u Agenciji registrovana samo pokretna imovina, kao i da postoji sudski spor.
U međuvremenu sudiju je javni pravobranilac obavestio o ovome, tako da mi očekujemo da se poništi odluka o prodaju Motela.
Mi smo za radnike obezbedili i pokušavamo da to realizujemo, da im se poveže radni staž, koji nije uplaćivan od 2009. godine i da im se isplati socijalni program od 200 evra po godini staža.
Međutim sada se radnici bore da dobiju i nekih deset zaostalih plata. O tome mi očekujemo odgovor od Ministarstva privrede koje kasnio zbog ovih novih imenovanja.
Na kraju da dodam da su u rešavanje ovog problema uključeni državni sekretar Dragan Stevanović i pomoćnik ministra Milan Trivunac.

KAPACITETI
Ugostiteljsko preduzeće „Vranje“ raspolaže kapacitetima koje nema ni jedno drugo preduzeće od Nišu do Skoplja.

___________________________________
OBJEKT LEŽAJA MESTA
___________________________________
Hotel „Vranje“ 180 2.000
Motel „Vranje“ 170 800
Restoran „Kosovo“ – 600
Restoran „Ćoška“ – 600
Kafe restoran – 300
Studentska menza – 300
Restoran „Južna Morava“ – 200
Restoran „Srbija“ – 200
Vila „Balkan“ – 120
„Vranjski merak“ – 100
Kafe „Šar“ – 50
______________________________________________
U K U P N O 350 5.270
Preduzeće takođe poseduje pekaru kapaciteta 5.000 komada hleba na dan, mesaru sa četiri hladnjače kapaciteta 80 tona i prodavnicu površine 30 m2.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar