Poslanik „najsiromašniji“



LIZING



Prema podacima sa zvaničnog sajta Agencije Bulatović je ravno pet puta prijavljivao svoje imovinsko stanje ovoj instituciji, prvi put 26. septembra 2012. godine kada je imao dva mesečna primanja; kao član Opštinskog veća Gradske opštine Vranjska Banja imao je 14.372 dinara i kao pravni referent u «Simpu» 42.000 dinara. Tada je posedovao i automobil «opel signum» iz 2005. godine kupljen na lizing, a nije bio vlasnik nepokretne imovine, jer je živeo u kući svojih roditelja, gde i danas živi sa suprugom i dvoje dece. Druga prijava imovinske karte usledila je 10. aprila 2014. godine i to je bio uvod u narastajuće «siromaštvo», jer su mesečna primanja bila u padu, pre svega, u «Simpu» gde je kao rukovodilac Službe za ljudske resurse primao platu od 23.000 dinara, dok je kao opštinski većnik primao isti iznos, a ostao je i bez automobila. Bulatović je svoju imovinsku kartu stavio na uvid i 2015. i naredne 2016. godine kada je živeo od plate načelnika Pčinjskog okruga u iznosu od 57.924 dinara i, konačno, 30. juna ove godine, kada je od celokupne imovine prijavio poslaničku platu od 70.000 dinara. Narodni poslanik Bulatović kratko objašnjava svoju imovinsku kartu.

– Nemam problema sa tim i uvek ću postupati onako kako to zakon nalaže – poručuje Bulatović – a što se tiče mog imovinskog stanja, ono je svima poznato, kao i činjenica da živim u roditeljskoj kući i nemam drugih nepokretnosti i bilo šta od pokretne imovine.



Shodno važećem zakonu, svoje imovinsko stanje Agenciji za borbu protiv korupcije dostavio je i gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković i to je učinio u predviđenom roku, 13. jula 2016. godine. On je prijavio mesečnu platu u iznosu od 91.268 dinara i honorar koji dobija od Ministarstva pravde kao sudski veštak od osam hiljada dinara mesečno. Takođe je prijavio i vlasništvo nad jednom polovinom kuće od 58 kvadrata i vlasništvo nad kućom od 80 kvadrata koje je stekao po osnovi nasleđa. Gradonačelnik ima i vlasništvo nad voćnjakom od 461 metra kvadratnog stečenog kupovinom, kao automobil «fijat punto» iz 2009. godine, takođe stečeno kupovinom. Na osnovu Milenkovićeve imovinske karte, može se zaključiti da je aktuelni gradonačelnik Vranja imućniji od svog prethodnika Zorana Antića (vidi okvir). Sam Milenković, međutim, poručuje da će uvek poštovati ono što zakon nalaže i redovno dostavljati svoje imovinsko stanje.

– Zalažem se za poštovanje zakona i nemam problema sa tim da na vreme prijavim svoje imovinsko stanje, što sam i učinio prošlog meseca kao gradonačelnik Vranja – objašnjava Milenković.

AKCIONARI

Njegov zamenik Igor Andonov je do sada tri puta dostavljao prijave svoje imovinske karte. Prvi put je to učinio 28. januara 2010. godine kada je takođe bio na poziciji zamenika gradonačelnika sa platom od 81.612 dinara i bez vlasništva nad nepokretnostima i pokretnom imovinom, drugi put 25. jula 2012. kada je kao odbornik primao pet hiljada dinara mesečno i platu stomatologa u Zdravstvenom centru od 55 hiljada i takođe bio bez ikakve imovine, i treći put jula ove godine, kada je prijavio platu od 73 hiljade dinara, vlasništvo nad delom kuće po osnovi nasleđa, stan u Nišu i automobil «reno fluens».

– Auto je na ime supruge, ali, svejedno, mora da se prijavi prema kriterijumima Agencije, a stan u Nišu smo kupili na kredit u banci – navodi Andonov.

I predsednik Skupštine Grada Vranja, Dejan Tričković, isto kao i Andonov, tri puta je dostavljao Agenciji za borbu protiv korupcije prijavu o svom omovinskom stanju. To je učinio po prvi put 12. septembra 2012. godine kao predsednik Skupštine Grada Vranja, kada je imao mesečnu platu od 126.000 dinara, porodičnu kuću od 108 kvadrata, poklon od roditelja, automobil marke «dačia super nova» iz 2002. godine i akcije Veterinarske stanice Vranje u nominalnom iznosu od 4.556 evra. Nakon promena u gradskoj vlasti krajem 2013. godine,  u prijavi od 29. decembra 2014. godine navedena je plata u Veterinarskoj stanici Vranje od 40.000 dinara, odbornički dodatak od pet hiljada, kuća i akcije u istom «gabaritu» iz 2012, ali i «audi A 2» iz 2003. Konačno, u prijavi od jula 2016. navedeni su već pomenuta kuća i akcije u Veterinarskoj stanici, plata predsednika Skupštine od 84.000 dinara i automobil «citroen C 4» star sedam godina. Tričković ističe da će, dok god se nalazi na nekoj funkciji, uvek prijavljivati svoju imovinsku kartu nadležnoj Agenciji za borbu protiv korupcije.

– To je moja obaveza na početku i kraju mandata, a i nemam šta da krijem od javnosti,  i dobro je što su tu obavezu ispunili svi funkcioneri u Vranju – jasan je predsednik gradskog parlamenta.

Tričkovićev zamenik Gradimir Jovanović za nijansu je imućniji od njega, iako su obojica akcionari, jer osim kuće u kojoj živi, poseduje i hektar poljoprivrednog zemljišta u ataru Karadnika u bujanovačkoj opštini, «hondu» iz 1991. godine i 104 akcije Naftne industrije Srbije nominalne vrednosti 62.000 dinara.

Ipak, na vrhu lestvice najbogatijih lokalnih funkcionera, bez sumnje, nalazi se aktuelni direktor JP «Vodovod» u Vranju Goran Djorđević koji ima direktorsku platu u iznosu od 105.000 dinara, kuću od 360 kvadrata, polovinu stana od 70 metara kvadratnih u naselju Češalj, poljoprivredno zemljište površine dva hektara, delom obradivo, delom pod šumom, sve po osnovi nasleđa, a vozi i «citroen C 4». Njegov kolega na čelu JKP «Komrad», Momir Stoiljković, čak i prema kriterijumima Agencije za borbu protiv korupcije, siromašniji je od Djorđevića, ali i od svog prethodnika na čelu ovog javnog preduzeća Dejana Ilića. Stoiljković živi u porodičnoj kući, vozi auto «reno klio» i ima njivu površine 1300 kvadrata i, naravno, mesečnu platu u iznosu od 77.000 hiljada dinara. Njegov prethodnik Dejan Ilić, prema podacima iz 2013. radio je za platu od 98.000 dinara, poseduje polovinu kuće od 130 kvadrata i vozi «citroen» iz 2009. godine.

Na kraju, za utehu funkcionerima skromnijeg materijalnog stanja i nauk onima koji baš imaju čime da se pohvale na tom planu, poručujemo da je u pravno i ekonomski uređenoj državi sramota biti siromašan, ali da je u ovoj i ovakvoj Srbiji, biti enormno bogat blam za vjeki vjekov!

 

 

 

NAČELNIK OKRUGA BOGATIJI OD POSLANIKA

 

Novi načelnik Pčinjskog okruga, Surduličanin Srećko Pejković, računajući čak i načelničku platu od 51.000 dinara, koja je manja od poslaničke, bogatiji je od narodnog poslanika Slaviše Bulatovića. Pejković ima privatnu auto-školu u Surdulici, poslovnu zgradu i njivu od tri hiljade metara, dok poslanik Bulatović, osim plate od 70 hiljada, nema druge nepokretne i pokretne imovine.

 

 

REVNOSNI ZORAN ANTIĆ

Bivši gradonačelnik Vranja Zoran Antić ravno šest puta je Agenciji prijavljivao svoju imovinsku kartu i to 2010, 2012, 2014, 2015. i dva puta u 2016. godini. Kao gradonačelnik 2012. godine primao je platu od 130.000 dinara, vozio «pežo 307» iz 2001. i «golf 2» iz 2007. i živeo u stanu roditelja. Već u januaru 2016, takođe kao gradonačelnik, imao je platu od 96.379 dinara, trosoban stan od 81 metra kvadratnog i nije posedovao automobil. U leto 2016. godine, još uvek je primao platu gradonačelnika u istom iznosu, živeo u istom trosbnom stanu, vozio auto marke «golf 6» koji je kupio na rate od prijatelja i posedovao oročeni depozit u banci na ime štednje od tri hiljade evra. O svom imovinskom stanju Antić govori bez «ostatka».

– Kao oženjen u stanu roditelja živeo sam sedam godina, zatim u dva navrata kao podstanar sve do 2013, kada sam stan kupio na kredit, a ako neko nađe da imam više od onoga što sam prijavio, sve ću mu pokloniti – kategoričan je Antić.

U svom prepoznatljivom maniru, Antić nastavlja dalje.

– Kuću u Beogradu u blizini Ace Lukasa, tri stana u Vranju, dva u Nišu, tri vile u Grčkoj poklanjam svim svojim «najdražim» prijateljima i saradnicima koji me «obožavaju» i ostalim dušebrižnicima, zajedno sa svih milion evra koje sam ukrao da im se nađe za trošak, kad već ne mogu da prošvercuju koje kilo koke ili migranta sa granice, da si kupe neko stanče ili lokalče – «obećava» velikodušno Antić, očito aludirajući na konkretne ljude.

I za kraj, Antić upućuje zahtev «da se bočno, pobočno, po vertikali i horizontali, po svim linijama, ispita poreklo imovine svih bivših i sadašnjih gradskih funkcionera i direktora javnih preduzeća»!

 

 

SINIŠA MITIĆ PREKORAČIO ROK

Bivši zamenik predsednika Skupštine Grada Vranja Siniša Mitić ističe da je 2013. godine prekoračio rok za dostavljanje prijave o imovnom stanju Agenciji za borbu protiv korupcije i zbog toga bio kažnjen.

– Tada sam zakasnio tri dana i bio sam kažnjen sa 15 hiljada dinara, a ne sa 50 kako su preneli neki mediji. Uredno sam naveo sve što imam i prihodujem, platu od 123 hiljade, polovinu porodične kuće od 100 kvadrata, polovinu vikendice od 50 metara kvadratnih i auto marke «opel vektra» iz 2006. godine – kaže Mitić.

 

 

STOJANČIĆ PRIJAVIO IMOVINU

Bivši član Gradskog veća za socijalna pitanja Branimir Stojančić prijavio je svoju imovinsku kartu, mesečnu platu od 56 hiljada dinara, trosoban stan po osnovi nasleđa od 78 kvadrata i auto marke «pežo 308» iz 2008. koji je kupio. U odnosu na podatke iz prijave iz 2010. razlika je u «klasi» i broju automobila, jer je Stojančić tada vozio «jugo 45» iz 1982. i «pežo 206» iz 2002. godine, koji mu je zapaljen.

– Nikada nisam izbegavao svoje obaveze i dalje ću to činiti, naravno, kada opet budem funkcioner u Gradu- poručio je Stojančić.

 

 

SKROMNI I MANjE SKROMNI VEĆNICI

Najsiromašniji gradski većnik je Dejan Bajramović, zadužen za resor nacionalnih manjina i etničkih zajednica, koji, osim plate od 51 hiljade dinara, nema nikakvu imovinu. Članica Gradskog veća za ekologiju Marina Djorđević, takođe osim plate, nema nepokretnu imovinu, ali je od Bajramovića «bogatija» za dva polovna automobila, «mercedes 200 D» i «jugo» od «pre nove ere», dok članica Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje Zorica Jović ima samo platu većnika i, kako je navela, «dvoje dece i stan u kome živi sa svojom porodicom». Član Gradskog veća za turizam i ugostiteljstvo Mića Mladenović kao jedino «bogatstvo» navodi «platu i auto marke «fijat marea», njegov kolega za resor sporta i omladine Nenad Djorđević vozi «audi 2» i ima platu, a nešto bogatiji je član Gradskog veća za poljoprivredu i selo Aleksandar Janjić koji ima hektar i po zemlje, stan u Beogradu od 60 kvadrata koji je kupio i auto marke «škoda». Konačno i definitivno, jedan od boljeatojećih većnika je dr Miroljub Stanković zadužen za resor zdravstva koji ima stan i kuću, punu većničku platu i poljoprivredno zemljište površine tri hektara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar