Seljak, nadzorni organ



Mišljenje revizorske kuće HLB DST revizija o finansijskom poslovanju mesnih zajednica, dostavljeno aktuelnom rukovodstvu Vranja polovinom juna tekuće godine, tereti prethodnu gradsku vlast da je zloupotrebila Zakon o javnim nabavkama ugovaranjem poslova male vrednosti sa favorizovanim izvođačima među kojima dominira Privatno preduzeće «Zoki putevi», čime je probila budžet u iznosu od 120 miliona dinara. Sadašnja gradska vlast je odmah formirala komisiju koja uveliko radi na pribavljenoj dokumentaciji o navedenim zloupotrebama, a bivši gradonačelnik Zoran Antić uzvraća «da sadašnja vlast ne razume ništa, a sve će razumeti kada je zadesi vanredna situacija poput one iz jeseni 2015. i u prva tri meseca ove godine». (vidi okvir)



Gradska vlast je, konačno, usvojila mišljenje revizorske kuće i angažovala veštake koji trenutno istražuju da li su radovi sprovedeni onako kako stoji u ugovorima i da li su ispunjeni zadati standardi.

APROPRIJACIJA



Izvor iz Gradske uprave dostavio nam je na uvid mišljenje i pismo sadašnjem rukovodstvu Grada revizorske kuće HLB DST revizija iz Beograda, sa potpisom ovlašćenog revizora, profesora doktora Srbobrana Stoiljkovića, a od 16. juna ove godine, u kojima je, između ostalog, utvrđeno da je u finansijskom poslovanju mesnih zajednica na planu javnih nabavki bilo zloupotreba tokom cele 2015. i u još drastičnijem vidu do meseca aprila u 2016. godini. Pomenuta revizorska kuća je zaključila «da je redovna praksa rukovodstava mesnih zajednica bila da su preuzimale obaveze iznad onih odobrenih aproprijacijom (iznos odobrenih sredstava za mesne zajednice na kontu u budžetu Grada), pa su, primera radi, u 2015, kada im je odobreno 31.050.000 dinara za izgradnju i popravku atarskih puteva, čišćenje rečnih korita i slično, do kraja iste godine nastale obaveze po navedenom osnovu od 47.833.000 dinara, što je za 54 odsto više od utvrđenog iznosa, a isti slučaj se ponavlja, i to u još drastičnijem smislu, i u prvim mesecima 2016. godine». Revizorski tim je dalje utvrdio «da samostalno ugovaranje javnih nabavki dovodi do toga da se sve usluge koje treba realizovati preko mesnih zajednica usitnjavaju, pa predstavljaju javne nabavke malih vrednosti koje ne podležu Zakonu o javnim nabavkama, pa su te iste usluge nekoliko puta ugovarane tokom godine». Konačno, revizorska kuća saopštava da im «nije stavljen na uvid građevinski dnevnik o izvršenim radovima, kao i potrebna dokumentacija o sprovođenju nadzora i sugeriše da rukovodstvo Grada Vranja angažuje sudske veštake građevinske struke koji će utvrditi da li su izvedeni radovi na području mesnih zajednica izvedeni u skladu sa ugovorom i da li imaju minimum standarda kvaliteta».

Izvor iz Gradske uprave koji se bavi ovom temom, pak, detaljnije objašnjava pozadinu ovakvog načina rada prethodne garniture na čelu Grada, pozivajući se manje na utvrđene nepravilnosti revizorske kuće, a više na ono što se o toj temi priča u Vranju.

– Ironija je da je navedene nepravilnosti utvrdila revizorska kuća koju su angažovali prethodni čelnici gradske vlasti i da je ona utvrdila da je zloupotrebljeno preko javnih nabavki male vrednosti oko 120 miliona dinara, a usitnjavanje tih javnih nabavki je rađeno zato da bi bile izbegnute one zakonske procedure oko velikih, kao i da bi njihov favorit među izvođačima dobio posao, te nije slučajno da je u 80 odsto slučajeva taj izvođač firma «Zoki putevi» – zaključuje sagovornik koje je želeo anonimnost.

Ovaj izvor navodi da je tih «sitnih» poslova u 2015. bilo oko 100, a u 2016. naravno do aprilskih izbora,  čak 200 i da je tu bila sporedna uloga rukovodstava mesnih zajednica, a da je iza svega stajao tadašnji gradonačelnik Zoran Antić.

– Predsednici mesnih zajednica su samo formalni potpisnici ugovora sa izvođačima, a gradonačelnik Antić je obećana sredstva prebacivao na njihov račun – tvrdi ovaj sagovornik.

KOMISIJA

Po rečima portparola Gradskog veća Zorice Jović, Gradsko veće je pre oko mesec dana formiralo komisiju koja je dobila zadatak da utvrdi sve činjenice vezane za sistem «sitnih» javnih nabavki za potrebe uglavnom mesnih zajednica na seoskom području. Ova komisija, kako navodi njen predsednik Stojanče Bogdanović, uveliko radi na utvrđivanju činjenica i svakodnevno češlja kompletnu dokumentaciju.

– Za desetak dana imaćemo zaključke o pravnoj i finansijskoj strani ovog problema, ali će rad na proveri stepena izvršenja radova i standardu kvaliteta potrajati duže, jer se tu javlja problem rada nadzornih organa koji su u mesnim zajednicama činila tri «seljaka» nestručna za taj posao – kaže Bogdanović.

Predsednik gradske komisije za problem javnih nabavki, ipak, već iznosi određena saznanja i o manjkavosti ugovora sa izvođačima radova.

– Predmet ugovora je neodređen, uopšten, ne opisuje konkretne radnje, nema ni cenu po jedinici usluga,  a ako se gleda u celini, ne može da se tvrdi da se radi o nabavkama male vrednosti, pošto su u pitanju jednobrazni projekti i to bi mogla da bude jedna nabavka, a ne usitnjena kao što se radilo, zato moramo da utvrdimo da li je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama – objašnjava Bogdanović.

A zaključak revizorskog tima da im nije stavljen na uvid građevinski dnevnik o izvršenim radovima, iz svog, «građevinskog» ugla komentariše Nebojša Jovanović, diplomirani inženjer niskogradnje, zaposlen u Direkciji za puteve Republike Srbije sa sedištem u Neradovcu na Koridoru 10.

– Od prvog dana izvođenja radova vodi se građevinski dnevnik koji sadrži dnevni opis radova, a posle mesec dana formira se građevinska knjiga u kojoj se precizno navodi šta je sve urađeno i to je građevinska situacija na osnovu koje investitor plaća izvođaču, a sve kontroliše nadzorni organ koga određuje investitor i to mora da bude stručno lice – kategoričan je Jovanović.

STANDARDI

Predsednik Mesne zajednice Panevlje Slobodan Rajković, na čijoj su teritoriji urađeni poslovi u vrednosti od 360.000 dinara, takođe na principu malih javnih nabavki, međutim, naglašava da su oni sami iz mesne zajednice kontrolisali izvođenje svih radova u njihovom ataru.

– Redovno smo obilazili lokacije na kojima su izvođeni radovi i tako kontrolisali kako se i koliko radi – iskren je Rajković.

Nova vlast u Vranju je revizorski izveštaj shvatila drugačije od «amatera» iz mesnih zajednica i predočila ga je odbornicima na trećoj sednici Skupštine Grada, 21. jula ove godine, prihvativši u potpunosti sugestije i preporuke revizorske kuće o angažovanju stručnjaka građevinske struke koji će utvrditi da li su izvedeni radovi sprovedeni kako stoji u ugovoru i da li su sprovedeni standardi kvaliteta. A Gradsko veće je na svojoj sednici dan ranije dalo rok od tri dana Službi za javne nabavke i predsednicima mesnih zajednica da dostave izveštaje o preduzetim radovima i obavezama čija je realizacija u toku.

Slavomir Kostić

 

glosa

Rad na proveri stepena izvršenja radova i standardu kvaliteta će potrajati jer se nadzorne organe u mesnim zajednicama činila tri «seljaka» nestručna za taj posao

Stojanče Bogdanović

 

 

ANTRFILE 1  

SASTAV KOMISIJE GRADSKOG VEĆA

Čalnovi komisije za utvrđivanje činjenica o javnim nabavkama male verdnosti u periodu prethodne gradske vlasti su Stojanče Bogdanović, diplomirani pravnik na poslovima samostalnog stručnog saradnika u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove, Marjan Stanković, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, Ivan Stanković, član Gradskog veća za finansije i budžet, i Borivoje Janjić, direktor Javne ustanove Sportska hala.

 

ANTRFILE 2

ZORAN ANTIĆ, BIVŠI GRADONAČELNIK

Ova vlast ništa ne razume

-Sadašnja vlast ništa ne razume, a razumeće sve to što smo mi radili i preživeli kada se nađe u vanrednoj situaciji. Da li će tada moći da kaže ljudima na seoskom području, posebno u brdsko-planinskom delu teritorije grada, da neće da popravi razorene puteve, da sanira opasno klizište, da ukloni odrone na lokalnim putevima, da očisti rečna korita i spreči poplave- pomalo emotivno reaguje na navode sadašnje vlasti i revizorski izveštaj o javnim nabavkama male vrednosti iz vremena njegove vladavine bivši gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

-Nisam kriv što na teritoriji grada na dve trećine površine živi manje od jedne trećine stanovništva, i što  je od 52 mesne zajednice 35 na ruralnom području, što je od toga najveći broj naselja razbijenog tipa, sa udaljenim mahalama, zaseocima i usamljenim kućama- nastavlja u istom tonu Antić.

– Takođe, nisam kriv što je tranzicija opustošila vranjsku privredu, pa se jedan deo industrijskih radnika vratio na svoja imanja i započeo novu privrednu aktivnost u primarnim delatnostima, poljoprivredi, šumarstvu, pa su im potrebni putevi, rehabilitovani stari i prosečeni novi-  nastavlja Antić.

-Opet, nisam kriv što smo u jesen 2015. imali vanrednu situaciju zbog obilnih kiša, a to isto smo imali u prva tri meseca ove godine, što u proseku jedna mesna zajednica ima oko 15 neuređenih puteva, pa zato još jednom zaključujem, sadašnja vlast ništa ne razume-  poručuje bivši gradonačelnik Zoran Antić.

 

ANTERFILE 3

BEZ POSTUPKA U VIŠEM TUŽILAŠTVU

U kancelariji portparola Višeg tužilaštva u Vranju saopšteno je da se ne vodi postupak u vezi javnih nabavki male vrednosti u Gradu, kao i da iz gradskih organa nije stigla prijava u vezi s ovim problemom na adresu Višeg tužilaštva.

 

ANTRFILE 4

ZORAN NIKOLIĆ, VLASNIK PP «ZOKI PUTEVI»

Kad niko neće, ja ću

Na pitanje kako to da je najviše bio angažovan od strane prethodnih gradskih čelnika za izvođenje radova na području seoskih mesnih zajednica, vlasnik firme «Zoki putevi» Zoran Nikolić kaže:

– To je zato što sam radio isključivo zato što su drugi izbegavali ili iz nekih drugih razloga nisu hteli da rade, jer su u pitanju bili teški tereni na planinskom području. Prihvatao sam svaku ponudu iako se radilo u ponekad nemogućim uslovima.

Da li ste sve radove odradili prema slovu ugovora ili vam se desilo da negde ne završite posao?

– Do sada mi se nikad nije desilo da nisam uspeo da završim bilo koji posao pa čak i u nemogućim uslovima po selima planinskog kraja, jer imam vrlo iskusne kadrove oko sebe koji rade kao tim, a takođe raspolažem i potrebnom mehanizacijom za poslove kojim se bavim.

 

ANTRFILE 5

ZLOSREĆNO PANEVLjE

Predsednici mesnih zajednica Golemog Sela i Drenovca, Lazar Stanojković i Saša Stošić, ističu da su svi započeti poslovi na uređenju puteva i njihovoj rehabilitaciji, kao i sanaciji klizišta i uklanjanju odrona, urađeni korektno i do kraja.

– Sve je završeno do kraja- kažu Stanojković i Stošić.

Njihov kolega iz Panevlja, predsednik mesne zajednice u ovom selu Slobodan Rajković, međutim, «kuka» na Grke, jer nisu završili put do donje mahale u tom selu iako je to bila njihova obaveza:

– Pošljunčeno je 350 metara prema Donjoj mahali, ali Grci, odnosno, njihova firma «Terna», nije prema ugovoru asfaltirala tu deonicu, pa ćemo morati da potražimo pomoć «Uprave Banje». Ovi naši izvođači što su radili seoske puteve bar završe posao do kraja.

 

ANTERFILE 6

«ZOKI PUTEVI» NAJJEFTINIJI

Cena radnog sata buldožera na zemljanim radovima na području Vranja kreće se od 50 do 70 evra, a tu cenu je sa Gradom ugovaralo i preduzeće «Zoki putevi». Prema cenovniku «Puteva Srbije» iz 2012. godine, cena istih poslova kreće se od 80 do 130 evra.        

ASFALTIRANjE SEOSKIH PUTEVA POD LUPOM

 

Seljak, nadzorni organ

 

Sve je rađeno preko mesnih zajednica čiji su čelnici samo formalno bili potpisnici ugovora sa izvođačima, a u režiji bivšeg gradonačelnika, na principu javnih nabavki male vrednosti kojih je bilo stotinak u prošloj i skoro 200 u ovoj godini; jedna ista nabavka ugovarana je nekoliko puta tokom godine, a nadzor je bio obaveza nestručnih ljudi

 

Mišljenje revizorske kuće HLB DST revizija o finansijskom poslovanju mesnih zajednica, dostavljeno aktuelnom rukovodstvu Vranja polovinom juna tekuće godine, tereti prethodnu gradsku vlast da je zloupotrebila Zakon o javnim nabavkama ugovaranjem poslova male vrednosti sa favorizovanim izvođačima među kojima dominira Privatno preduzeće «Zoki putevi», čime je probila budžet u iznosu od 120 miliona dinara. Sadašnja gradska vlast je odmah formirala komisiju koja uveliko radi na pribavljenoj dokumentaciji o navedenim zloupotrebama, a bivši gradonačelnik Zoran Antić uzvraća «da sadašnja vlast ne razume ništa, a sve će razumeti kada je zadesi vanredna situacija poput one iz jeseni 2015. i u prva tri meseca ove godine». (vidi okvir)

Gradska vlast je, konačno, usvojila mišljenje revizorske kuće i angažovala veštake koji trenutno istražuju da li su radovi sprovedeni onako kako stoji u ugovorima i da li su ispunjeni zadati standardi.

APROPRIJACIJA

Izvor iz Gradske uprave dostavio nam je na uvid mišljenje i pismo sadašnjem rukovodstvu Grada revizorske kuće HLB DST revizija iz Beograda, sa potpisom ovlašćenog revizora, profesora doktora Srbobrana Stoiljkovića, a od 16. juna ove godine, u kojima je, između ostalog, utvrđeno da je u finansijskom poslovanju mesnih zajednica na planu javnih nabavki bilo zloupotreba tokom cele 2015. i u još drastičnijem vidu do meseca aprila u 2016. godini. Pomenuta revizorska kuća je zaključila «da je redovna praksa rukovodstava mesnih zajednica bila da su preuzimale obaveze iznad onih odobrenih aproprijacijom (iznos odobrenih sredstava za mesne zajednice na kontu u budžetu Grada), pa su, primera radi, u 2015, kada im je odobreno 31.050.000 dinara za izgradnju i popravku atarskih puteva, čišćenje rečnih korita i slično, do kraja iste godine nastale obaveze po navedenom osnovu od 47.833.000 dinara, što je za 54 odsto više od utvrđenog iznosa, a isti slučaj se ponavlja, i to u još drastičnijem smislu, i u prvim mesecima 2016. godine». Revizorski tim je dalje utvrdio «da samostalno ugovaranje javnih nabavki dovodi do toga da se sve usluge koje treba realizovati preko mesnih zajednica usitnjavaju, pa predstavljaju javne nabavke malih vrednosti koje ne podležu Zakonu o javnim nabavkama, pa su te iste usluge nekoliko puta ugovarane tokom godine». Konačno, revizorska kuća saopštava da im «nije stavljen na uvid građevinski dnevnik o izvršenim radovima, kao i potrebna dokumentacija o sprovođenju nadzora i sugeriše da rukovodstvo Grada Vranja angažuje sudske veštake građevinske struke koji će utvrditi da li su izvedeni radovi na području mesnih zajednica izvedeni u skladu sa ugovorom i da li imaju minimum standarda kvaliteta».

Izvor iz Gradske uprave koji se bavi ovom temom, pak, detaljnije objašnjava pozadinu ovakvog načina rada prethodne garniture na čelu Grada, pozivajući se manje na utvrđene nepravilnosti revizorske kuće, a više na ono što se o toj temi priča u Vranju.

– Ironija je da je navedene nepravilnosti utvrdila revizorska kuća koju su angažovali prethodni čelnici gradske vlasti i da je ona utvrdila da je zloupotrebljeno preko javnih nabavki male vrednosti oko 120 miliona dinara, a usitnjavanje tih javnih nabavki je rađeno zato da bi bile izbegnute one zakonske procedure oko velikih, kao i da bi njihov favorit među izvođačima dobio posao, te nije slučajno da je u 80 odsto slučajeva taj izvođač firma «Zoki putevi» – zaključuje sagovornik koje je želeo anonimnost.

Ovaj izvor navodi da je tih «sitnih» poslova u 2015. bilo oko 100, a u 2016. naravno do aprilskih izbora,  čak 200 i da je tu bila sporedna uloga rukovodstava mesnih zajednica, a da je iza svega stajao tadašnji gradonačelnik Zoran Antić.

– Predsednici mesnih zajednica su samo formalni potpisnici ugovora sa izvođačima, a gradonačelnik Antić je obećana sredstva prebacivao na njihov račun – tvrdi ovaj sagovornik.

KOMISIJA

Po rečima portparola Gradskog veća Zorice Jović, Gradsko veće je pre oko mesec dana formiralo komisiju koja je dobila zadatak da utvrdi sve činjenice vezane za sistem «sitnih» javnih nabavki za potrebe uglavnom mesnih zajednica na seoskom području. Ova komisija, kako navodi njen predsednik Stojanče Bogdanović, uveliko radi na utvrđivanju činjenica i svakodnevno češlja kompletnu dokumentaciju.

– Za desetak dana imaćemo zaključke o pravnoj i finansijskoj strani ovog problema, ali će rad na proveri stepena izvršenja radova i standardu kvaliteta potrajati duže, jer se tu javlja problem rada nadzornih organa koji su u mesnim zajednicama činila tri «seljaka» nestručna za taj posao – kaže Bogdanović.

Predsednik gradske komisije za problem javnih nabavki, ipak, već iznosi određena saznanja i o manjkavosti ugovora sa izvođačima radova.

– Predmet ugovora je neodređen, uopšten, ne opisuje konkretne radnje, nema ni cenu po jedinici usluga,  a ako se gleda u celini, ne može da se tvrdi da se radi o nabavkama male vrednosti, pošto su u pitanju jednobrazni projekti i to bi mogla da bude jedna nabavka, a ne usitnjena kao što se radilo, zato moramo da utvrdimo da li je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama – objašnjava Bogdanović.

A zaključak revizorskog tima da im nije stavljen na uvid građevinski dnevnik o izvršenim radovima, iz svog, «građevinskog» ugla komentariše Nebojša Jovanović, diplomirani inženjer niskogradnje, zaposlen u Direkciji za puteve Republike Srbije sa sedištem u Neradovcu na Koridoru 10.

– Od prvog dana izvođenja radova vodi se građevinski dnevnik koji sadrži dnevni opis radova, a posle mesec dana formira se građevinska knjiga u kojoj se precizno navodi šta je sve urađeno i to je građevinska situacija na osnovu koje investitor plaća izvođaču, a sve kontroliše nadzorni organ koga određuje investitor i to mora da bude stručno lice – kategoričan je Jovanović.

STANDARDI

Predsednik Mesne zajednice Panevlje Slobodan Rajković, na čijoj su teritoriji urađeni poslovi u vrednosti od 360.000 dinara, takođe na principu malih javnih nabavki, međutim, naglašava da su oni sami iz mesne zajednice kontrolisali izvođenje svih radova u njihovom ataru.

– Redovno smo obilazili lokacije na kojima su izvođeni radovi i tako kontrolisali kako se i koliko radi – iskren je Rajković.

Nova vlast u Vranju je revizorski izveštaj shvatila drugačije od «amatera» iz mesnih zajednica i predočila ga je odbornicima na trećoj sednici Skupštine Grada, 21. jula ove godine, prihvativši u potpunosti sugestije i preporuke revizorske kuće o angažovanju stručnjaka građevinske struke koji će utvrditi da li su izvedeni radovi sprovedeni kako stoji u ugovoru i da li su sprovedeni standardi kvaliteta. A Gradsko veće je na svojoj sednici dan ranije dalo rok od tri dana Službi za javne nabavke i predsednicima mesnih zajednica da dostave izveštaje o preduzetim radovima i obavezama čija je realizacija u toku.

 

 

 

 

SASTAV KOMISIJE GRADSKOG VEĆA

Čalnovi komisije za utvrđivanje činjenica o javnim nabavkama male verdnosti u periodu prethodne gradske vlasti su Stojanče Bogdanović, diplomirani pravnik na poslovima samostalnog stručnog saradnika u Sekretarijatu za imovinsko-pravne poslove, Marjan Stanković, član Gradskog veća za komunalne delatnosti, Ivan Stanković, član Gradskog veća za finansije i budžet, i Borivoje Janjić, direktor Javne ustanove Sportska hala.

 

 

ZORAN ANTIĆ, BIVŠI GRADONAČELNIK

Ova vlast ništa ne razume

-Sadašnja vlast ništa ne razume, a razumeće sve to što smo mi radili i preživeli kada se nađe u vanrednoj situaciji. Da li će tada moći da kaže ljudima na seoskom području, posebno u brdsko-planinskom delu teritorije grada, da neće da popravi razorene puteve, da sanira opasno klizište, da ukloni odrone na lokalnim putevima, da očisti rečna korita i spreči poplave- pomalo emotivno reaguje na navode sadašnje vlasti i revizorski izveštaj o javnim nabavkama male vrednosti iz vremena njegove vladavine bivši gradonačelnik Vranja Zoran Antić.

-Nisam kriv što na teritoriji grada na dve trećine površine živi manje od jedne trećine stanovništva, i što  je od 52 mesne zajednice 35 na ruralnom području, što je od toga najveći broj naselja razbijenog tipa, sa udaljenim mahalama, zaseocima i usamljenim kućama- nastavlja u istom tonu Antić.

– Takođe, nisam kriv što je tranzicija opustošila vranjsku privredu, pa se jedan deo industrijskih radnika vratio na svoja imanja i započeo novu privrednu aktivnost u primarnim delatnostima, poljoprivredi, šumarstvu, pa su im potrebni putevi, rehabilitovani stari i prosečeni novi-  nastavlja Antić.

-Opet, nisam kriv što smo u jesen 2015. imali vanrednu situaciju zbog obilnih kiša, a to isto smo imali u prva tri meseca ove godine, što u proseku jedna mesna zajednica ima oko 15 neuređenih puteva, pa zato još jednom zaključujem, sadašnja vlast ništa ne razume-  poručuje bivši gradonačelnik Zoran Antić.

 

BEZ POSTUPKA U VIŠEM TUŽILAŠTVU

U kancelariji portparola Višeg tužilaštva u Vranju saopšteno je da se ne vodi postupak u vezi javnih nabavki male vrednosti u Gradu, kao i da iz gradskih organa nije stigla prijava u vezi s ovim problemom na adresu Višeg tužilaštva.

 

 

ZORAN NIKOLIĆ, VLASNIK PP «ZOKI PUTEVI»

Kad niko neće, ja ću

Na pitanje kako to da je najviše bio angažovan od strane prethodnih gradskih čelnika za izvođenje radova na području seoskih mesnih zajednica, vlasnik firme «Zoki putevi» Zoran Nikolić kaže:

– To je zato što sam radio isključivo zato što su drugi izbegavali ili iz nekih drugih razloga nisu hteli da rade, jer su u pitanju bili teški tereni na planinskom području. Prihvatao sam svaku ponudu iako se radilo u ponekad nemogućim uslovima.

Da li ste sve radove odradili prema slovu ugovora ili vam se desilo da negde ne završite posao?

– Do sada mi se nikad nije desilo da nisam uspeo da završim bilo koji posao pa čak i u nemogućim uslovima po selima planinskog kraja, jer imam vrlo iskusne kadrove oko sebe koji rade kao tim, a takođe raspolažem i potrebnom mehanizacijom za poslove kojim se bavim.

 

 

ZLOSREĆNO PANEVLjE

Predsednici mesnih zajednica Golemog Sela i Drenovca, Lazar Stanojković i Saša Stošić, ističu da su svi započeti poslovi na uređenju puteva i njihovoj rehabilitaciji, kao i sanaciji klizišta i uklanjanju odrona, urađeni korektno i do kraja.

– Sve je završeno do kraja- kažu Stanojković i Stošić.

Njihov kolega iz Panevlja, predsednik mesne zajednice u ovom selu Slobodan Rajković, međutim, «kuka» na Grke, jer nisu završili put do donje mahale u tom selu iako je to bila njihova obaveza:

– Pošljunčeno je 350 metara prema Donjoj mahali, ali Grci, odnosno, njihova firma «Terna», nije prema ugovoru asfaltirala tu deonicu, pa ćemo morati da potražimo pomoć «Uprave Banje». Ovi naši izvođači što su radili seoske puteve bar završe posao do kraja.

 

 

«ZOKI PUTEVI» NAJJEFTINIJI

Cena radnog sata buldožera na zemljanim radovima na području Vranja kreće se od 50 do 70 evra, a tu cenu je sa Gradom ugovaralo i preduzeće «Zoki putevi». Prema cenovniku «Puteva Srbije» iz 2012. godine, cena istih poslova kreće se od 80 do 130 evra.        

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar