Rekonstrukcija Hamama i nove izložbe



 



– Naišao sam na korektan prijem zaposlenih. S obzirom da se radi o vrsnim intelektualcima i zaljubljenicima u svoju struku, nisam ni očekivao bilo kakav otpor.  U momentu primopredaje ukazano mi je na niz problema od kojih bi kao gorući istakao rekonstrukciju drvenih stubova na ulazu u zgradu Muzeja, nerešen status zgrade Haremluka, kao i na Hamam koji takođe čeka da „oživi – kaže Stamenković.

GODIŠNjI ODMORI



Borivoje Manasijević  upoznao  je samo deo kolektiva. Ostali su, kako reče, na godišnjem odmoru.

– Od zaposlenih  ću zahtevati  poštovanje , odgovornost, međusobno razumevanje i saradnju – jasan je Manasijević.

On kaže da nije uočio neki veliki problem, ali dodaje da će imati jasniju sliku kada bude obavljena primopredaja dužnosti.

Stamenković kaže da su stubovi na ulazu prioritet, i dodaje:

– Obišao sam i  Galeriju, Muzej kuću  Bore Stankovića,  biblioteku i depo koji rade pod okriljem Narodnog muzeja da bih se upoznao sa stanjem u kojem su. Uradićemo detaljne planove i prioritete pomenutih zdanja tako da ćemo u narednom periodu akcenat staviti na njihovu obnovu u skladu sa našim mogućnostima – reči su Stamenkovića.

Borivoje Manasijević, prvi čovek Istorijskog arhiva, kaže da su depoi u gotovo svim arhivima u Srbiji smešteni na spratovima zgrada, dok se depo u Vranju nalazi u podrumu:

– Primećuje se, za vreme pljuskova, prodiranje atmosferske vode i dugotrajno prisustvo vlage. Uprkos tome zaposleni se odgovorno ponašaju, te se arhivska građa nalazi u veoma dobrom stanju – primećuje Manasijević.

Narodni muzej po zakonu mora da sarađuje sa Zavodom za zaštitu kulture u Nišu:

-Kontinuirana saradnja sa Zavodom u Nišu se neprekidno odvija bez obzira ko je na čelu Muzeja jer svako rešavanje problema  koje smo pominjali ne može se odvijati bez nadzora odgovornih lica iz Zavoda. Moja obaveza je da dam lični doprinos ne bi li se saradnja odvijala na obostrano zadovoljstvo – ističe naš sagovornik.

Što se Istorijskog arhiva“ 31. Januar“ u Vranju tiče, nastaviće da sarađuje sa srodnim, a pre svega sa Arhivom Srbije i Jugoslavije:

– Izložbom „Ličnosti i potpisi – autografi poznatih ličnosti nad dokumentima Arhiva Jugoslavije“,  Istorijski arhiv će učestvovati u okviru manifestacije „Dani  Vranja“, 24.  avgusta. Već  septembra ove godine, vranjska publika biće u prilici da pogleda izložbu Narodnog muzeja iz Leskovca „Jug Srbije u Prvom svetskom ratu“, povodom sto godina godina od bitke na Kajmakčalanu- najavljuje Manasijević.

INFORMATIVNA DELATNOST

Vranjski Hamam, čija rekonstrukcija nije uspela pre oko deceniju i po, biće  obnovljen:

-Neuslovnost zgrade Hamama za smeštanje arheološke zbirke muzeja vezana je za pojavu kontinuirane kapilarne vlažnosti samih zidova zgrade. Zato ćemo uraditi pripreme za konačnu adaptaciju Hamama- kaže Stamenković.

Kada je o imenovanju upravnika Galerije reč, on smatra da je prethodna vlast, nakon smrti Snežane Radivojević Petrović, požurila  sa raspisivanjem konkursa za upravnika Galerije:

-Tragični događaj koji je potresao ceo grad je veliki gubitak i za našu ustanovu jer je Snežana Radivojević Petrović ostavila neizbrisivi trag u kulturi našeg grada i države. Mi ćemo se tek sa novoformiranom gradskom vladom dogovarati o narednim koracima po tom pitanju- završava Saša Stamenković.

 Planovi vezani za Istorijski arhiv odnose na informativnu delatnost:

-Do kraja godine, nastaviće se sa upisom podataka za novoprimljene fondove u Opšti inventar, kao i poslovi na registru arhivske građe -ističe Manasijević.

 

 

 

Profil

Saša Stamenković, rođen je 1968 u Vranju gde je završio osnovno i srednje obrazovanje. Rudarsko-geološki fakultet završio je 1995. godine i stekao zvanje diplomirani inženjera geologije. Pripravnički staž završio je u „Nemetalima“ u Vranjskoj Banji. U kompaniji „Simpo“ radio je kao komercijalista tri godine. Nakon toga je dvanaest godina radio u fabrici obuće “Sanč” kao komercijalni direktor.Od 2013. godine, direktor je firme“Joe Shoes!!!!!!!!!!!!!!” u Vranju. Oženjen je i otac četvorice sinova.

Borivoje Manasijević rođen je 1959. godine u Vranju, gde je upisao Pedagošku akademiju a potom završio Učiteljsi fakultet. Radio jeje kao profesor razredne nastave u Lebanu, Velikom Trnovcu i Vrtogošu.

Završio je ŠRO u Bileći i kao rezervni poručnik učestvovao u ratu 1999. godine.

Uradio je projekat završetka zgrade „Doma kulture“ u selu Crni Lug, i od NVO„UNDP“ obezbedio sredstva za njen završetk.

Radio je za više NVO organizacija. Oženjen je i otac dvoje dece. Živi u Crnom Lugu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar