Višak radnika, manjak para



 



ŠTEDNjA

Zbog stanja u lokalnim finansijama i ukupnog duga Grada od 1, 2 milijarde dinara, gradonačelnik Slobodan Milenković najavio je kao prvi korak u sređivanju stanja štednju i racionalizaciju broja zaposlenih u Gradskoj upravi.



– Za 40 radnika u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama nema produženja ugovora o radu na određeno vreme, a takođe i za one kojima taj ugovor ističe u novembru. U pitanju su 24 zaposlena, a stanje je neodrživo i u Sportskom savezu koji ima neopravdano veliki broj nezaposlenih– precizirao je gradonačelnik.

Maja Jović, vršilac dužnosti načelnice Gradske uprave, saopštila je da je broj zaposlenih radnika u gradskim službama u skladu sa Uredbom Vlade Srbije o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama.

– U Gradskoj upravi sada radi 236 ljudi, a imamo pravo na 240, po Uredbi Vlade iz 2015. godine, dok  novu uredbu očekujemo u septembru ove godine – kaže Maja Jović.

Iz svog ugla na najavu otpuštanja radnika u gradskim službama drugačije gleda Jelena Janković, predsednica Sindikata zaposlenih u Gradskoj upravi.

– Gradska uprava je sistem u kome se zna kako se i šta radi, pa sama zamisao o otpuštanju radnika dovodi u pitanje njen rad i uspešno funkcionisanje. S druge strane, ona je na margini u pogledu materijalnog položaja i kada se događa promena vlasti. Zato tvrdim, da politika nije ušla u sve pore Gradske uprave, ne bi 14 ljudi ostalo bez posla i to nakon prave harange na sednici Skupštine Grada od 21. jula.

Zamenik gradonačelnika Igor Andonov, međutim, ublažava efekte ispoljenog sindikalizma konkretnim podacima o racionalizaciji broja zaposlenih u Gradskoj upravi.

– Nekoliko radnika, mislim četiri, odlazi u penziju, a ugovori o radu na određeno vreme za 24 njih ističu u novembru i videćemo da li će biti produženi, to će zavisiti od potreba i naših mogućnosti – objašnjava Andonov.

OPTIMALAN BROJ

Javno preduzeće «Vodovod» u Vranju jedno je od najvećih preduzeća u lokalnom javnom sektoru po broju zaposlenih. Zamenik generalnog direktora Božidar Djorđević, međutim, tvrdi da sada ovde radi «optimalan broj zaposlenih radnika».

– Stalno zaposlenih sada imamo 196 i 20 na privremenim poslovima, što je u skladu sa Uredbom Vlade. Ranije nije bilo tako, naročito u odnosu na «Komrad», pa smo pre petnaestak godina imali 50 radnika više, a sada oni imaju skoro 40 zaposlenih više od nas – navodi Djorđević.

Prvi čovek Organizacije sindikata «Nezavisnost» Tihomir Stošić potvrđuje da se «Vodovod» uklapa u odluku Gradskog veća o broju zaposlenih radnika.

– Imali smo nedavno trojicu zaposlenih viška, a to je rešeno penzionisanjem tih radnika. Sve više se pominje racionalizacija, i to od jula, ali smo za sada bez konkretnih nagoveštaja. Sindikat će, kao i uvek, delovati u interesu radnika, pa ako mora da dođe do daljeg smanjenja broja zaposlenih, insistiraćemo na prirodnom odlivu i socijalnom programu.

Slično «Vodovodu», u Predškolskoj ustanovi «Naše dete» u Vranju ističu da nemaju višak zaposlenih radnika, a po rečima direktorke Vesne Stamenković i «povoljnu strukturu zaposlenih».

– U našoj ustanovi ukupno radi 281 radnik u stalnom radnom odnosu, ali uprkos mogućnosti da na određeno vreme zaposlimo do 10 odsto od ukupnog broja, mi imamo samo dva radnika po toj osnovi, među njima i pedagoškog asistenta koga je postavilo Ministarstvo. Smatram da je normalno da se zbog povećanog obuhvata dece, povećava broj radnika, pa ne može sada da radi isti broj kao 1959. godine kada se krenulo sa celodnevnim boravkom – precizira direktorka.

Za razliku od Gradske uprave, «Vodovoda» i Predškolske ustanove, «Komrad» se našao ispod crvene linije dozvoljenog zapošaljavanja, pa je u ovom javnom preduzeću do nedavno bilo više stolica nego radnika. Novi direktor Momir Stoiljković zatekao je, kako kaže, «haotično stanje» kada je 22. juna ove godine preuzeo dužnost prvog čoveka firme.

– Tada su u stalnom radnom odnosu bila 232 radnika, 36 na određeno vreme, 13 na privremenim i povremenim poslovima, 17 preko omladinske zadruge i 29 na stručnoj praksi, dakle, imao sam pravu gužvu pred golom, da se tako izrazim. Zato ugovor nismo produžili 19 radnika na određeno vreme i 13 na privremenim poslovima, a 3. avgusta ističu ugovori još za 17 radnika koji takođe neće biti produženi – najavljuje Stoiljković.

JAVNA HIGIJENA

Nadu da će stanje u «Komradu» biti sređeno, ne skriva ni predsednik Samostalnog sindikata Ninoslav Jovanović, optužujući prethodno rukovodstvo da je «duboko birokratizovalo preduzeće».

– Imali smo na delu partijsko zapošljavanje za vreme vladavine SPS, ali nismo zapošljavali produktivne radnike, što ću ilustrovati na primeru Radne jedinice «Javna higijena», gde imamo manjak radnika, svega 31 na poslovima čistoće, dok smo na nivou firme imali čak 30 odsto režijskih radnika i u jednom trenutku nadmašili i «Vodovod», prešavši brojku od 300 radnika. Zato verujem da će novi direktor dovesti firmu u red i da bude stožer Grada Vranja – kaže Jovanović.

Jovanović podseća da je u priči za rešavanje tehnološkog viška bila svojevremeno formirana komisija u «Komradu», ali da nije bilo para da se taj problem reši.

– Utvrđen je višak od 55 radnika, pa je usvojen socijalni program i visina otpremnina u iznosu od 200 evra po godini staža, ali se odustalo od toga zbog nedostatka novca – saopštava Jovanović.                                                                 

 

 

Momir Stoiljković

 

 

 

NOVI ZAKON O FINANSIRANjU LOKALNIH SAMOUPRAVA

Ministarstvo finansija Republike Srbije podnelo je predlog nacrta novog Nakona o finansiranju lokalnih samouprava Vladi, a ona ga prosledila skupštinskom Odboru za finansije, pošto je prethodno odbila predlog Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) da ga povuče iz procedure. Zakon predviđa da se prihod od poreza na zarade, koji je sa 80 odsto do sada išao u budžet lokalnih samouprava, podeli između Republike i gradova i opština na 50 prema 50 odsto, što je izazvalo žestoke reakcije na lokalu u čitavoj zemlji.

Dragoljub Stevanović, bivši zamenik gradonačelnika Vranja:

– Pamtim da je 2014. na predlog SKGO taj predlog bio povučen, tada se najviše bunio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Napominjem da prema iznosu budžeta Vranja za 2016. mi gubimo 306 miliona dinara godišnje, što je opasnost za funkcionisanje Grada i realizaciju komunalnog programa, jer su u pitanju slobodna sredstva.

Igor Andonov, zamenik gradonačelnika Vranja:

-Time će biti dovedeni u pitanje i opstanak i funkcionisanje Grada, to je prava katastrofa ne samo za Vranje, zaista ne znam razlog za takav zakon. Pa od poreza na zarade budžet Vranja se puni sa 32 odsto u sadašnjoj raspodeli, to je 811 miliona dinara,  zato ne znam kako ćemo dalje.

Gradonačelnik Slobodan Milenković:

– U četvrtak 28. avgusta SKGO raspravlja o tom zakonu. Lično mislim da je to način da Republika stimuliše lokalne samouprave, Vlada želi da disciplinuje gradove i opštine da odgovornije troše budžet i do kraja racionalizuju broj zaposlenih».

Dragica Nastić, načelnik Sekretarijata za finansije:

– Komentarisaćemo kada zakon bude usvojen, vi novinari idete ispred vremena, uvek korak napred.

 

 

EVROPA I VRANjE

U lokalnom javnom sektoru Grada Vranja zaposleno je 1350 radnika. Prema uredbi Vlade Srbije od aprila 2015. godine, taj broj je za Vranje sveden na 1.298 zaposlenih u Gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama. Dakle, prema tom kriterijumu višak su 52 zaposlena. Međutim, prema kriterijumima Evropske unije, gde se broj zaposlenih u lokalnom javnom sektoru utvrđuje u odnosu na broj stanovnika, jedan na hiljadu za uprave gradova i opština i četiri za javna preduzeća i ustanove, lokalni javni sektor u Vranju treba da broji ukupno 425 zaposlenih lica, od toga u Gradskoj upravi treba da radi 85 ljudi, a u javnim preduzećima i ustanovama 340.

 

 

 

EVROPSKI REKORD SRBIJE

Prema zvaničnim podacima, javni sektor u Srbiji zapošljava 780.000 ljudi, dok u realnom sektoru privrede, primarnim, sekundarnim i tercijarnim delatnostima, radi 889.000 radnika. Na njihov teret valja ubrojiti i 1,7 miliona penzionera. Po broju zaposlenih u javnom sektoru, Srbija je evropski rekorder koji je odavno prešao crvenu liniju, pa se u ovoj zemlji može govoriti o zločinu javnog sektora.

 

 

UPRAVA BANjE REKORDER

Po uvećanju broja zaposlenih JP «Uprava Banje» je rekorder bez premca na nivou lokalnog javnog sektora. Kada je osnovana 1996. godine imala je troje zaposlenih radnika, a danas 24, što predstavlja uvećanje od 800 procenata. Turistička organizacija imala je pre 5. oktobra 2000. četvoro zaposlenih, a danas broji 11, isto kao i Omladinski savez. Narodni univerzitet takođe je povećao broj radnika, doguravši do 15, kao i Škola za osnovno obrazovanje odraslih.   

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar