Djura bi mogao da dobije blažu kaznu



 



Vranjske: Šta posle ukidanja presude Šariću u Apelacionom sudu? Očekuje se ponovni proces…

Dojčinović: Sudije Apelacionog suda tražile su svaku manjkavost u presudi kako bi je oborili. Rekli su da je presuda loše napisana, da sudija nije najbolje objasnio šta je koji član kartela radio u grupi, kao i da nije dokaze prezentovao na najbolji način. Spori se i učešće sudije Vladimira Vučinića u veću koje je osudilo Šarića, kao i zakon koji je korišćen. Prema sudijama Apelacije, Šariću i grupi treba presuditi po starijem i blažem zakonu.



NESPORNI DOKAZI

Da li se spore sami dokazi i kakav bi u tom kontekstu mogao biti ishod procesa?

– Sami dokazi se ne spore, već način na koji je izvedena presuda. Da podsetim da je istraga protiv narko kartela bila ozbiljna operacija na više kontinenata koju su vodile policije, agencije i tužilaštva više zemalja. Zbog toga pretpostavljam da će grupa ponovo biti osuđena i u sledećem suđenju, a najviše će se lomiti oko toga da li će im u ponovljenom procesu suditi po novom ili starom zakonu.

Koja bi se razlika u sankcijama mogla očekivati u jednom, odnosno drugom slučaju?

– U slučaju presude po starom zakonu, kazne će im biti smanjene. Na taj način, Šarić će umesto dvadeset godina, koliko je dobio sada, dobiti najviše petnaest godina.

Kakav se ishod postupka može očekivati po Vranjanca Bobana Stojiljkovića koji je takođe na optužnici?

– Boban Stojiljković je bio osuđen na jedanaest godina zatvora za šverc kokaina i nedozvoljeno nošenje oružja – našli su mu pištolj u automobilu na benzinskoj pumpi „Europetrol“ u Vranju. Apelacioni sud je sada poništio presudu, računajući i Stojiljkovića. Sada će se njemu opet suditi sa ostalim članovima kartela pred Višim sudom.

Koliko je realno da, ako je uopšte moguće to predvideti, on u ovom procesu bude oslobođen?

– Stojiljković je bio optužen da je otputovao u Južnu Ameriku kako bi pomogao da se utovari preko dve tone kokaina. Šarićeva ekipa je imala probleme s nevremenom na okeanu i trebala im je pomoć, tada Stojiljković dolazi tamo. Presretnute su njegove poruke, poput jedne „ako treba da idem da pomažem na skelu, ići ću da pomažem.“

Kako su sud i tužilaštvo to protumačili?

– Kao deo dogovora da otputuje i pomogne u utovaru droge. U njegovom mobilnom telefonu je nađena kartica Gorana Sokovića, jednog od šefova grupe. Stojiljković nije stigao da im pomogne, jer tog dana kada je doputovao policija zaplenjuje kokain. On je na sudu pričao da je išao u Brazil da kupi pelet i da gleda trke Formule, a ne da pakuje kokain.

STARI ILI NOVI ZAKON

Apelacioni sud je naveo da u prvostepenoj presudi nije lepo objašnjena Stojiljkovićeva uloga u švercu kokaina u Brazilu?

– Da, i da sudija nije objasnio kako su prikupljeni dokazi pokazuju da je tamo otputovao tamo kako bi učestvovao u švercu droge. Ne spore se dokazi, ali se kaže da sudija nije objasnio kako dokazi ukazuju da je počinio delo za koje se tereti.

A šta je u tom kontekstu sa delom presude u kome se pominje oružje?

– U delu presude za oružje Aplacioni sud kaže da nema dokaza da je kriv. Iako je pištolj nađen u njegovom Lend Kruzeru, u papirima se pištolj vodio na pumpu Europetrol. Goran Vučković, koji je u papirima vlasnik pumpe, iako tužilaštvo tvrdi da je Stojiljković pravi vlasnik, svedočio je da je on ostavio pištolj u Stojiljkovićevom vozilu. 

Vranjanka Aleksandra Mišić, koja se našla na optužnici, oslobođena je…

– Protiv nje je slučaj bio najtanji i ona je bila oslobođena još prvom presudom. Bila je optužena kao deo kriminalne grupe zato što je kupovala avionske karte Stojiljkoviću i još jednom članu kartela da otputuju u Južnu Ameriku. Kao i zbog toga što su u njenoj kući nađeni lični podaci Darka Šarića. Sudije Višeg suda su rekle da nije bilo dokaza da je učestvovala u kriminalnim radnjama. Sada je Apelacioni sud potvrdio njeno oslobađanje.

Šta bi moglo biti novo i šta bi moglo biti drugačije u novom procesu po sve optužene, pa i po Stojiljkovića?

– Suđenje će biti ponovljeno sa istim dokazima. Veće je promenjeno. Sudija Vučinić više se ne nalazi među sudijama koji će opet suditi Šariću i njegovim saradnicima. Sve opcije su moguće, a po mom mišljenju članovi narko kartela će ponovo biti osuđeni.

Oko čega će se stvari lomiti?

– Lomiće se oko toga da li će sudije Višeg suda popustiti pred Apleacionim i suditi im po starom zakonu, po kojem će svi dobiti blaže kazne, uključujući i Stojiljkovića.

MUKE PO APELACIJI

Kako će se i da li će se na drugačiji način tretirati informacija da je Šarić jedno vreme živeo u Stojiljkovićevom stanu u Bratislavi?

– Za stan je Stojiljković dao jedno neverovatno objašnjenje – da ga je izdavao nekim Kinezima, a onda Kinezi izdali Šariću. Taj podatak pokazuje bliskost njega i Šarića, ali ono što je bitnije od stana jesu presretnuti razgovori i komunikacija koji će biti korišćeni kao dokazi i u ponovnom suđenju. Setićemo se ovde da je na suđenjima u Srbiji svaki ishod moguć, zato sačekajmo kraj i ovog postupka.

U poslednjih nekoliko godina ni jedan slučaj organizovanog kriminala se ne može izvesti do kraja, odnosno nema osuđujućih pravnosnažnih presuda…

– Da, sudije Višeg i Apelacionog suda u Beogradu redom oslobađaju kriminalce ili postupci protiv njih zastarevaju. Razlozi za to mogu biti ne/kompetentnost i ne/spremnost naših sudija da sude organizovanom kriminalu, ali i ono što je strašnije – politički pritisci i korupcija. Sudstvo predstavlja verovatno najveći problem našeg društva. Šariću je ukinuta presuda, oslobođen je Luka Bojović, Joca Amsterdam i drugi.

U čemu je problem?

– Iz navedenih primera se vidi da je češće problem u samom sudu, verovatno u konkretnim sudijama koje se pojavljuju u istim većima koja oslobađaju mafijaše. Mi smo te ljude imenovali u tekstovima na sajtu KRIK-a.

 

 

PROCES ZA PRANjE NOVCA PRI KRAJU

Šta je sa procesom protiv Bobana Stojiljkovića Djure za pranje novca?

– Taj proces je odvojen i on ide svojim tokom. Bliži se kraju. Oborena presuda za drogu nema uticaja na postupak za pranje novca. Tamo je Stojiljković optužen da je keš od prodaje kokaina ubacio u legalne tokove kroz ekspozitoru Komercijalne banke u Vranju i privatizaciju preduzeća Bratstvo. Među dokazima se nalazi obimna dokumentacija o novčanim transferima, ugovori, prisluškivani razgovori i izjave svedoka.

 

PROFIL

Stevan Dojčinović rođen je 1985. godine u Kruševcu. Istraživačkim novinarstvom bavi se od 2008. godine, kao novinar međunarodne novinarske organizacije Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Od leta 2012. do aprila 2015. godine bio je glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Dojčinović obučava novinare za istraživački rad i pomogao je u osnivanju nekoliko istraživačkih redakcija. Napisao je knjigu „Šarić – kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu” 2014. godine. Dobitnik je više priznanja uključujući nagradu Duško Jovanović 2015. godine, regionalnu nagradu Jug Grizelj 2013, dve nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2011. i 2012. godine. Jedan je od sedam članova međunarodnog istraživačkog tima koji je osvojio nagradu Daniel Perl za prekogranično istraživačko novinarstvo.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar