Bez praznih obećanja



– Prilikom izbora članova rukovodili smo se se željom da izgradnja pozorišta bude što pre završena i ubeđena sam da svi zajedno možemo uspeti. Uostalom, rad  Odbora će biti transparentan i svaka sugestija i predlog su dobrodošli – kaže Zorica Jović, gradska većnica za obrazovanje, kulturu, informisanje i verska pitanja.



DUBOKA ZABRINUTOST

Ona objašnjava da je sastav Odbora veoma sličan prethodnom i shvata „duboku zabrinutost za sudbinu objekta, svih onih koji su vezani za Talijin hram“.



– Znam da je čitava javnost zainteresovana da ovaj objekat bude završen što pre i učinićemo sve da tako i bude – objašnjava većnica.

Već i vrapci na grani znaju da je pozorište u Vranju izgorelo do temelja 2. jula 2012. godine. Znaju i da se stalo sa prvom fazom radova, jer je pronađeno oplatno ulje, u prevodu kancerogeno sredstvo. Zna se i da  izvođač radova, preduzeće „Banković“ iz Crne Trave negira krivicu i da je Grad podneo tužbu protiv ove firme. Predstavnici Instituta za nuklearne nauke „Vinča“ utvrdili su da je ipak korišćeno štetno ulje. Glumci igraju predstave u Domu vojske i sali OKCE, tako da je naizgled sve u redu.

Prilikom imenovanja članova Odbora, zaključeno je da je zadatak ovog tela da sprovede sve aktivnosti koje su potrebne da se obnovi Pozorište kao i aktivan rad na pronalaženju izvora finansijskih sredstava potrebnih za obnovu, animira šire javnosti preko sredstava javnog informisanja za uključivanje u finansiranje, kao i pronalaženje donatora i insistiranje kod nadležnih ministarstava za finansijsku pomoć.

Međutim, iako je od formiranja Odbora prošlo tačno 20 dana, članovi se još uvek nisu sastali:

-Do sada se nismo sastali, ali to ne znači da nisu vođeni razgovori i da nismo sve proučili. U kontaktima smo i sa Institutom ,,Vinča“ i sa izvođačima druge faze. Obavljeni su i razgovori sa nadležnima u određenim ministarstvima.  Sastaćemo se uskoro a javnost će biti upoznata sa potezima koje smo preduzeli i koje planiramo u narednom periodu – kaže Zorica Jović.

Govoreći o sporu Gradskog pravobranilaštva i Građevinskog preduzeća „Banković“ o spornom ulju, ona objašnjava:

-Spor vodi  Gradsko pravobranilaštvo  koje je tu da štiti interese grada. Pravosudni organi su uključeni i na njima je da daju poslednju reč. Kompromisa neće biti jer je načinjena velika šteta, koju hitno treba da saniramo. Svesni smo bremena koji smo nasledili, ali isto tako rešeni  i da pozorište što pre počne da radi- jasna je Jovićeva.

PRIHODI I RASHODI

Poznato je da je  računu za obnovu pozorišta bilo 60 miliona dinara. Sagovornica ukazuje da je to „prihodna strana dostupna na gradskom sajtu “ i dodaje:

– Postoje i rashodi, tako da na računu ima tačno 7.577.884,83. Iako se nismo zvanično sastali, preduzete su intenzivne aktivnosti o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena- kaže Jovićeva.

 Ona dodaje da je gradonačelnik  već nekoliko puta bio u Beogradu, a u petak, 15. jula,  sastaće se sa stručnjacima iz ,,Vinče“:

– Ono što je sigurno, poštovaćemo reč stručnjaka iz ,,Vinče“ jer ovaj objekat mora biti potpuno bezbedan i za glumce i za publiku. To je pitanje nad pitanjima. Ponavljam da je odgovornost ogromna i da ne želimo da dajemo prazna obećanja. Dovoljno je sve komplikovano, da bismo bili neozbiljni – završava Zorica Jović.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar