Dinamu manje para



Više ne možemo da materijalno izdržimo da Dinamo u svojim redovima ima isključivo igrače i trenere sa strane. To mnogo košta, a sa druge strane, naše dece tu nigde nema. Došlo se u situaciju da klubovi dobijaju iz budžeta mali deo, a glavna masa para odlazi na plate zaposlenih u Sportskom savezu. To moramo da promenimo



 

Nenad Djorđević pripada generaciji koja je u punoj snazi. Njegovo fakultetsko obrazovanje iz oblasti sporta, kao i doktorske studije u Nišu koje pohađa, olakšali su mu umnogome posao većnika za sport i omladinu. Svestan je da ga na samom početku čeka rad na novom konceptu shvatanja i načina funkcionisanja sporta. Na nedavnoj izbornoj skupštini Sportskog saveza, učestvujući u diskusiji, on će reći: «Gotovo je nezamislivo da mnogi klubovi, pogotovo FK Dinamo, imaju isključivo igrače i trenere sa strane. Naše dece tu nigde nema! Zalažem se za potpuno obrnutu situaciju gde će okosnicu igračkog i stručnog kadra činiti mladi iz našeg grada. Moramo podići na mnogo viši nivo rad sa najmlađima kako bismo došli u situaciju da vranjski sport svoj uspon gradi na igrama mladih iz našeg Vranja».



U praksi goruće pitanje – FK Dinamo je u fokusu. Dokle se stiglo u pregovorima sa bivšom upravom kluba?

– Imali smo seriju razgovora sa mojim prethodnikom Darkom Filipovićem, predsednikom Dinama Borivojem Antićem i na kraju, sa predsednikom Skupštine ovog kluba Zoranom Antićem. Naš je stav da oni što pre održe skupštinu kluba, podnesu svi ostavke i omoguće nam da sa našim kadrovima otpočnemo rukovođenje Dinamom. Nije bilo otpora, jer svi su svesni novonastale situacije. Vreme curi i mora se sve to obaviti u što kraćem roku kako bi igrači otpočeli sa pripremama za narednu sezonu koja počinje 13. avgusta.

 

Do sada iz svih klubova stizale su žalopojke da nema dovoljno para za takmičenja. Koliko u tome ima istine?

– Ima i te kako! Nećete verovati, u celom budžetskom kolaču koji prelazi 100 miliona dinara, sportisti dobijaju najmanje para. Većina novca odlazi na plate zaposlenih. Kad su u pitanju klubovi, Dinamo je u prvih šest meseci potrošio sam 18,3 miliona, a svi ostali dobili su 10 miliona!? A sada da kažemo gde je otišao ostatak. Otišao je na plate! U prvih šest meseci ove godine na plate zaposlenih u Sportskom savezu otišlo je 14 miliona, za zaposlene u Javnoj ustanovi Sportska hala preko 18 miliona i do sada je na ime ličnih dohodaka za te dve ustanove isplaćeno 32.626.200 dinara! To je svojevrsni apsurd koji niko normalan neće više da toleriše, jer gubi se svrha vrlo značajne društvene uloge sporta.

 

Kako mislite da izađete iz ove krajnje neprijatne finansijske situacije?

– Reći ću vam da ćemo ukinuti model po kome klub iz budžeta dobija pare za takmičenje, a da pri tom iz Sportskog saveza ljudi u klubu primaju platu. Sada će Dinamo dobiti dogovorena sredstva od kojih mora sam da izdvoji plate za zaposlene. Nije pošteno da Dinamo ima nekoliko zapolenih koji primaju platu u Sportskom savezu,a da to drugi klubovi nemaju. Dinamo ne može nikako da bude izuzetak.

 

Fudbalska javnost Vranja živo se interesuje kada će krenuti Dinamo sa pripremama?

– Vrlo brzo. Moramo najpre da rešimo pitanje trenera koji će početi treninge sa igračima. Ima tu mnogo posla. Moramo videti sa kojim igračima raspolažemo, ko je tu sve vezan ugovorom. Videti koju našu decu možemo da uključimo u pripreme prvog tima. Naš je cilj da Dinamo zadrži prvoligaški status i odmah da kažem da po budžetskoj projekciji ne možemo da dajemo više od dva miliona mesečno ovom klubu, odnosno, maksimalno 24 miliona godišnje. Kad su u pitanju treneri, ni oni ne mogu više biti sa strane. Mnogo koštaju! Dinamo je za trenere u minuloj sezoni dao 3,6 miliona dinara i pojedinci su imali neto platu od 200.000 dinara. To je neizdrživo! Naći ćemo odavde kadar i to će nas mnogo manje koštati».

 

Kakva je situacija sa rukometom. Hoće li biti novca za RK Vranje 1957 koji se plasirao u Super «B» ligu?

-Neće biti problema, jer rukomet u odnosu na fudbal mnogo manje košta. Dobio sam informaciju da i tamo ima igrača sa strane. Moraju se i oni kao i Dinamo osloniti na vlastite snage. Generalno, ubeđen sam da će oni imati dovoljno novca za takmičenje u novom, višem rangu.

 

Na osnovu vaših razmišljanja očekuje se da vranjska karta sporta izgleda sasvim drugačije?

-Biće i te kako drugačija, ali ne u smislu da nekih klubova više nema. Trudićemo se da ih bude još više, ali ono što će postati prošlost je način rada i funkcionisanja. Nećemo dozvoliti da pare za sport iz budžeta završe u platama činovnika, već novac mora ići direktno onima koji se bore na terenu i brane boje našeg grada. Klubovi mogu biti potpuno mirni. Javnost takođe, jer želim da građani Vranja, jer oni kroz porez pune gradsku kasu, u svakom trenutku znaju koliku platu ima svaki igrač i trener!

 

PROFIL

Ime i prezime: Nenad Djorđević

Datum i mesto rođenja: 15.5.1972. Vranje

Obrazovanje: diplomirani profesor fizičke kulture i polaznik doktorskih studija u Nišu

Bračno stanje:oženjen, supruga Lela i kćerke Milica, Teodora i Nina

Funkcija: član Gradskog veća za sport i omladinu

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar