Milioni, kamioni, avioni



Prema prvim preliminarnim rezultatima, stara, socijalistička vlast novoj je ostavila dugove veće od 1,2 milijarde dinara, što je oko polovine godišnjeg budžeta ili 10 miliona evra



– Lokalna vlast se i ranije teško zaduživala, ali je to sve bilo u granicama razuma. Ovo sada prešlo je granice bezumlja- opisuje zatečeno stanje u lokalnooj samoupravi u Vranju jedan od čelnika nove vlasti.
Prema prvim preliminarnim rezultatima, stara, socijalistička vlast novoj je ostavila dugove veće od 1,2 milijarde dinara, što je oko polovine godišnjeg budžeta ili 10 miliona evra. Kako dalje sa ovolikom hipotekom malo je kome jasno, posebno što na ovu cifru treba dodati još i tekuće troškove, plate za zaposlene i slično. SNS je prilikom preuzimanja vlasti očekivao da će stanje biti loše, ali da će zateći ovoliku katastrofu, tome se niko nije nadao. Pri tome, izgleda da je stara vlast najveći deo toga radila po zakonu, uz odluke Skupštine, pa im se osim možda nedomaćinskog poslovanja malo toga može staviti na teret. Sa svoje strane, stara vlast tvrdi da su i oni, kad su došli, zatekli oko 880 miliona dinara dugova, što je tada bilo oko 12 miliona evra, dakle više nego što su ostavili kad su otišli.
KLIKERI NA ULICI
Tipično za socijaliste, oni tvrde da je sve stvar znanja – oni su znali da upravljaju krizom, koja je ovde stalna, a novi, kao, ne znaju. No, novi gradončelnik Slobodan Milenković tvrdi da je nova vlast spremna na sve, i da će brzo uspeti da se konsoliduje i zapliva u vodama vlasti ma kakve one bile. Krčag ide na vodu dok se ne razbije, i do ovoga je, jednom, moralo da dođe – da javnost sazna kako se upravlja ovim gradom, kako se milijardama igra kao da su klikeri na ulici, i šta košta relativan socijalni mir koji uvek vlada kad je SPS na vlasti. Sada, kada građani znaju veličinu problema nije više pitanje ko je ovde kriv, nego kako dalje. Ako uopšte, u ovim uslovima, može da se ide dalje.
Većnik za budžet i finansije Ivan Stanković (SDPS), inače dugogodišnji diirektor u „Simpu“, kaže da se struktura dugovanja grada mogu podeliti u dve kategorije – komercijalni krediti i dugovi prema dobavjačima i izvođačima radova.
– Mi smo stanje sagledali na osnovu knjigovodstvene dokumentacije, što ne mora da bude potpuno tačno, ali je približno. Grad prema izvođačima radova duguje 579 miliona dinara, a po kreditima kod banaka 565 miliona. Samo do kraja godine na naplatu dolaze dugovi od oko 1,1 milion evra. Proveravamo trenutno da li ima dodatnih zaduženja, što klasičnih, što kroz jemstva ili garancije – kaže Stanković.
On nije želeo da obelodani koliko novca se duguje kojoj firmi, banci ili pojedincu, ali je poznato da je reč o radovima na šetalištu, glavnoj ulici, seoskim putevima…
Što se tiče banaka, komercijalni krediti uzimani su za tekuću likvidnost, za glavnu ulicu, parking „Tekija“, branu „Prvonek“, Lemelu 5… Kao poseban problem, i to ogroman, ispostavljaju se sredstva koja će se odliti po osnovu sudskih sporova koje je grad izgubio ili će tek izgubiti.
– Nešto od ovoga može se izračunati u dinar, kao što je primer „Tuša“, koji će grad koštati, ako izgubi spor, od jedan do dva miliona evra, a neki su samo potencijalno opasni, jer zavise od ponašanja druge strane – objašnjava Stanković.
U ovu drugu kategoriju spadaju radnici i njihove tužbe za prevoz i jubilarne nagrade, pojedini dobavljači, socijalni slučajevi kojima kasne isplate… Prostor da se dalje devastira lokalni budžet praktično je neograničen. Najveći su problem ipak izvođači radova po gradskim ulicama.
– Tu još pristižu računi, pa ćemo videti. Problem je što radovi nisu završeni, nisu primljeni od strane nadležnih, pa je sve moguće – kaže Stanković.
A kako je lokalna vlast poslovala najbolje pokazuje primer firme „Zoki putevi“, kojoj se duguje, iako to Stanković ne želi da potvrdi, oko 45 miliona dinara. Da bi sve billo po zakonu, ovoj firmi poslovi su dodeljivani preko malih javnih nabavki, koje podrazumevaju poslove do 400.000 dinara, i koji onda mogu da idu bez tendera. Koliko puta je ovaj proces morao biti ponovljen da se dosegne cifra od 45 miliona?
E sad, tu je osim muke sa rashodnom, i muka sa prihodnom stranom posla. Prema Stankovićevim tvrdnjama, nenaplaćna potraživanja grada po osnovu firmarine i poreza na imovinu prelazi milion evra.
– Ta se cifra odosi samo na pravna lica koja se nalaze u procesu stečaja, likvidacije i slično. Ne znamo da li je uopšte pokušavana njihova blokada, upravo to utvrđujemo. Sagledavamo i pravna lica koja su bila u blokadi, ali nije pokušana naplata silom. Kod fizičkih lica, dakle građana, samo njih 250 duguje oko pola milionaa evra! – pojašnjava situaciju Stanković.
OZBILjNI LjUDI
On izlaz iiz ove situacije vidi u pojačanom radu sa službama koje su zadužene za naplatu.
– Inspekcije jednostavno moraju mnogo, mnogo bolje da rade. Eto, i boravišne takse i naplata parkiranja u drastičnom su padu, i to se mora promeniti. Mi ćemo uraditi reviziju čitvog dosadašnjeg poslovanja, a ne samo finansijskog. Da se vidi koji su lokalni po nižim cenama izdavani kome po gradu, da se sve zna šta se i kako se radilo – nagoveštava Stanković.
No, bilo kako bilo, situacija je katastrofalna. Ovo ne krije ni novi gradonačelnik Slobodan Milenković, koji je svestan da će narednih meseci lokalna vlast vrlo, vrlo teško funkcionisati. Za očekivati je da će grad, dok plaća stare dugove, morati da se odrekne nekih planova za investiranje koji su najavljeni, kao što je završetak Industrijske zone, ili koji očdkuju novu vlast, kao što su radovi na Pozorištu. Gradonačelnik je svestan da je „finansijska situacija izuzetno ozbiljna“, ali da se „preduzimaju sve mere da ne dođe do blokade računa“.
– Pozivamo poverioce na dogovor o reprogramu i to najpre one najveće. Za sada imamo razumevanja sa njihove strane, što i nas, kao ozbiljne ljude, obavezuje da ispoštujemo dogovor. Smatram da ćemo uspeti u konsolidaciji finasijskog stanja. Na žalost, to nas ograničava da rešavamo mnoge infrastrukturne probleme – kaže Milenković.
On ne isključuje mogućnost da i nova vlast uzme kredite za tekući likvidnost, ali se za sada o tome samo razgovara. Milenković je svestan da bez podrške države neće moći da se živi, i tvrdi da je ova već počela da se ostvaruje u praksi.
– Ministarstvo privrede raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova
na rehabilitaciji i pojačanom održavanju državnog puta Kriva Feja –
Besna Kobila, i početak radova se očekuje u septembru. Tu je i projekt
infrastrukturnog opremanja PRZ Bunuševac, za izgradnju
atmosferske i fekalne kanalizacije. Javna nabavka će biti uskoro
raspisana od strane Ministarstva privrede – najavljuje Milenković.
Ni druga strana ne sedi skrštenih ruku dok prima jake udarce nove vlasti. Glavni osumnjičeni za zatečeno stanje po funkciji je raniji gradonačlenik, socijalista Zoran Antić. On tvrdi da je čitava priča iskonstruisana zbog neznanja nove vlasti, te da dugovi ne prelaze 150 miliona dinara, ako se samo zna njihova struktura.
– Pa da sam ja ostao gradonačelnik, ja bih se isto time bavio i bio u istoj situaciji. To je redovni dug, i nema tu nikakve misterije. Treba da se vidi kada dugovi dolaze na naplatu, a treba da se vide i naša potraživanja. Priznajem, imamo oko 80 miliona duga prema Direkciji, za puteve oko 50 miliona, oko 10 miliona za sudske presude… I to je to, suvi dug ne prelazi 150 – 160 miliona – tvrdi Antić.
On traži od nove vlasti „da ne meša babe i žabe“ jer, tvrdi, jedno su dugovanja, a drugo ugovorne obaveze, i jedno sa drugim ne može da se sabira.
– Pa mi imamo zaduženja od oko 25 odsto u odnosu na budžet, a Vlada Srbije ima zaduženja od 300 odsto. Ja kad sam postao graadonačelnik zatekao sam 880 miliona čistog duga. Samo za struju dugovali smo preko 300 miliona. Pa za sve to postoje tragovi. Ali, da li smo funkcionisali – jesmo, naravno. Stvar je u sposobnosti, jer žutu banku od države nismo dobili. Ali, tražili ste, pa sad gledajte – kaže Antić.
ZANEMOĆALA KASA
Kako tvrdi bivši gradonačelnik Zoran Antić, krediti Grada prema bankama iznose oko 600 miliona dinara, i to ako se ugovoreni kratkoročni kredit povuče. Od toga, dospele obaveze u ovoj godiini su oko 200 miliona, od čega je već otplaćeno 90.
– Po ovome, kreditne obaveze u ovoj godini su nula dinara, jer su 120 miliona koji dolaze na naplatu do kraja godine planirani budžetom – kaže Antić.
Obaveze grada prema Razvojnom fondu su 204 miliona dinara, tu su dugovi za PDV 42 miliona, oko 50 miliona realnog duga prema Direkciji, kao i 65 miliona za obaveze mesnih zajednica.
– Ukupna dugovanja grada iznose oko 962 miiliona, ali je tu reč o investicionim obavezama. Da li je dobro ili loše za ovaj grad što smo toliko investirali, što je od toga napravljen „Geoks“, što smo omogućili da se grad greje? O tome neka razmisle oni koji tvrde da naša dugovanja prevazilaaze raspon od 100 do 200 miliona dinara, koliko realno iznose u ovom času – kaže Zoran Antić.
Ono, od svega ovoga ima svuda pomalo istine, ali ostaje činjenica da je Antić prenapregao snage lokalne vlasti u izbornoj kampanji i radio više nego što je mogao da plati. E sad to neko drugi, nova vlast, mora da plaća, pa je muka onolika. Ostaje pitanje, ono početno, kako dalje? Ima li prostora za napredak, ili će se ovako tapkati u mestu i čekati da sve ovo prođe? Prema nekim izvorima, nova vlast se pokazala bolećiva prema „Simpu“, pa je ovoj firmi skinuta blokada za oko 32 miliona dinara (vidi okvir). A te pare bii baš legle zanemoćaloj lokalnoj kasi. Bilo kako bilo, sad ostaje da se radi, i to dugo, istrajno i ozbiljno. Ima li sile koja će naterati okoštale inspekcije da bar nešto naplate od onoga što im je posao, da povećaju prihode i tako omoguće lokalnooj vlasti da održi nos iznad vode? To će se uskoro videti, ali sada je svima potpuno jasno — ili će nove vlasti raditi kako se radi, bez obzira na sve prepreke ili nas brzo čeka najpre slom, pa onda nekakvo prekomponovanje. To se ne sme dogoditi, poglavito zbog toga što bi to išlo u prilog samo onoj sivoj, neprepoznatljivoj masi koju čine inspekcije, poreznici, policajci i slično, i koja je neman koja pije i ono malo preostale zdrave krvi. E, to mora da spreči nova vlast, ako naravno ima snage i pameti za tako veliki poduhvat.

SIMPO
Prethodna vlast došla je u sukob čak i lično sa Aleksndrom Vučićem, jer je držala „Simpo“ u blokadi i na taj način naplatila oko 60 miliona dinara od te firme. E sad, nova vlast je 22. juna skinula blokadu „Simpu“, i na taj način omogućila da pare iz republike, oko 33 miliona dinara, legnu na račun „Simpa“, a ne grada. Prema informacijama sa sajta Narodne banke, recimo Zrenjanin nije pristao da skine blokadu pa Simpove pare idu na račun tamošnje lokalne vlasti, baš kao i na račun grada Beograda.
– Ko ih je ovlastio da se ovako igraju sudbinom grada? Umesto što ovo rade, red je da odgovore na prosto pitanje – da li je Beogradu važniji „Simpo“ ili sudbina čitavog jednog grada – ne ostaje „novima“ dužan bivši vranjski gradonačelnik Zoran Antić.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar