Jahanje magaraca



 

U svoje vreme imao je sve što mu je bilo potrebno: firmu, posao, novac i sve što ide uz to.



O tome kako je došao do prvog miliona pričao je samo u kafani, i samo uskom krugu prijatelja sa kojima je delio poslove, tržište, novac, žene…

Njegova jaka i moćna privatna firma, sa nekoliko desetina zaposlenih, ostvarivala je veliki profit. Na pitanja radoznalih iz okruženja, kako se „prave“ pare, odgovarao je kratko i jasno: „Šišanjem ovaca i jahanjem magaraca“.



U biznisu je bio izuzetno snalažljiv. Uvek je gledao prema sutra. Za one koji su ga dobro poznavali, važio je za preduzetnika koga ste mogli golog da bacite iz aviona sa 10.000 metara visine: on bi usput našao gaće.

Radio je samo i isključivo sa velikim i bogatim državnim firmama i državnim direktorima. Sa firmama koje su imale love kao blata, a sa direktorima koji su, zato što posluju sa njim, pred policijom i pravosuđem imali muda.

Svaki posao je dogovarao isključivo „u četiri oka“. U nekoliko slučajeva dogovor je podrazumevao da bogatom socijalističkom direktoru, čiji je radnički savet na ostrvu majmuna, za uzvrat napravi vikendicu. Jednome je ključeve od preko 70 kvadrata darivao na rođendan.

Ali, kako sve u životu ima svoj kraj, tako je i sa ovom pričom. Njega nisu  „ubili“ ni policija, ni zakon, ni kafane, ni žene, ni milioni, ni kamioni, ni avioni… ! Ubila ga je – godina proizvodnje.

Danas je sam. Oko njega nema žive duše. Društvo mu prave zidovi velike kuće i – novac. Ostalo mu je mnogo novca. Čak i danas, kada nema ni firmu, ni radnike, njegov žiro račun radi kao taksimetar: 24 sata dnevno kaplje sa svih strana: iz banaka, osiguranja, od zakupa…

Skoro me je pozvao telefonom. Kada smo se sastali rekao mi je da ima muku i da ne zna šta da radi. Ne znajući šta je njegova muka, predložio sam mu da se oženi – pod hitno.

Objasnio mi je, potom, da je novac u pitanju. Gde će i kako sa njim? Ne želi da putevi odlaska novca budu kao što su bili kada je pristizao. To je njegova muka.

Predložio sam mu da osnuje fondaciju ili da napravi zadužbinu. Nije odgovorio ni „da“ ni „ne“. Popili smo piće i rastali se. Ja sada čekam na njegov odgovor.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar