Ima para, nema volje



Trenutno imamo prečih problema od promena naziva ulica- kaže Slaviša Bulatović narodni poslanik i lokalni šef SNS



Najava tehničkog premijera Aleksandra Vučića da će pokrenuti inicijativu da se Zoranu Djinđiću podigne spomenik u Beogradu, nametnula je u lokalu pitanje zašto pokojni premijer nema ulicu u Vranju iako su “njegove” demokrate ovde do pre neki dan na vlasti ukupno bile šest godina. Da li je u pitanju manjak para ili nedostatak dobre volje?
ISTORIJSKA DISTANCA
Miroljub Stojčić, gradonačelnik u tri mandata do 2012, danas predsednik Komisije za spomenike, nazive ulica, očuvanje kulturno-istorijskih i tradicionalnih vrednosti, nije želeo da govori za „Vranjske“. Gradimir Jovanović, koji je u prošlom mandatu obavljao funkciju predsednika Komisije, naglašava da, dok je bio na funkciji, nije raspravljano o mogućnosti da Djinđić dobije ulicu u našem gradu:
-Građani, političke stranke ili SUBNOR mogu da pokrenu inicijativu. Zatim se uključuje predsednik Komisije koji zakazuje sednicu na kojoj se razmatra inicijativa o promeni imena ulice. Inicijativa se predlaže Skupštini i ide na Gradsko veće, a bira se većinom glasova. Govoreći o konkretnom primeru, nismo raspravljali da Zoran Djinđić dobije ulicu u Vranju, ali smo u naselju Raška dali nazive nekoliko ulica – objašnjava Jovanović koji trenutno obavlja funkciju zamenika predsednika Skupštine.
Na pitanje koliko je vremena potrebno da prođe od trenutka kad neka ličnost umre do momenta kada ulica može da ponese njeno ime, Jovanović, inače žestoki protivnik politike koju je personifikovao Djinđić, odgovara da ne može da sigurnošću da tvrdi koliki period je u pitanju, ali kaže da mora da postoji „izvesna istorijska distanca“.
Nela Dimitrijević, potpredsednica Gradskog odbora DS u Vranju, iznosi svoje mišljenje o sporu oko spomenika demokrata i naprednjaka i naglašava da je Goran Vesić, sada član Glavnog odbora SNS, bio u Demokratskoj stranci i šef Djinđićevog kabineta. Ona navodi da se Vesić sada kao gradski menadžer Beograda ponaša po principu „Poturica gori od Turčina“, jer je „izdao DS i Djinđića i sada pokušava da opere svoju savest“:
-Zato je ta odluka sramotna, ne zbog podizanja spomenika. Naravno da Djinđiću treba podići spomenik. Trebalo je to uraditi i ranije, zato je DS i pokrenula tu inicijativu 2013, kada se navršilo deset godina od ubistva premijera Srbije – smatra Dimitrijevićeva.
Ona objašnjava da je DS da je stranka nekoliko puta uzalud pokretala inicijativu da jedna ulica u Vranju ponese ime pokojnog premijera. Dimitrijevićeva daje na uvid saopštenje za javnost o promeni imena ulica, koje je 4. septembra 2013. godine parafirao predsednik Gradskog odbora DS dr Slobodan Stamenković:
„Gradski odbor Demokratske stranke pozdravlja odluku da pet ulica u Vranju dobije nazive po poznatim i zaslužnim Vranjancima, kao i ime Verice Barać, najpoznatijeg pregaoca u borbi protiv korupcije na našim prostorima. Istovremeno sa žaljenjem podsećamo na više uzaludnih pokušaja i inicijativa DS da jedna ulica u Vranju dobije naziv po mučki ubijenom premijeru Zoranu Djinđiću. Iako je prošlo deset godina od njegove smrti, nismo dobili podršku lokalnog parlamenta za ovu inicijativu. Tako je Vranje jedan od retkih gradova u Srbiji koji su zaboravili Zorana Djinđića, iako se aktuelna vlast sve češće poziva na njega. Naše interno istraživanje pokazuje da 89,4 odsto građana Vranja smatra da treba jednu ulicu nazvati po dr Zoranu Djinđiću. Naš predlog je da Lenjinova postane Ulica dr Zorana Djinđića“.
Dimitrijevićeva tvrdi da je u više navrata, i dok je DS bio na vlasti i u opoziciji, pokretana zvanična inicijativa da Vranje dobije ulicu nazvanu po Djinđiću, ali su, prema njenim rečima, svi pokušaji ostali uzaludni. Nije bilo sluha većine da odgovori zahtevu demokrata.
-Poslednji put ova ideja je pokrenuta 2015. godine. Napravljen je dogovor sa koalicionim partnerima da se pripreme izmene naziva nekoliko ulica, među kojima je bila i ta. Onda je počela predizborna kampanja i to nije urađeno još uvek- kaže ona i objašnjava da se ne radi o manjku sredstava već o nedostatku dobre volje:
-Kao što mi iz DS doživljavamo kao antipode i glavne krivce za sve što nam se dešavalo i dešava Slobodana Miloševića i Aleksandra Vučića, tako su i oni percipirali Zorana Djinđića kao oličenje suviše prozapadne politike za njihov ukus. Kada je SNS formiran preuzeo je Djinđićevu politiku i ideologiju DS, pa su izgleda shvatili značaj njegovih reformi za budućnost – kaže Dimitrijević.
Kod nje postoji nada da bi Vranje moglo da dobije ulicu nazvanu po pokojnom premijeru, jer „bolje i sada nego nikada“. Biće to, veli, satisfakcija za dugogodišnja insistiranja, iz pijeteta prema lideru DS i premijeru Srbije.
MOŽE VESIĆ SAM
Slaviša Bulatović, narodni poslanik i lokalni šef SNS, ne bi želeo da komentariše sukob naprednjaka i demokrata, ako ga je, kako kaže, „uopšte i bilo“:
-Gospodin Vesić je dovoljno sposoban da se sam izbori sa tim. Što se tiče samog predloga za podizanje spomenika Djinđiću, mislim da je to još jedan dokaz da je Srbija na dobrom putu da postane moderna i uređena evropska država – smatra Bulatović.
Na pitanje da li će sada, kada je SNS na vlasti, pokrenuti inicijativu da neka od ulica u našem gradu ponese Djinđićevo ime, Bulatović kaže da lokalna vlast ima prečih stvari u ovom trenutku nego da se bavi promenom naziva ulica.
-Ali ukoliko takav predlog nadležna komisija dostavi, treba ga vrlo ozbiljno razmatrati – dodaje.
Govoreći o tome zašto DS za vreme svoje vladavine nije uspela da podigne spomenik ili nazove ulicu po pokojnom premijeru, Bulatović ističe da je to „verovatno iz razloga što su bili previše zauzeti pljačkanjem građana Srbije, zatvaranjem fabrika, otpuštanjem radnika“.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar