Živković za volanom



Zašto baš sada smene na čelu PU koje prati gomila nelogičnosti, ima li u svemu politike i hoće li rukovođenje na točkovima i višak troškova doneti manjak bezbednosti građanima, pitanja su kojim se u ovom tekstu bave „Vranjske“.



Igor Živković, dosadašnji načelnik Saobraćajne policijske ispostave (SPI) za Grad Vranje, zvanično je krajem prošle sedmice inaugurisan u načelnika Policijske uprave (PU). Time je okonačna dvoipomesečna v.d. epizoda Leskovčanina Tomislava Ilića koji je ovde došao neposredno pred parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji (24. aprila) i u tom interregnumu, kao naslednik višegodišnjeg načelnika Slađana Velinovića, gotovo neprimetno vodio ovdašnju upravu. I potom otišao tiho kako je i došao.
Ono što je u ovom momentu poznato je da je novi načelnik Živković policijski profesionalac, što uopšte nije loša stvar. Diplomac je policijske akademije, ima četrdeset godina, od 2000. je u policiji. Iskustvo mu, dakle, ne nedostaje. Plus mu je i što je dobar deo vremena proveo na rukovodećim funkcijama, a minus što je to bilo pretežno u saobraćajnoj policiji. Samo je jedno kraće vreme bio pomoćnik komandira u Policijskoj ispostavi (PI) za Grad Vranje posle odlaska čuvenog Vlastimira Antića u penziju.
NIKAD SAOBRAĆAJCI
S druge strane, reći će zli jezici, ako se objektivno sagleda stanje i bezbednost saobraćaja u gradu, ne može se izvući zaključak o Živkovićevom preterano uspešnom rukovođenju SPI proteklih godina. Policajci sa setom u glasu prepričavaju kako je ova policijska grana u Vranju nekada služila za primer, pre svega po rezultatima, ali i po slozi njenih pripadnika. Danas joj se spočitava deo krivice za saobraćajni haos u gradu, javašluk, narušeni međuljudski odnosi, zbog čega trpi posao, a trpe i građani. Određeni broj saobraćajaca je proteklih godina privođen i pritvaran zbog navodnog kršenja zakona, uglavnom zbog sumnje na podmitljivost, as pekuliše se i da je Živkoviću, navodno, nedostajala fleksibilnost u rukovođenju što je bio uzrok nezadovoljstva podređenih.
Živkovićevo najnovije unapređenje okarakterisano je u policijskim krugovima kao neočekivano iz još jednog razloga. Dosad su na čelo PU uglavnom dolazili iskusni operativci, po pravilu ljudstvo iz opšteg kriminaliteta. Retko se i u davnijoj prošlosti dešavalo da u fotelju načelnika uskoče policajci koji nose uniformu. Osim ako nisu iz neke specijalne jedinice, kao što je to recimo bio Stole Filipović koji je na čelo PU 2004. godine došao iz Žandarmerije. Saobraćajci, nikad.
Iako su „Vranjske“ poslale zvaničan zahtev PU Vranje za kraći razgovor sa novim načelnikom na temu bezbedonosnog trenutka u okrugu u momentu primopredaje dužnosti, planovima i budućnosti okružne policije, te nekim pitanjima postavljenim s ciljem da se ličnost novog načelnika približi javnosti, povratan odgovor iz MUP do odlaska ovog broja našeg lista u štampu nije stigao.
Ovih dana mogu se od lokalnih policajaca, dobro upućenih u političke odnose u okviru PU i MUP, čuti dve priče. Jedna, da je Živkovićevo avanzovanje posledica političke odluke. Druga, da je Živković postavljen na novu funkciju ne zato što je politički blizak određenoj partiji, već zbog toga što je za njega po profesionalnoj liniji lobirao aktuelni v.d. direktora policije Vladimir Rebić, drugi čovek ministarstva.
Živković je sa Rebićem godinama blisko sarađivao po prirodi posla dok se ovaj nalazio na funkciji načelnika Uprave saobraćajne policije MUP. A to opet indirektno ima veze sa politikom jer takav kadrovski predlog, i da je zaista bio Rebićev, mora da odobri ministar koji je, kao što znamo, u Srbiji uvek političar (u konkretnom slučaju dr Nebojša Stefanović iz SNS koji u tom momentu i dalje tehnički upravlja MUP-om).
Narodni poslanik SNS i lider lokalnih naprednjaka Slaviša Bulatović kaže da priče o političkom lobiranju za Živkovića nemaju utemeljenje, da se do njega čak nisu ni proširile takve glasine.
– Gospodin Živković ima moju apsolutnu podršku, verujem da je pravo rešenje za načelnika, da je svestan odgovornosti koju je preuzeo i da je spreman da odgovori svim izazovima koje to radno mesto nosi sa sobom. Ubeđen sam da mu neće smetati što dolazi iz saobraćajne policije. Mi kao građani moramo pokazati veću odgovornost i pomoći policiji i novom načelniku da rade dobro – kaže Bulatović.
Lider SPS i donedavni gradonačelnik Zoran Antić promenu na čelu PU doživljava kao „unutarformacijsku“.
– Živkovića znam celog života i pozdravljam njegovo postavljenje. Smatram da je dobro da na čelu uprave bude Vranjanac – kaže Antić.
NAŠ VRANjANAC
Ni Igor Andonov, zamenik gradonačelnika i šef SDS koji je partner SNS u vlasti, ne misli da je Živkovićevo napredovanje politički isforsirano.
– Zašto je vrlo brzo promenjen čovek koji je ovde došao iz Leskovca, nije mi poznato. Mislim, međutim, da Živkovićev dolazak nema veze sa politikom jer se na nivou republike koja imenuje načelnike policijskih uprava vlast nije promenila. Mogli su naprednjaci načelnika postaviti i ranije da su hteli. Sa promenom vlasti na lokalu to tek nema nikakve veze – smatra Andonov.
Osim novog lica na čelu PU Vranje, za razliku od nekih sličnih situacija iz davne ili nedavne prošlosti, ovoga puta dogodile su se i mnogobrojne druge promene u sklopu tihe, ali masivne kadrovske reorganizacije ovdašnje uprave. Toliko masivne da se ovih dana naziva političkom čistkom kadrova bliskih donedavno vladajućim socijalistima.
Navodno je po toj „logici“ komandir Policijske ispostave za Vranje Marjan Petrović „prekomandovan“ za komandira Policijske stanice u Preševu. To je, bez sumnje, degradiranje do juče prvog lokalnog uniformisanog policajca. Pored mnogih nelogičnosti koje prate ovakav premeštaj, iluzorno je govoriti o nepotrebnoj šteti po budžet (obveznikov džep) zbog svakodnevnih putovanja na relaciji Vranje – Preševo – Vranje koja očekuju Petrovića, objašnjava izvor „Vranjskih“ iz okružne policije koji je insistirao na anonimnosti.
– Ovakva seča komandira se ne pamti u poslednje dve, tri decenije. Nije praksa da se oni menjaju na taj način. Još je nelogičnije da je dosadašnji komandir PI Preševo Goran Savić preraspoređen na mesto načelnika Policijske stanice (PS) u Bujanovcu – kaže sagovornik Vranjskih.
Dodaje da je Savić rođen u Preševu, da tamo živi ceo svoj život i da je preko dvadeset godina u policiji rodnog mesta.
– Savršeno govori albanski i poznaje političke i društvene prilike u Preševu do tančina. I on će, verovatno, često rukovoditi iz automobila – kaže ovaj izvor.
On dodaje da većina sprovedenih kadrovskih promena odgovara komandirima.
– Osim u navedena dva slučaja i u slučaju premeštaja komandira PI Bujanovac Ekrema Krasnićija u Vranje, što se dovodi u vezu sa politikom (vidi okvir, p.a) – tvrdi ovaj policijski izvor.
BEZBEDONOSNI RIZIK
Šef SPS Antić slaže se da je premeštaj komandira Petrovića iz Vranja u Preševo najindikativniji i da bi „mogao imati neke političke primese“.
– Možda je sve posledica toga što je Petrović privatno blizak sa nama, nekim ljudim u gradu koji su donedavno bili deo vlasti. Besmisleno je degradirati ga ni zbog čega jer smatram da privatna bliskost sa nekim ljudima u gradu nikada nije uticala na njegov profesionalni odnos i rad u policiji. Ovakvo sam pitanje postavio na skupštini – ako su svi parametri iz oblasti javnog reda i mira, pa i opšteg kriminaliteta, u padu, zašto onda dolazi do kadrovskih promena – sa nevericom će Antić.
Lider socijalista dodaje da je logično da se nešto što je dobro ne menja. Ali ne kaže se džaba – gde prestaje logika, počinje politika.
– Malo je indikativno zbog čega se čovek koji ima celokupnu bezbedonosnu situaciju u gradu na dlanu šalje u Preševo gde ne poznaje odnose snaga u oblasti kriminaliteta, ne zna albanski jezik, ne poznaje ljude, međunacionalne i političke odnose. Smatram da je to ozbiljan bezbedonosni rizik – mišljenja je Antić.
Umesto Petrovića, komandir PI u Vranju ubuduće će biti Banjčanin Ivan Anđelković. On je do sada obavljao poslove oficira odeljenja policije za kontakte sa javnošću. Iznenađujući je i premeštaj do juče Petrovićevog zamenika u Vranju Saše Stamenkovića na mesto komandira PI za Vladičin Han. On jeste napredovao u službi, ali pedeset kilometara putovanja svaki dan na relaciji Vranje – Vladičin Han i nazad sigurno mu neće prijati. Upražnjeno mesto zamenika komandira PI u Vranju popunio je Ivan Zlatanović. On je dosad obavljao poslove pomoćnika komandira u PI Vranje, a svakodnevno iz Niša gde živi putuje do Vranja i nazad. Ovaj život na točkovima neodoljivo podseća na neuspešni pokušaj reforme sudstva s početka 2010. godine.
I tu nije kraj. U Vranju je smenjen i načelnik Odeljenja policije Nenad Kostić koji je rukovodio svim policijskim ispostavama na području Pčinjskog okruga. Na njegovo mesto došao je donedavni zamenik u istoj službi Nenad Marković, inače zet novog načelnika PU Vranje Igora Živkovića, tj. muž Živkovićeve rođene sestre. Smenjeni Kostić postavljen je za načelnika pre šest, sedam meseci.
Najkrupnija promena u Odeljenju kriminalističke policije (OKP) je degradiranje šefa opšteg kriminaliteta Bobana Petrunovića koji je prebačen na mesto običnog izvršioca u Odeljenju za elektronski nadzor (prisluškivanje). Neki će da prisluškuju, a neki će da rukovode. Makar do sledećih izbora.

ŠAIP KAMBERI
NARUŠENA MULTIETIČNOST U RUKOVODjENjU
Komandir Policijske ispostave za Bujanovac Ekrem Krasnići premešten je u Vranje na mesto šefa odseka za saobraćajne poslove, tačnije u komisiju za polaganje vozačkih ispita (opet skopčano sa svakodnevnim putovanjem). Smenjen je sedam meseci nakon što je postao prvi komandir Albanac u istoriji bujanovačke opštine.
Reč je o iskusnom policajcu, pripadniku multietničke policije od 2002. godine. Na njegovo mesto došao je Ivica Tasić, policajac iz Vladičinog Hana koji će sada u oba smera dnevno prelaziti po šezdesetak kilometara.
Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi smatra da se premeštajem Krasnićija narušava princip multietičnosti u rukovođenju policijom.
– Ako smo pre sedam meseci u dolasku Krasnićija na čelo PI Bujanovac svi videli istorijski trenutak i dobar znak ka uspostavljanju multietničkog društva, sada doživljavamo veliki korak nazad. Nekome očito nije važno što ustavni princip multietičnosti predviđa da struktura zaposlenih u javnim institucijama, pa i u policiji, pa i na rukovodećim mestima, mora da odgovara strukturi stanovništva – podseća Kamberi.
On dodaje da se ovime Albancima šalje signal da oni u MUP mogu biti samo obični policajci.
– To izaziva tenzije u našoj opštini i veliku zabrinutost kod albanske nacionalne manjine, a očekujem da će žestoke reakcije tek uslediti nakon formiranja nove vlade – kaže Kamberi.
Policijski rukovodilac sa prelaza Končulj Bakuš Avduli preraspoređen je na punkt Dobrosin, a na Končulj je došao Bratislav Borić, što takođe izaziva nezadovoljstvo Albanaca.
Podsećanja radi, posle smrti Avdi Bajramija za načelnika Policijske stanice u Preševu postavljen je Bekim Haliti iz Preševa i tu je ispoštovan princip multietičnoti u rukovođenju.



BOSILEGRAD, SURDULICA, TRGOVIŠTE
U Bosilegradu je, posle najnovije reorganizacije, mesto načelnika policijske stanice i dalje ostalo upražnjeno. Što se tiče PS Trgovište, zamenik načelnika Nenad Stojiljković postavljen je na mesto Ivana Anđelkovića u Vranju, tj. na poziciju oficira policije za odnose s javnošću. A na Stojiljkovićevo mesto u Trgovištu došao je rukovodilac bezbedonosnog punkta Depce Zoran Stevanović.
Najnovija kadrovska reorganizacija blago je zakačila Surduličane kod koji je bilo premeštanja sa funkcija, ali samo na lokalnom nivou. Vladica Stanković, komandir PI, premešten je na poziciju načelnik policijske stanice u Surdulici. A dosadašnji zamenik Zoran Stanković avanzovao je u komandira PI u tom mestu.

SVI NAŠI NAČELNICI
Vranjska policija u poslednjih pola veka promenila je trinaest načelnika. Od 1967. sekretarijatom ili upravom rukvodili su redom: Vojislav Stojković (1967/1981), Stojan Mišić (1981/1986), Radomir Milosavljević (1986/1989), Milan Janjić (1989/1992), Zoran Janjić (1992/1993), Stojan Stojmenović (1993/2000), Novica Zdravković (2000/2002), Ljubisav Aleksić (2002/2003), Dragan Božović (2003/2004), Stole Filipović (2004/2011), Slađan Velinović (2011/2016), Tomislav Ilić (2016) i Igor Živković (2016-).

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar