Pogled u budućnost



Novi većnici ocenjuju da su u svojim resorima zatekli zapušteno stanje, velike dugove i nejasne tokove novca, ali ističu da u svom radu i angažmanu neće mnogo gledati unazad jer postoje gorući problemi čije rešavanje ne može da čeka.



Na konstitutivnoj sednici lokalnog parlamenta prošle sedmice izabrani su skoro svi novi lokalni funkcioneri. Sastav Gradskog veća Grada Vranja, najvažnijeg organa lokalne izvršne vlasti kojim po funkciji predsedava gradonačelnik Slobodan Milenković, promenjen je u celosti. To telo održalo je u utorak u prvu sednicu u novom sastavu i krenulo u rešavanje problema i napravilo prve korake u implementaciji nekih novih ideja i planova po resorima.
Goran Kostić, generalni direktor „Alfe“ koji je kao nestranačka ličnost zamenio demokratu Pericu Jankovića na čelu resora za privredu, ekonomiju i preduzetništvo, kaže da bez kompletnih informacija rad svog prethodnika ne može ocenjivati, ali da mu u principu to i nije toliko važno jer uvek gleda u budućnost.
– Kratko je vreme da bih sagledao kompletno stanje u resoru i mogao da pretpostavim šta me sve očekuje u budućnosti. Svakako da će završetak projekata vezanih za industrijsku zonu Bunuševac biti jedan od prioriteta mog angažmana. Naravno, tu je i Jumko i rešavanje važnih pitanja koja stoje pred tim preduzećem. Važno je da sagledamo praksu u drugim gradovima i nastojimo da uvedemo neke novine – navodi Kostić.
MILIJARDA DUGA
Ivan Stanković, kadar SDPS, dolazi iz „Simpa“ da vodi resor za budžet i finansije kojim je ranije upravljao socijalista Dragan Spirić. Kaže da kratak skrining stanja u gradskoj kasi pokazuje da je grad u prethodnim godinama podosta zadužen.
– Samo dobavljačima i bankama grad duguje preko milijardu dinara. Treba uzeti u obzir i dugovanja po osnovu potencijalnih tužbi, sudskih sporova i poreskih dugova. U toku je proces usaglašavanja obaveza kako bi smo tačno znali pravi iznos duga i kako teče njegovo dospeće. Mnoge pozicije u budžetu su ispunjene za ovu godinu, a verovatno pojedine i prekoračene što se trenutno utvrđuje. Po viđenom, moj prethodnik je korektno obavljao posao i ukazivao na anomalije koje smo zatekli – navodi Stanković.
On dodaje da se prethodna vlast nije dovoljno dobro bavila finansijskim planiranjem u smislu da nije pridavano dovoljno značaja obavezama koje dospevaju.
– Dešavalo se zato da dođe do bespotrebnih tužbi koje su značajno povećavale odliv novca, na primer na prevoz radnika. Upravo u tom delu planiram da napravim zaokret kako se ne bi dolazilo do kašnjenja prilikom isplata prema dobavljačima i zaposlenima – kaže Stanković.
Prioriteti u radu biće mu sagledavanje kompletnog stanja imovine, uspostavljanje adekvatnog sistema finansijskog upravljanja i kontrole trošenja novčanih sredstava u skladu sa donetim budžetom.
Miroljub Stanković, hirurg u penziji, kao kadar SNS nasledio je na funkciji većnika za zdravstvo socijalistu Dobrivoja Stošića. Kaže da nije imao dovoljno vremena da skenira kompletnu situaciju u svom resoru, ali da će „prioritet svih prioriteta“ u njegovom radu i angažmanu biti izgradnja hiruškog bloka.
– Uložiću maksimalne napore da preko EU Progresa i Ministarstva zdravlja taj projekat konačno završimo. Važni koraci biće finansijska konsolidacija zdravstva i kadrovski zdrava priča u toj ustanovi – smatra novi većnik za zdravstvo.
Naprednjak Aleksandar Janjić vodiće resor poljoprivreda, agroekonomija i razvoj sela umesto Zorice Popović. Kaže da je njegova prethodnica iskazala punu kooperativnost i kolegijalnost prilikom primopredaje dužnosti.
– Uvidom u stanje realizovanih projekata i programa, kao i u tekuće, nedovršene aktivnosti, mogu reći da je Popovićka svoj posao radila korektno. Realizovala je dosta toga u ne baš lakim uslovima – navodi Janjić.
POLjOPRIVREDA KAO ŠANSA
On dodaje da stanje u poljoprivredi na području Vranja nije na zadovoljavajućem nivou.
– Zalagaću se da se u budućem periodu značajno uveća gradski budžet za poljoprivredu kako bismo mogli da sprovedemo sve ono što će dovesti do bržeg rasta ratarske proizvodnje. Prioritet će biti povećanje prinosa i kvaliteta poljoprivrednih proizvoda, uvođenje novih tehnologija, edukacija poljoprivrednh proizvođača, a sve s ciljem smanjenja cene koštanja proizvodnje, kao i tržišno pozicioniranje i kurentnost proizvoda na tržištu – kaže Janjić.
U dugoročne planove svrstava ukrupnjavanje poseda, rešavanje sistema za navodnjavanje, kao i elektrifikaciju obradivog ratarskog zemljišta.
– Udruživanje poljoprivredika u udruženja ili zadruge kao i stvaranje pogodnog ambijenta za investitore u prerađivačkoj industriji biće bitan deo našeg plana za razvoj poljoprivrede i sela – najavljuje Janjić.
Novi većnik za komunalnu delatnost, infrastrukturu i urbanizam Marjan Stanković iz SNS kaže da je rano čak i za nekakav preliminarni izveštaj o zatečenom stanju u njegovom resoru.
– Ništa ne planiram da menjam, planiram da radim na svoj način. Namera mi je da se rezultati rada vide i da su u korist građana Vranja. Želim da uspostvim stabilnu vezu između Gradskog veća i javnih preduzeća, kao i da utičem na uspostavljanje boljih poslovnih veza između samih javnih preduzeća u realizovanju usvojenih i odobrenih projekata, naročito iz komunalnog plana – kaže Stanković.
Prioriteti u radu ovog većnika biće izgradnja obilaznice za Industrijsku zonu Bunuševac, te dovršetak Hirurškog bloka u ZC Vranje.
– I realizacija komunalnog programa u zavisnosti od finansijskih sredstava kojima budemo raspolagali. Postoji veliki broj nezavršenih projekata iz prethodnih komunalnih planova. Rade se provere i revizija završenih i projekata koji su u toku, kako u javnim nabavkama velike vrednosti, tako i u javnim nabavkama male vrednosti – navodi većnik za infrastrukturu.
Prvi, nezvanični rezultati provera pokazuju da je većina nabavki u prethodnom periodu prekoračila ugovorene vrednosti.
– Insistiraću i na proveri kvaliteta izvedenih radova. Ono što je dobro, nećemo dirati, ono što nije, a u garantnom je roku, dovešćemo u ispravno stanje, naravno o trošku izvođača radova – kaže Stanković.
Novi član Gradskog veća za turizam i ugostiteljstvo umesto socijaliste Nebojše Zupančića je Mića Mladenović iz SDPS. On zatečeno stanje u svom resoru ocenjuje kao „vrlo loše“.
– Ako uporedimo 2014. i 2015. godinu, videćemo da je poseta turista manja za pedeset odsto, a broj noćenja je opao za dvadeset. Zatvoreni su hotel i motel Vranje, poslovni klub Haremluk, „Železničar“ u Vranjskoj banji. To je nešto više od 500 kreveta ili više od polovine smeštajnih kapaciteta u gradu. Rad mog prethodnika ne bih da ocenjujem, svakako da uvek može bolje – kaže Mladenović.
ONO ŠTO IMAMO
On najavljuje da će se njegov angažman bazirati na materijalnoj i nematerijalnoj bazi kulturnog nasleđa po kome je Vranje prepoznatljivo.
– Uprkos tolikom istorijskom nasleđu, Vranje danas ima samo dva objekta za posetu – Narodni muzej i Muzej kuću Bore Stankovića. Treba turistički aktivirati i druge objekte, Amam, tvrđavu Markovo kale i neke druge objekte kako bi se upotpunila ponuda grada. Potrudićemo se da narodni muzej radi i vikendom kada ovde dolazi najviše turista. Što se tiče manifestacija, potrebno je osmisliti koncept svake ponaosob, koncept koji će se zasnivati na tradicionalnim vrednostima Vranja, pesmi i igri, običajima – kaže Mladenović.
Danijela Milosavljević iz SNS vodiće resor socijalne politike i lokalne uprave umesto socijaliste Branimira Stojančića. U startu je, kaže, uočila gorući problem u ovoj oblasti koji se tiče isplate jednokratnih novčanih pomoći odobrenih zaključkom nadležne komisije.
– Promene ne mogu biti suštinske jer je rad resora uređen Zakonom i drugim aktima, ali se svakako mora uvesti red i ozbiljno shvatiti odgovornost koju smo preuzeli, poverenje koje su nam građani ukazali. Što se mene lično tiče, kada budem utvrdila sve probleme u resoru znaću i na koji način ih prevazići – kaže Milosavljevićka.
PROMENA SVESTI
Prioritet u radu biće joj kontinuitet u isplati jednokratne novčane pomoći, uz utvrđivanje redosleda priznavanja prava korisnicima.
– Planovi postoje, ali će realizacija zavisiti od mnogih faktora, pre svega od raspoloživih sredstava u budžetu grada za ovaj resor – kaže nova gradska većnica za socijalu.
Marina Djorđević iz PUPS nasledila je Nemanju Nuhijevića na čelu resora za ekologiju i zaštitu životne sredine
– Na osnovu dosad sagledanih rezultata, svakako je moglo da se postigne i više. Treba sistematski raditi na promeni svesti građana i zaposlenih u gradskim institucijama u pogledu zaštite životne sredine. Od neodložnih i hitnih mera u planu su sređivanje gradskog parka koji je nebrigom pretvoren u javni toalet, proširenje zelenih površina u delovima grada gde postoje javne površine – kaže Djorđevićka.
Ona kaže da je neophodno češće kontrolisati kvalitet i ispravnost vode na javnim česmama, dosledno i efikasno primenjivati mere za suzbijanje buke u gradu koja dolazi iz kafića tokom letnjih meseci.
– Od kapitalnih objekata planira se izgradnja Centra za reciklažu na deponiji Meteris i Centra za monitoring zagađenosti vode, vazduha i zemljišta. Nastavićemo akciju „Najuređenije dvorište i najuređenija terasa“ – najavljuje Djorđevićka.
Gradski većnik za nacionalne manjine i nevladine organizacije Dejan Bajramović navodi da je u startu uočio kako postoje problemi u unutrašnjoj organizaciji pojedinih radnih tela i saveta.
– Promene ćemo usmeriti ka reorganizaciji Kancelarije za ostvarivanje i zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjine, Saveta za međunacionalne odnose i drugih timova koji se bave manjinama. Što se tiče oblasti nevladinih organizacija, u prvoj fazi radićemo na izradi realne baze podataka NVO sektora, umrežavanju NVO prema polju delovanja radi transparentnosti i informisanosti građana o radu istih. Što se tiče nacionalnih manjina, predstoji revidiranje članstva u okviru gore pomenutih saveta i radnih tela jer im je prestao mandat – kaže Bajramović.
Neki od prioriteta u narednom periodu biće legalizacija romskih naselja u skladu sa zakonskom regulativom.
– Iz toga će proisteći dalji planovi za rešavanje infrastrukturnih problema u romskim naseljima u saradnji sa nadležnim institucijama i međunarodnim organizacijama koje pomažu Rome – kaže Bajramović.
PARE KOJE NE POSTOJE
Gradska većnica za obrazovanje, kulturu, informisanje i verska pitanja umesto Nele Dimitrijević sada je Zorica Jović.
– Stanje u oblastima o kojima brine ovaj resor je na nezavidnom nivou. Za početak, moj resor proširen je za oblast obrazovanje jer smatram da je nezamislivo da jedan grad poput našeg bude bez većnika za obrazovanje. Ono što ćemo promeniti je dosadašnja praksa raspodele sredstava koja ne postoje u budžetu grada Vranja. Što se tiče kulture, prioritet je završetak radova na obnovi pozorišta, kao i ponovnom otvaranju bioskopa. Trudiću se da građani Vranja budu informisani u potpunosti o svim dešavanjima u skladu sa zakonom koji im to garantuje. Radiću na jačanju saradnje između Eparhije vranjske i lokalne samouprave – kaže Jovićka.
Novi većnik za sport i omladinu, naprednjak Nenad Djorđević potencira da je u predhodnom bilo mnogo primera neprofesionalnog i neprincipijelnog ponašanja u radu u oblasti sporta.
– Kao primer, navešću finansiranje pojedinih klubova. To mora biti transparentnije i preciznije definisano. Smatram da je moj prethodnik, u okolnostima u kojima je radio, dosta korektno obavljao svoj posao. U narednom periodu posebno ću raditi na poboljšanju sportske infrastrukture i omasovljenju školskog sporta. Nastavak prekogranične saradnje sa gradovima partnerima u projektima koji se finansiraju iz IPA fondova je takođe važno. Podržaću ideju o oslobođanju od nameta privrednih društava koja određena novčana sredstva daju za sponzorisanje klubova i pojedinaca u sportu – zaključuje Djorđević

BIOGRAFIJE



Goran Kostić – privreda, ekonomija i preduzetništvo
Rođen 1971. godine u Bujanovcu. Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Od 1997. do 2012. radio u Duvanskoj industriji Vranje i BAT. Od 2012. godine generalni direktor ,,Alfa Plam”. Oženjen, otac troje dece.

Ivan Stanković – budžet i finansije
Rođen u Vranju, završio Ekonomski fakultet u Beogradu. Petnaest godina radio na poziciji izvršnog direktora za finansije, plan i analizu i IT sektor u Simpu. Pre toga u istoj firmi bio referent za poreze, šef računovodstva, a jedno vreme i finansijski direktor. Oženjen je, otac dvoje dece.

Aleksandar Janjić – poljoprivreda, agroekonomija i razvoj sela
Rođen 1972. godine u Vranju, diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Profesionalnu karijeru započeo kao vlasnik poljoprivredne apoteke. Potiče iz porodice koja se tradicionalno bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Suvlasnik je destilerije ,,Janjić”. Oženjen, otac troje dece.

Marjan Stanković – komunalna delatnost, infrastruktura i urbanizam
Rođen 1968. godine u Bujanovcu, diplomirao na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu. Radio na rukovodećim pozicijama u više preduzeća, a u poslednje vreme u ,,Jumku” na funkciji pomoćnika upravnika logistike i glavnog inženjera građevinske operative.

Nenad Djorđević – sport i omladina
Rođen u Vranju 1972. godine. Diplomirao na Fakultetu za fizičku kulturu u Beogradu. Od 2012. godine na doktorskim strudijama. Od 2001. godine u radnom odnosu u PU ,,Naše dete” na mestu stručnog saradnika. Košarkaški je trener mlađih selekcija KK ,,Jug”, predsednik džudo kluba ,,Vranje” i član UO Sportskog saveza. U braku je, otac dvoje dece.

Danijela Milosavljević – socijalna politika i lokalna uprava
Rođena 1970. godine u Vranju, diplomirala na Pravnom fakultetu u Beogradu. Od 2005. do 2007. godine radila u Domu za decu i omladinu ,,Olivera Verica Djorđević” na mestu sekretara i u JU Centar za razvoj socijalnih usluga socijalne zaštite od 2007. godine. Udata, majka dvoje dece.

Marina Djorđević – ekologija i zaštita životne sredine
Rođena 1977. godine u Vranju, diplomirala na Pedagoškom fakultetu u Vranju. Radila kao učiteljica u OŠ ,,Dositej Obradović”. Sekretar je Udruženja uranijumskih žrtava ,,Pljačkovica 99″ i inicijator osnivanja monitoring centra za praćenje zračenja od uranijuma u Pčinjskom okrugu.

Dejan Bajramović – nacionalne manjine, etničke zajednice i nevladine organizacije
Rođen 1973. godine u Vranju, po zanimanju ekonomski tehničar. Bio član Kancelarije za zaštitu ličnih i kolektivnih prava romske nacionalne manjina i član tima za Lokalni akcioni plan za decu od 2004. do 2008. godine. Ovlašćeni je sudski tumač za romski jezik za teritoriju jugoistočne Srbije i koordinator nevladine organizacije ,,Romani Asvi”.

Dr Miroljub Stanković – zdravstvo, dečja zaštita i boračko invalidska pitanja
Rođen 1950. u Skoplju, u tom gradu završio i Medicinski fakultet. Specijalista opšte hirurgije i subspecijalista abdominalne hirurgije. Bio direktor Zdravstvenog centra Vranje, direktor Opšte bolnice, načelnik Hirurškog odeljenja i pomoćnik direktora ZC. Oženjen, otac dvoje dece.

Mića Mladenović – turizam i ugostiteljstvo
Rođen 1976. godine u Salczburgu, završio Visoku poslovnu školu u Beogradu – zvanje diplomirani ekonomista. Radio u privatnom sektoru i sam bio preduzetnik. Od 2012. u Gradskoj upravi u Vranju, prvo u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, potom bio načelnik Službe za zajedničke poslove. Oženjen, otac dva sina.

Zorica Jović- kultura, obrazovanje i informisanje
Rođena 1976. u Vranju, diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Prištini. Od 2002. profesor u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju, od 2010 – 2012. pomoćnik direktora u školi. Učesnik je projekta ,,Modernizacija sistema srednjeg stručnog obrazovanja” Ministarstva prosvete Republike Srbije u delu samovrednovanja i praćenja rada kolega jednakih po obrazovanju i poziciji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar