Nema zime ovog leta



 



Za uhljebljenje pod naprednjačkom vladavinom ne treba da brinu ni bivši čelnici Grada i javnih preduzeća i ustanova kojima miruju radna mesta u ranijim firmama i institucijama, oni koji se nalaze na stalnom radu u Gradskoj upravi ili lokalnom javnom sektoru, kao ni oni koji se, više silom nego milom vraćaju svojim privatnim poslovima

 



Da život i sudbina ne dele svima podjednako, potvrđuje (ne)izvesna budućnost bivših funkcionera Grada Vranja iz vremena socijalističko-demokratske vladavine, a nakon pobede Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima 24. aprila ove godine. Sada već bivši gradonačelnik Zoran Antić ubeđen je ne samo da će u septembru ove godine naći odgovarajuće radno mesto, već i optimistički gleda na «dolazeće dane buđenja građana iz dubokog sna i svoj povratak na političku scenu Vranja». Njegov prvi saradnik u taboru vranjskih socijalista Branimir Stojančić podseća da sa «stečenim referencama u dosadašnjem radu u lokalnoj samoupravi njegova porodica ne treba da brine za svoju budućnost». Za uhljebljenje pod naprednjačkom vladavinom ne treba da brinu ni bivši čelnici Grada i javnih preduzeća i ustanova kojima miruju radna mesta u ranijim firmama i institucijama, oni koji se nalaze na stalnom radu u Gradskoj upravi ili lokalnom javnom sektoru, kao ni oni koji se, više silom nego milom vraćaju svojim privatnim poslovima. Konačno, u najtežem položaju su oni pojedinci među bivšim funkcionerima koji su nakon smene vlasti ostali na «belom hlebu», a među njima su bivši zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović, još uvek aktuelni direktor JP «Vodovod» Vene Zdravković, direktor «Novog doma» Nebojša Radulović i većnik za ekologiju Nemanja Nuhijević.

DOBRE REFERENCE

Osim za bivšeg gradonačelnika Antića (vidi okvir), za većinu bivših čelnika gradske vlasti je izvesnost smene nešto kao slatki limun ili kiselo grožđe. Sve je to zbog ogromnog razmaka između onoga što su koliko do juče bili i onoga što će sada biti! Sekretar Izvršnog odbora GrO SPS i bivši većnik Branimir Stojančić, međutim, smatra da je u politici kao i u životu sve podložno prolaznosti i da to tako treba prihvatiti.

– Radni odnos na mestu većnika za socijalna pitanja prestao mi je 15. juna, po zakonu sleduju mi još tri plate, a o novom poslu još nisam razmišljao iako imam nekoliko primamljivih ponuda. Moja sadašnja preokupacija je rad u Gradskom odboru SPS i na položaju odbornika u Skupštini Grada – kaže Stojančić.

Bivši prvi «socijalac» Vranja svestan je da je u žiži interesovanja javnosti, ponajviše zbog činjenice da je uvek živeo od politike, pa se dušebrižnici po vokaciji «brinu» od čega će on živeti.

– Znam da se mnogi pitaju šta ću i kako ću, ali zanemaruju činjenicu da sam osam godina samostalno upravljao budžetom od 85 do 140 miliona dinara! Zaboravljaju ili ne znaju da sam bio jedan od retkih gradskih funkcionera koji je direktno upravljao finansijskim sredstvima, što preko projekata, što preko ogromnih donacija koje, u pojedinim slučajevima, dostižu cifru od dva miliona evra i skoro su svi realizovani. Da li sa takvim referencama treba da se plašim za budućnost svoje porodice – pita Stojančić.

Osim Stojančića, za svoju budućnost u vremenu naprednjačke vladavine ne moraju da brinu ni bivši pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu i selo Žikica Antanasijević, većnica Bojana Veličkov i dosadašnji pomoćnik gradonačelnika za budžet i finansije Borivoje Antić, koji su na stalnom radu u Gradskoj upravi, kao i nekadašnji većnik za turizam i ugostiteljstvo Nebojša Zupančić i većnik za sport Darko Filipović koji se vraćaju privatnim poslovima.

NA BELOM HLEBU

Za razliku od optimista Antića i Stojančića, bivši zamenik gradonačelnika Dragoljub Stevanović ostao je bez radnog mesta, a za tri meseca ostaće i bez plate.

– Nemam formalno sačuvano radno mesto, jer sam na položaj zamenika gradonačelnika došao iz nevladinog sektora. Jedini izbor u ovom političkom okruženju je da se vratim tamo odakle sam i došao, a u tom sektoru finansiranje zavisi od uspešnosti projekata – objašnjava Stevanović.

U sličnom je položaju i direktor JP «Vodovod» Vene Zdravković koji je svestan da neće ostati na sadašnjem položaju.

– Svojevremeno sam iz «Alfe» prešao na rad u Gradsku upravu, na rad u službi budžeta. To je bio rad na određeno vreme, jer je zakonom bilo zabranjeno zapošljavanje na stalni rad u javnom sektoru. Odatle sam 25. januara ove godine izabran za vršioca dužnosti direktora «Vodovoda». Svestan sam da će u preduzeće doći novi direktor kome nudim saradnju zbog osetljivosti proizvodnje i distribucije vode i značaja za grad i građane. Ako se to ne desi, tražiću posao na drugoj strani – nagoveštava Zdravković.

U sličnom iščekivanju je i razrešeni direktor Skijališta «Besna Kobila» Dejan Manić.

– Prihvatanjem odborničkog mandata u Skupštini Grada razrešen sam dužnosti direktora u ovom javnom preduzeću. Sada čekam dolazak novog vršioca dužnosti i rešavanje mog statusa – kaže Manić.

Sa sudbinom se miri i još uvek aktuelni direktor JP «Novi dom», demokrata Nebojša Radulović koji je u ovo javno preduzeće došao kao osoba bez posla, pa nema stalni radni odnos i sa prestankom funkcije direktora, prestaje mu i radni odnos.

– Najvažnije od svega je šta sam ovde zatekao i šta ostavljam. «Novi dom» je bio u blokadi i pred bankrotom, a zadnje dve godine nemamo blokiran račun. A što se posla tiče, pre ili kasnije, svejedno, naći ću posao – poručuje Radulović.

Na «belom hlebu» je i Nemanja Nuhijević, bivši većnik za ekologiju.

-Još sam bez odluke šta ću raditi, jer nisam na stalnom radu u Gradskoj upravi, pa ću videti šta ću i kako ću dalje, jer platu većnika primaću još tri meseca –konstatuje Nuhijević.

SREĆNICI

Za neke bivše čelnike gradske vlasti promena političke situacije u Vranju, osim blagodeti položaja, nema drugog značaja, jer se oni vraćaju na ranija radna mesta koja su za vreme dok su bila na vlasti, mirovala, pa neće ostati bez posla i hleba. Doskorašnji predsednik Skupštine Grada, demokrata dr Slobodan Stamenković, ističe da zbog pomenute funkcije nikada nije ni otišao iz zdravstva.

– Vraćam se na radno mesto lekara specijaliste na Psihijatrijskom odelenju Opšte bolnice, jer odatle nisam ni odlazio. Kao predsednik gradskog parlamenta radio sam bez plate i nisam «zamrzavao» svoje radno mesto u zdravstvu – jasan je dr Stamenković.

U novonastalim političkim okolnostima, u «srećnike» valja svrstati i direktora Direkcije za izgradnju i razvoj ragana Stojkovića i Dejana Ilića, direktora JKP «Komrad».

– Moje mesto u Pošti miruje, pa ću se tamo vratiti kada bude izabran novi direktor Direkcije, što je sasvim normalno i legitimno, jer je položaj direktora u javnim preduzećima promenljiv i zavisi od razvoja političke situacije – napominje Stojković

– Ostajem u «Komradu», jer sam u stalnom radnom odnosu u ovom preduzeću, gde ću verovatno raditi u sektoru unutrašnje kontrole – saopštava Ilić.

Na povratak na ranija radna mesta mogu da se nadaju i Goran Marković, direktor JP «Uprava Banje», kome miruje radno mesto u JU «Narodni univerzitet», zatim, direktor turističke organizacije Vranje Tomislav Stojanović koji je svestan da ga čeka smena, jer je ta organizacija pripala njegovoj ranijoj stranci, Socijaldemokratskoj partiji Srbije.

-Radiću u turističkoj organizaciji kao pravni analitičar, ali ću intenzivirati rad na pravosudnom ispitu- naglašava Stojanović.

Direktorka Predškolske ustanove «Naše dete» Vesna Stamenković ne odbacuje mogućnost da ostane na položaju na kome se sada nalazi.

– Izabrana sam na konkursu, ali ako dođe do promene, opet ću raditi kao vaspitačica – kaže Vesna Stamenković.

Konačno, prema informacijama iz Gradskog odbora SPS, nema zime ovog leta ni za njihove bivše funkcionere u gradskoj vlasti, nekadašnjeg zamenika predsednika Skupštine Grada Sinišu Mitića koji se već vratio u «Simpo», većnika za infrastrukturu Nebojšu Stojanovića kome miruje radno mesto u «Upravi banje» i većnika za zdravstvo dr Dobrivoja Stošića koji se vratio u Zdravstveni centar.

 

«Klisnuli» na odmor

Odmah nakon promene vlasti u Vranju, nekoliko direktora iz lokalnog javnog sektora otišlo je na odmor. To su direktor pozorišta Srđan Jovanović, direktor JU «Narodni univerzitet» Boban Mihajlović i direktorka Istorijskog arhiva Suzana Petrović. Na odmor se otisnuo i direktor biblioteke Slobodan Ljubić i to u ponedeljak 21. juna, baš kada je zakazao razgovor sa novinarima.

 

MILOŠ ANTANASIJEVIĆ

Živeću od hobija

Miloš Antanasijević, načelnik Gradske uprave na «određeno vreme na pet godina», na pitanje šta će raditi ako bude smenjen, odgovorio je kratko:

– Ako me smene, vraćam se svom hobiju, baviću se njime- odbivši da kaže o kakvom se hobiju radi.

 

Demokrate Nela Dimitrijević i Perica Janković vraćaju se svom ranijem poslu

Bivši većnik za infrastrukturu i saobraćaj Perica Janković potvrdio je da se vraća privatnom poslu, dok je doskorašnja većnica za kulturu Nela Dimitrijević, saopštila da se vraća na radno mesto novinara u televiziji Vranje.

 

ZORAN ANTIĆ, PREDSEDNIK GrO SPS

Nisam se rodio kao gradonačelnik

Šta ćete raditi ovog leta?

-Do septembra, do kada ću primati platu kao izabrano lice, braniću dve master teze, prvu na FPN u Beogradu iz oblasti međunarodne politike, i drugu, na Univerzitetu «Beograd» o terorizmu, organizovanom kriminalu i bezbednosti. A u međuvremenu – tražiću posao, prema mom stručnom obrazovanju i sposobnostima.

Kako ćete premostiti novonastalu političku situaciju u Vranju?

-Sasvim normalno, jer se nisam rodio ni kao gradonačelnik ni kao političar. Potičem iz radničke porodice, znam gde mi je mesto i gde pripadam, umem da izmerim sebe u društvenom životu i da potrebe porodice prilagodim trenutnim mogućnostima. Ovo što se desilo na izborima u Vranju, ne doživljavam kao poraz, već kao pobedu i novi povratak na političku scenu. U to sam više nego ubeđen! Zašto? Jer očekujem da se duboko uspavana građanska radnička klasa probudi iz dubokog sna, svesna svog položaja u ovom režimu, što bi značilo veliku pobedu socijalističkih i socijaldemnokratskih vrednosti.

Kako ćete se generalno odnositi prema novoj vlasti?

-Kao intelektualac, jer od intelektualnog sloja očekujem da vladajućoj klasi u našem društvu postavi nove standarde i principe života i sveopštih uslova, a ne da pristane da bude najbednije plaćena radna snaga u Evropi. Na kraju, znam da «ima jedna modra rijeka, ali valja nama preko rijeke», da poetski završim svoju poruk

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar