Uzor Milorad Mažić



 



PROFIL:

Ime i prezime: Jordanka Denčić
Datum i mesto rođenja: 15.05.2000, Vranje



Obrazovanje: učenica Ekonomske škole – turistički smer

Sudijsko zvanje: okružni sudija

Jasmina Zafirović visoki sudijski instruktor sa zvanjem sudije međunarodnog ranga prošle godine organizovala je na nivou okruga školu suđenja. Među pedeset polaznika škole koja je trajala nekoliko meseci našla se i Jordanka Denčić, učenica Ekonomske škole. Svoju ljubav prema suđenju objašnjava rečima:

-Još kao devojčica zavolela sam fudbal, posebno ljude u ,,crnom“ koji dele pravdu na fudbalskim terenima. Učinilo mi se zanimljivim i jednostavno počela sam da gledam prenose. Veliku pažnju privlačile su mi odluke koje glavni sudija donosi, ali i odluke koje su u domenu pomoćnih sudija. Najpre sam dobro savladala pravila fudbalske igre. Jasmina Zafirović kao iskusni sudija svima nama je pomogla da što pre uđemo u ovaj složen posao. Nije lako biti sudija, to je svima jasno. Svaka vaša odluka podleže kritici navijača, reaguju i sami fudbaleri a vi bez obzira na sve morate deliti pravdu. Odmah po završetku škole dobila sam zadatak da sudim igračima koji se takmiče u mlađim kategorijama Regiona Istočne Srbije. Cela prolećna sezona je iza mene. Svake subote i nedelje bila sam ili glavni ili pomoćni sudija. U ovom trenutku pratim Evropski šampionat u Francuskoj. Ne propuštam nijedan meč, posebno susret u kome pravdu dele naš Milorad Mažić.

 

 

Suđenje je velika nauka

 

Školska drugarica Jordanke Denčić — Dragana Popović takođe je zaljubljena u deljenje fudbalske pravde. Sa uspehom je i ona završila školu suđenja i tokom čitave prolećne sezone bila u ulozi sudije na mečevima mlađih kategorija FK Dinamo i OFK Vranje. Sa stečenim iskustvom Dragana Popović o suđenju na fudbalskim terenima govori:

-Nije lako biti fudbalski sudija. Suđenje je velika nauka. Fudbal je igra sa milion grešaka. Igrač može da pogreši, sudiji to nije dozvoljeno. Ovakav složeni odnos događaja na terenu i onoga što sudija nosi u glavi mogu vrlo često da izazovu pravi haos ali i da rastuže kako igrače, tako i navijače. Velika odgovornost leži na nama. Od prvog dana sam shvatila da moram mnogo da učim ali i da sudim kako bih nagomilano znanje pretočila u delo, a sve da fudbal bude ono što i jeste – najlepša sporedna stvar na svetu. Nemam nekih posebnih ciljeva, ali pošto sam po prirodi temeljita mislim da će stvari vremenom doći na svoje mesto i da ću i ja postati veliki sudija kao što je to Jasmina Zafirović.

 

PROFIL:

Ime i prezime: Dragana Popović

Datum i mesto rođenja: 08.09.1999, Vranje

Obrazovanje: učenica Ekonomske škole – pravni smer

Sudijsko zvanje: okružni sudija

 

Suđenje kao uvod u pravo

 

U želji da jednog dana završim pravni fakultet i postane uspešan pravnik, stavljajući se u poziciju da sprovodi zakone štiteći nevine i osuđujući nasilnike, Marija Jovanović prva se javila na poziv sudijske organizacije Pčinjskog okruga da pohađa školu suđenja. Izašla je sa epitetom najboljeg polaznika i sa reči krenula na dela. Uspešno je odradila mečeve mlađih kategorija, a vrlo često bila i asitent na mečevima Pčinjske okružne lige. Mnogi koji ozbiljnije prate rad sudijske organizacije predviđaju joj blistavu sudijsku karijeru, a ona svoje shvatanje i poimanje uloge sudije objašnjava:

– Biti sudija na fudbalskoj utakmici nije mala stvar. U svakom trenutku pokazujete koliko poznajete fudbal i njegova pravila, koliko učestvujete u toj veličanstvenoj fudbalskoj predstavi, a sa druge strane svaki vaš potez i svaku vašu odluku prati mnogo ljudi, na velikim događajima – mnogo miliona njih. Sudila sam utakmice gde ima po pedeset gledalaca, ali ne brinem zbog toga. Znam da će doći vreme kada ću deliti pravdu na utakmicama gde će biti ogroman broj navijača. Ne mogu nazad jer mi suđenje polako ulazi pod kožu i svesna sam da će mi upravo to pomoći u svom advokatskom radu koji će biti moja profesija po završetku pravnih studija.

PROFIL:

Ime i prezime: Marija Jovanović
Datum i mesto rođenja: 08.05.1999, Vranje

Obrazovanje: učenica Ekonomske škole – pravni smer

Sudijsko zvanje: okružni sudija

 

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar