Tihi odlazak socijalista



Čak se i naprednjaci podsmevaju pa Goran Nikolić kaže da se Gradetu usladila fotelja. Na drugoj strani, Zoran Antić konstatuje kako su socijalisti sami krivi za poraz, peželevši svu sreću novoj većini



Po mnogo čemu istorijska konstitutivna sednica parlamanta u Vranju počela je 15. juna mimo svih očekivanja, zategnuto, gotovo u strahu. Neočekivano, jer je skupštinska većina već postojala, sa 38 čvrstih ruku spremnih da podrže SNS i SDS, koji će u narednom periodu vladati Vranjem. Bilo je desetak minuta do početka sednice na kojoj se očekivalo da SPS posle 26 neprekidnih izbornih godina na vlasti konačno kormilo prepusti nekom drugom, a u sali su sedeli samo predstavnici SNS-a.
PARADA MOŽE DA POČNE
Neko je iz hodnika telefonom zvao Igora Andonova (SDS) da ga pita zašto kasni, ali je svima pao kamen sa srca kad su napokon u salu ušli i socijalisti, čime je postalo jasno da većina neće sama sedeti u sali, čega su se očigledno naprednjaci bojali. Čim su ušli, naprednjaci su zauzeli svoja stara mesta, pa je tako kandidat za gradonačelnika Slobodan Milenković seo u drugi red. Šefovi parade bili su Miroslav Nešić i gensek GrO SNS-a Goran Djorđević, koji su odmah kandidate i njihove goste preselili u prvi red, gde je kasnije seo tada još aktuelni gradonačelnik Zoran Antić. Bili u tu i gosti iz Vranjske Banje, ali je bilo upadljivo odsustvo narodnog poslanika i načalnika okruga Slaviše Bulatovića. Kad su stigle i demokrate, tačno u 10 sati, parada je mogla da počne.
Začudo, nisu zategnuti bili samo naprednjaci, nego i svi ostali – prvi osmeh u sali čuo se tek negde oko 11 časova. Paradu vodi najstariji odbornik, Gradimir Jovanović iz PUPS-a, kao član vladajuće koalicije. Detalj, da je mikrofon uključen a ne radi, samo pokazuje svu paniku sa kojom je počela istorijska sednica Skupštine. Parlamanet u potpunoj tišini bira radno predsedništvo, u koje još ulaze i Dušan Aritonović i Snežana Stanković iz SNS. Iz DS-a pokazuju da će biti opozicija, i to direktna, kada Slobodan Stamenković predsedavajućeg nekoliko puta vraća na prvom pebrojavanju glasova, kako bi sve bilo po Poslovniku. Prvi komentari padaju kod izbora predsednika Skupštine i njegovog zamenika, Dejan Tričkovića i Gradimira Jovanovića. Vidi se jasno plan opozicije – SPS, DS, JS – redom se za govornicom izjašnjavaju da će glasati protiv Tričkovića, ali iz poitičkih, nikako iz ličnih razloga. Dok se govornici vraćaju na svoja mesta, dočekuje ih Tričković i svakome se lično zahvaljuje. Na kraju, Dejan Tričković izabran je za novog predsednika Skupštine sa 38 glasova za.
Svoj uvodni govor Tričković završava povikom „živela Srbija, živelo Vranje“!
DRUG GRADE
Smešne situacije počinju od ovog trenutka – predsedavajući Grade Jovanović ustaje da čestita Tričkoviću, a onda se sasvim neočekivano vraća i seda na mesto predsedavajućeg. Na opšti smeh Grade se ne da omesti „neću da sedim, pa nisam ja…“.
I tu počinje cirkus. Svi govornici su protiv Gradeta, pa čak i predlagač, da on bude zamenik predsednika Skupštine. Goran Nikolić (SNS kaže da je evidentno da se Jovanoviću usladila fotelja, čim ga je tako teško izvaditi iz nje. Dok Nikolić čita Jovanovićevu biografiju, Antić dobacije sa mesta – „ma bio je on i u SPS-u“.
U tom tonu idu i ostale diskusije, u kojima se svi pitaju kako li će sarađivati Jovanović i Andonov, arhineprijatelji u prethodnom sazivu. Ipak, najoštriji su bili predstavnici JS-a.
– Jovanović je bio svuda, i svuda je dobro prošao, i nema gde nije uzeo otpremninu. I sada, pri prenziji od 50.000 dinara, želi i skupštinsku platu od 100.000 dinara. To je taj čovek – rekao je, primerice, odbornik JS-a Miloš Simić.
– Zavist, pakost, ljubomora i pačija škola – ostao je Jovanović samozatajan odgovarajući oponentima.
Ipak, povuci – potegnii, 38 ruku je tajnim glasanjem izabralo Jovanovića na mesto zamenika predsednika Skupštine.
Začudo, ostalo je sve išlo kao po loju. Za novog sekretara Skupštine izabran je Marko Tričković, jedan od direktora u „Alfi“, mlad i političkoj javnosti prilično nepoznat čovek.
Posle se u gotovo akademskoj atmosferi krenulo u izbor gradonačelnika. Predloge je obrazlagao Dejan Tričković, a protiv Slobodana Milenkovića niko nije imao šta da kaže. Jedino se Nela Dimitrijević iz DS-a drznula da primeti kako Milenkovićevi predlozi za članove Gradskog veća ponegde nemaju specifičnu težinu, jer imaju samo srednju školu, ali i to je proteklo po sistemu „ajde da mi to brzo završimo“.
I zaista, sve je bilo brzo gotovo. Milenković je uz svaki predlog za članove Gradskog veća dao i kratku biografiju predloženih, i na prvi pogled se može reći da tu ima ozbiljnih igrača, ali i ljudi koji negde mora da se zaposle. Među naprednjačkim kadrom u Veću je samo jedan predstavnik SDPS-a, predizbornih koalicionih partnera. Začudo, niko se nije preterano bunio, čak je i najaktivniji odbornik u sali, Zoran Antić (SPS) našao reči hvale za naprednjake i njihovu izbornu taktiku.
– Nemamo na koga da se ljutimo, a najmanje na naprednjake. Ostavljamo vam ovoga jutra u kasi 14 miliona dinara, i želimo vam svu sreću – rekao je Antić.
Ono što je on primetio je izostanak bilo kakvog uvodnog ekspozea novog gradonačelnika Milenkovića, ali su iz SNS-a dobacili da će njega biti posle izbora. Dakle, snaga 38 ruku biće dovoljna, a o planovima može i kasnije.
Obelodanjujući novu vladajuću koaliciju, Milenković je predložio i Igora Andonova za svog zamenika. Biće zanimljivo u narednom periodu videti kako će centrala SDS-a regovati na ovakvo ponašanje vranjskih socijaldemokrata, budući da je već raspustila banjskki odbor SDS-a zbog saradnje sa SNS-om. Andonov se zahvalio svima koji su ga podržali, obećavajući da će nova vlast učiniti sve ne bi li stvari u Vranju biti bolje nego što jesu.
– Mislim da će novo Gradsko veće i gradonačelnik biti jedno od prijatnijih iznenađenja u političkoj istoriji Vranja – prognozirao je Andonov.
TAJNO GLASANjE
I onda zamorno tajno glasanje, pa prebojavanje listića, i onda čestitanje, poljupci, bez mnogo radosti, sve u rukavicama…
I tako, odoše socijalisti sa vlasti, u jednoj akademskoj, zvaničnoj, ukrućenoj atmosferi, gotovo prijateljski. Očekivalo se sve, osim ovakvog raspleta. Neko se još ovde nada ulasku u vlast? Bilo kako bilo, pred novom garniturom ogroman je posao. Iako im sada svi nude svoje dobre usluge, malo od toga će ostati u praksi. Ostaju sami, na vrhu piramide, da najpre otkriju koliko su dužni, pa onda kome su sve dužni, pa onda koliko još ima da se zadužuju, pa ko je njima dužan… Situacija nije nimalo vesela, i bez pomoći Beograda ovde teško da može da se održi i dosadašnji nivo života lokalne zajednice. Brzo će se videti imaju li nove vlasti snage da izdrže sve što se pred njih postavlja kao zahtev. Treba im poželeti sreću i pustiti ih da rade. Sve će se znati vrlo brzo, jer, preuzimajući vlast, treba da se sete stare pivske poslovice – ili jesi, ili nisi lav. Trećeg nema.

GRADSKO VEĆE
Za članove novog Gradskog veća, a na predlog novog gradonačelnika Slobodana Milenkovića, izabrani su:
Zdravstvo – Miroljub Stanković, hirurg u penziji
Privreda – Goran Kostić, direktor „Alfe“
Budžet i finansije – Ivan Stanković, izvršni direktor u „Simpu“
Kultura – Zorica Jović, ekonomista, radi u Ekonomskoj školi
Poljoprivreda – Aleksandar Janjić, privatnik
Socijalna politika – Danijela Milosavljević, pravnik
Nacionalne manjine – Dejan Bajramović, NVO, „Romani asvi“
Ekologija – Marina Djorđević, učiteljica
Sport i omladina – Nenad Djorđević, DIF, zaposlen u Predškolskoj ustanovi
Urbanizam i infrastruktura – Marjan Stanković, građevinski fakultet
Turizam – Mića Mladenović (SDPS), ekonomista



PROFIL
Novi gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković nadimkom Gonzi rođen je 1972. godine u Vranju. Tu je završio i osnovnu i Srednju medicinsku školu. Medicinu je studirao u Prištini i Nišu, i diplomirao 1999. godine. Od 2000. godine radi u ZC Vranje, a ortoped traumatolog postao je posle specijalizacije 2008. godine. U 2003. godini „nekoliko nedelja“ bio član G17 plus, a SNS mu je prvo pravo stranačko angažovanje. Oženjen, ima dva sina.
Novi zamenik gradonačelnika Igor Andonov je rođen 1974. godine u Skoplju. U Vranju je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Stomatološki fakultet u Nišu. Aktivan u Otporu devedesetih. Bio član i tri puta potpredsednik GrO DS-a u Vranju, od 2008. do 2012. zamenik gradonačelnika, od 2012. odbornik, najpre DS-a pa SDS-a. Jedan je od osnivača SDS-a u Srbiji i njen prvi predsednik u Vranju, član GO SDS-a.
RASPORED
Na početku konstitutivne sednice novog saziva Skupštine, predsednica Gradske izborne komisije Tanja Spasić pročitala je rezulate izbora. Novi sastav lokalnog parlamenta izgleda ovako
SNS – 35 odbornika
SPS – 15 odbornika
JS – sedam odbornika
DS – četiri odbornika
SDS – tri odbonika
Za naše Vranje – jedan odbornik

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar