Beloglavi sup umesto Tesle

Eko Taxi Vranje

  Trebalo je, zapravo, da ponudi nešto osvežavajuće i zanimljivo što će predstavljati Srbiju i sva njena bogatstva na najbolji mogući način svuda u svetu. Tako je počeo da kreira novčanice

 

Vranjanac Miloš Zlatanović, student završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, poslednjih dana je zbog inovativnog i na društvenim mrežama popularnog dizajna srpskih novčanica na meti nacionalnih i regionalnih medija.

VAN ŠABLONA

Cela država, kako objašnjava Miloš, krenula je poslednjih nekoliko dana u raspravu na društvenim mrežama zbog nečega što mu je prvenstveno bio običan zadatak na fakultetu.

– Iz predmeta „grafičke komunikacije“ dobio sam zadatak da uradim likovno rešenje za izradu novčanica van svih pravila i šablona – započinje naš sagovornik.

Trebalo je, zapravo, da ponudi nešto osvežavajuće i zanimljivo što će predstavljati Srbiju i sva njena bogatstva na najbolji mogući način svuda u svetu. Tako je krenuo sa ugroženim životinjskim vrstama na koje smo svi, kako kaže, zaboravili pa je na 50 dinara stavio beloglavog supa, a na 100 dinara mrkog medveda. Na poleđini novčanica stavio je stilizovane predele staništa ovih životinja.

– „Zapalio“ mi se facebook, kontaktiralo me mnogo ljudi iz Srbije i sveta i poslednjih dana nekoliko novinskih redakcija.

Iako je Miloš svoj rad postavio na sajt www.behance.net  još početkom februara ove godine, tek u poslednjih desetak dana privlači pažnju medija. Rad je postavio u nadi da će neko prepoznati njegov trud, da bi nekoliko meseci kasnije stranica Fubiz, koja se bavi umetnošću i ima preko milion i sedam stotina hiljada pratilaca, prepoznala potencijal ovog dizajna i podelila link sa Miloševim novčanicama na svoj profil.

– Jedni su oduševljeni i rado bi koristili novčanice, dok drugima smeta što su sa novčanica skinuti Mokranjac i Tesla, a stavljeni beloglavi sup i mrki medved.

Mnogo nacionalnih medija objavilo je Milošev rad sa senzacionalnim naslovima, predstavljaju ga kao nekoga ko je zbog dizajna novčanica podelio srpsku javnost.

– Video sam dosta negativnih komentara i uvreda na društvenim mrežama ali sam se fokusirao na pozitivne i konstruktivne kritike. Ovo je samo početak jednog koncepta i nije nikakvo izbacivanje Mokranjca i Tesle niti bilo koje druge naše značajne istorijske ličnosti.

Kako objašnjava, ideja je dizajn novčanica sa značajnim istorijskim ličnostima za Srbiju, ali i sa sportistima, životinjama, biljkama, planinama, rekama i drugim bogatstvima koje njegova zemlja ima.

– Ako su na novčanicama od 50 i 100 dinara životinje, zašto na 500 ne bi mogao da bude Vuk Karadžić, na 1.000 Novak Djoković, na 2.000 Nikola Tesla, a na kovanicama recimo Pančićeva omorika i druga prirodna bogatstva?

Zbog naslova u medijima, čitaoci su stekli utisak da se radi o zvaničnom predlogu za izmenu izgleda novčanica, da bi se na kraju i sama Narodna banka Srbije oglasila. Kako stoji na sajtu Kurira, iz NBS su odbili da komentarišu Milošev predlog i da li će ga razmotriti, ali ističu da bi motivi na novčanicama trebalo da predstavljaju srodnu celinu i ujednačen manir likovnih rešenja.

KAO NORVEŽANI

Kada su likovna rešenja novčanica ostalih država u pitanju, Milošu se najviše sviđaju norveške:

– Kreću se u pravom smeru, izbegavaju šablone i kreiraju nešto novo i vredno. Na njima su predeli iz zemlje i obeležja i životinje dok su isti motivi na poleđini, ali pikselizovani – objašnjava.

 Dodaje da njemu nije bitno hoće li ili neće biti istorijskih ličnosti na novčanicama i koje će to ličnosti biti, već da je u pitanju likovni aspekt.

– Ipak nisu samo istorijske ličnosti obeležje jedne zemlje. I Norvežani, evo i susedna Makedonija imaju lepe novčanice i mnogo značajnih istorijskih ličnosti, ali se nisu odmah za njih uhvatili.

 

PROFIL

Miloš je na završnoj godini Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pored grafičkog dizajna, bavi se animacijom, ilustracijom, crtanjem, muzičkom produkcijom a kad god ima slobodnog vremena posvećuje ga sportu. Prve korake u svet umetnosti napravio je u vranjskoj Školi animiranog filma a zatim u Likovnoj radionici.

 

   • Ostavi komentar