Poetična memorija naroda



 



 

 



U okviru turneje „Slobodna zona“  od 16. do 20. maja u Američkom kutku organizuju se projekcije pet najboljih filmova istoimenog Festivala.

 

 

I ove godine Vranje je među četrdeset pet gradova Srbije u kojima se održavaju projekcije filmova sa festivala „Slobodna zona“. Do danas najubedljiviji pobednik po izboru publike je dokumentarac „Dugme od sedefa“, čileanskog reditelja Patrisija Guzmana. Na programu ovogodišnje turneje je su i filmovi „Ovnovi“ Grimura Hakonarsona, „Klub“ Pabla Laraina, ostvarenje „Ples sa Marijom“ i ekološki dokumentarac „The Yes Men su revoltirani“rediteljke Lore Nilks iz Amerike. U organizaciji NVO Generator, vranjska publika od 2012. godine ima priliku da vidi najbolja ostvarenja ovog festivala.

-Važno je reći da se festival organizuje na volonterskoj osnovi i zahvaljujući podršci ustanova kulture i pojedinih medija u gradu. Značajno je i to da se festival bavi najšire temom ljudskih prava. Film “Dugme od sedefa“, Patrisija Gurmana je po mom mišljenju najbolji iz više razloga: Film se bavi istorijom Čilea i kolektivnom memorijom naroda na jedan vrlo poetičan način.  U filmu se govori o malom broju potomaka i starosedelaca Patagonije, čiji će običaji, jezik i sudbine uskoro otići u zaborav. Čileansko domorodačko stanovništvo je tokom istorije trpelo genocid od strane kolonizatora, a zatim i uništavano od Pinočeovog režima. Na programu je 20. maja u Američkom kutku Biblioteke, pa ga ne treba propustiti – kaže Gordana Ristić, direktorka Generatora.

Proteklih  pet godina u Vranju su gostovali najaktuelniji filmovi „Slobodne zone“. Najgledaniji film je nesumnjivo ostvarenje o životu Boba Marleja, a nije zgoreg podsetiti se i filma  „Perverznjakov vodič kroz ideologiju“, rediteljke Sofi Fajns, u kome je narator i glavni junak, slovenački filozof i superstar Slavoj Žižek.

–  Važno je da svake godine možemo videti filmove sa svih kontinenata i na taj način se vranjskoj publici približavaju problemi ljudi sa kojima nismo često u kontaktu, koji su ne retko slični nama i našim problemima-  kaže Gordana Ristić.

Turneja „Slobodne zone“ krenula je iz Iriga, a Vranje je četrdeset prvi grad u kome se održavaju projekcije. Nakon Vranja, turneja se nastavlja u Vršcu i Zaječaru, a završava u Zrenjaninu.

 

KONTRA HOLIVUDU

„Slobodna zona“ je festival Cinema Komunisto u Beogradu, koji je pre jednu deceniju „konstatovao“ s pravom da je beogradska bioskopska scena umrla. Bioskopi su počeli da se zatvaraju.  Multipleksi su dovodili u prestonicu holivudsku produkciju iako se znalo da su dokumentarni filmovi već zauzeli značajno mesto u evropskoj kinematografiji. To je bio razlog da Cinema Komunisto, nađe partnere-sponzore i organizuje projekcije najpre u Beogradu, a potom i u oko četrdeset gradova Srbije.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar