Vrtenje maramčeta



Boske se, u pratnji Tome Vlajinca, autentičnog Vranjanca, pojavio pred nekoliko stotina pristalica, i egzaltirano rekao da je ispunio obećanje



Politički zemljotres koji je 24. aprila prodrmao Vranje ljuljaće, očigledno, još dugo. Pad socijalista, prvi put posle 70 godina, zaista je, što reče prvoistureni naprednjak Slobodan Milenković, istorijska pojava. Gubili su socijalisti i do sada, alli nikada nisu bili ovako oduvani. Osvajali su oni i manje mandata nego danas, recimo 2004. godine, ali ih to nije sprečilo, zbog srećnog raspleta u Beogradu, da nastave da vladaju. Sada, ni sa te strane ne duvaju povoljni vetrovi, pa ispada da će SPS stvarno konačno da ode u lagani zaborav, čak i ovde. Niko baš nema jasnu sliku šta se u izbornu nedelju dogodilo, odakle ovolika izlaznost i, pre svega, odakle ovolike pare koje su bile u igri. A da ih je bilo naučno je ustanovljeno – i policija i tužilaštvo imaju jasne i čvrste dokaze da su ovde izbori lažirani na razne načine. U centru zbivanja bila je Jedinstvena Srbija, baš zbog izbornog mešetarenja, a priča se da su muvali svi. Što reče neko, ništa to nije novo, sada samo novi majstori vode izbornu igru i pošto su novi, još ne umeju baš da je prikriju na pravi način. Nadležni ćute, za sada. Naprednjaci mogu i sami da vladaju, a ko će biti njihovi ljudi na čelnim funkcijama i dalje se ne zna. Nije realno očekivati novu vlast pre 1. juna, a možda ni tada, ukoliko SPS oceni da ima bilo kakve šanse da zadrži makar parče vlasti.

Naprednjaci su napravili minumum 34 odbornička mesta i mogu sami da vladaju i taj uspeh se zaista može smatrati istorijskim, jer se nešto slično dogodilo još 2000. godine, sa Slobom i SPS-om. Priča se da su i metodi bili slični, da su se oslanjali na radnike „Jumka“ i „Simpa“, nešto malo plašili, nešto kupovali, nešto se vozili na Vučića, ali eto, trijumfovali. Slobodan Milenković nikako nije ostavljao utisak lidera naprednjaka, od pogrešnog izbora odela do smušenosti u javnim nastupima. Pravi lideri vranjskog SNS-a, pre svega Slaviša Bulatović, Goran Nikolić i Goran Djorđević, odlučivaće narednih dana o svemu, bez obzira da li će gradonačelnik biti Milenković ili ne. Jer, govorka se, postoje izvesne pretenzije na to mesto iz redova SNS.
Glavni lik ovdašnjih napednjaka, Dragan Stevanović Boske, obratio se oko 21 sat prisutnima ispred prostorija stranke, u pratnji Tome Vlajinca. Pametan potez, ako se zna da se Bosketu najviše zamera što nije Vranjanac. Eto, pored njega Vranjanac jeste, pa makar to bio i Toma. Čisto lokalizovan, Stevanović je podsetio da je vreme da se zavrti maramče, kako je i obećao pre izbora.
– Obećao sam ovom čoveku da ćemo ih zgaziti na izborima i da ćemo da „vrtimo maramče“. Ovaj izborni rezultat nije došao tek tako, jer ste pokazali da zaslužujete ovu vlast – rekao je Stevanović.
Od tada, Stevanović se povukao u ilegalu, ne javlja se nikome, jer je on odradio svoje. Ništa manje egzaltiran nije bio ni Slobodan Milenković, koji je ocenio da je „pobeda SNS-a istorijski trenutak za grad Vranje“.
– Posle 71 godine, došlo je do promene vlasti u Vranju. Ponosan sam na sve vas, dragi naprednjaci. Izbori su praznik demokratije, i tako mora da bude. Opravdaćemo očekivanja sugrađana – rekao je Milenković.
Toliko o dobitnoj strani, svi ostali manje više mogu se svrstati u gubitnike izbora. Najviše je uložila Jedinstvena Srbija, najviše i dobila, ali čini se jalovo. Iako Dejan Manić ima duplo više odbornika nego prošli put, ali nema „ucenjivački kapacitet“, a biće da ima i problema sa zakonom, zbog načina na koji je odradio izbore. Moguće je nekom akcijom preko Beograda JS i uđe u lokalnu vlast, ali nema pravo da se nada ničemu velikom, što mu dođe na isto.
– Zadovoljni smo rezultatom, mada smo mogli i više, da nije bilo neverovatnih pritisaka u izbornom danu. Neko se uplašio snage JS. Ne nudimo se nikom, čekamo odluke SNS-a i spremno smo i da uđemo u vlast i da budemo konstruktivna opozicija – kaže Manić.
U sličnoj situaciji su i socijalisti koji, sve u svemu, računajući i i ono što su ovoga puta osvojili dosadašnji koalicioni partneri ( JS-PUPS-SDPS), ima čak i više glasova nego 2012. No, uzalud, jer ih je naprednjački cunami prekrio samo tako. Antić nudi ostavku, po opštini i Komitetu opšta je bežanija, i SPS preti urušavanje kakvo je recimo DS doživela 2012. godine. I to se može promeniti, nekakvom beogradskom kombinatorikom, ali je to malo verovatno.
Ostali, očekivano: demokrate na nivou republike sa četiri odbornika, SDS takođe, nemaju šta ozbiljnije da traže u parlamentu, osim ako ih SNS ne pozove, dok su radikali, DSS i Dveri ponovo ispod cenzusa. Jedina svetla tačka nepartijskih pokreta je Dušan Mladenović, koji se preko Zelene stranke plasirao u parlament. Isto to nije uspelo „Građanima i građankama Srbije“. Za sada.
Toliko o faktografiji. Ali šta se zaista dogodilo na izborima? Kakvi su to „bugarski vozovi“ protutnjali Vranjem? Odakle pare da se glasovi kupuju za 10 do 40 evra, odakle originalni, a nepopunjeni glasački listići, i na kraju ko je dozvolio da se izbori održe u ovakvoj atmosferi?
Tek sada ostaje potpuno jasno zašto je smenjen načelnik vranjske policije na mesec dana pre izbora, te zašto je postavljenj novi glavni tužilac na dva meseca pre izbora. Neko je, a u Vranju se zna i ko, imao jasan plan i direktno ga sproveo u delo. To je, i samo to, razlog ogromne neplanirane izlaznosti, koja je na kraju prevagnula na naprednjačku stranu, a SPS gurnula u dubok ponor.
U takvoj situciji Zoranu Antiću, još uvek aktuelnom gradonačelniku Vranja, nije ostalo ništa drugo nego da ponudi svoju ostavku najvišim organima stranke. Uz nevericu da će biiti prihvaćena, mora se konstatovati da je SPS pao svuda, i da, ako je do ostavke, prvo treba da je ponudi sam Ivica Dačić. Kako to nije realno, svi će ostati gde jesu, do daljeg.
Antić je glavni krivac, nema dvojbe. On vodi politiku SPS-a već desetak godina, poslednje četiri vodi i grad, i nema zgodnijeg od njega da bude kriv. Za sada, Antić pokazuje zavidnu dozu borbenosti. On je ocenio da su izbori u Vranju održani u nezapamćenoj atmosferi političke harange, otvorene kupovine glasova, krađe i iznošenja glasačkih listića, pritisaka političkih aktivista na izbornim mestima i brojnim drugim neregularnostima.
– Čestitam svima, osim dvema političkim opcijama, jer je to ispod političkog nivoa na kojem se nalazimo. Rezultat je daleko od naših očekivanja. Izbori su bili kataklizma koja je prostrujala Srbijom, ali je to realnost. Mislim da ovaj narod nije svestan šta je sam sebi uradio, ali, možda će se rasvestiti u neko dogledno vreme – ocenio je Antić.
Zanimljivo, Antić je dešavanja oko i posle 5. oktobra „demokratijom visokog nivoa“ za ono što se dešavalo u nedelju.
Ostali lideri sada opozicije ne mešaju se mnogo u svoj posao. Recimo, Slobodan Stamenković, predsednik GrO DS-a Vranje, koji se ni u kampanji nije mnogo pojavljivao, ocenio je da su rezultati izbora pokazali da je očuvan „demokratski korpus u Vranju“.
– Mi smo osvojili manje-više projektovani broj glasova, plus-minus jedan odsto i otprilike smo na republičkom proseku. Izašli smo sami na izbore, nismo imali resurse, ni sredstva za skuplju kampanju, već smo se fokusirali na neposredan kontakt sa biračima. Birači su odlučili tako kako su odlučili, pa ćemo videti šta će biti dalje – rekao je Stamenković.
Najžešći je po običaju bio Igor Andonov, čiji se SDS jedva provukao do cenzusa, dok je u Banji, gde je bio na vlasti, uzeo samo jedno odborničko mesto.
– Razočaran sam i kao čovek i kao političar. Stranke su bukvalno kupovale ljude da bi glasali za njih. To govori o tome kolika je beda i siromaštvo u ovoj državi tako da vi možete jedan glas da kupite parama. To je za mene jedno ogromno razočarenje, i kao čoveka i kao političara – kaže Andonov.
Na ovom fonu je i lider radikala Goran Ćvorović, koji je javno protestovao zbog „očigledne i javne kupovine glasova“. I eto, to je to. Vranjem će vladati naprednjaci, i neko koga oni, ili Beograd, izaberu da im pravi scenografiju ili stvarno učestvuje u vlasti. Ništa to neće menjati, jer je SNS preveliki da bilo ko može da raste u njegovoj senci. Upravo ta gabaritnost praviće im probleme – bara je ipak premala za onoliko krokodila koliko tamo ima ambicija. Ali, da se sačeka prvo izbor gradonačelnika, pa predsednika Skupštine, pa će se dalje već videti. Ako ima šta.



Raniji i naredni
Budući gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na svom je radnom mestu ortopeda, u Bolnici. Nejasno je da li je on još uvek direktor Bolnice u osnivanju, te da li ga to dovodi u neki sukob interesa sa mestom gradonačelnika. Po gradu se priča da ima i drugih pretedenta na prvu gradsku fotelju…
– Ne, ja sam zvanični kandidat SNS-a za gradonačelnika. Naša ideja je da uposlimo što više ljudi, da dignemo životni standard. Sledi svakako i analiza zatečenog stanja, Ako je sve rađeno po zakonu, nema razloga za strah, a ako nije, nadležni organi će reći svoju reč – najavljuje Milenković.
Sa druge strane njegov sada već prethodnik Zoran Antić u šali kaže da je sada lako biti gradonačelnik, jer mu je pao ogroman teret sa leđa.
– Kako šta ću da radim nadalje? Pa baviću se naukom i politikom, neću valjda da vozim autobus – kaže Antić, najavljujući tako da nema nameru da se pomeri sa bojnog polja na kome je ovoga puta, ipak i pored svega, potučen do nogu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar