To ni sam bog ne zna



 



 

 



Prethodni izbori 2014. su bili toliko sveži da su ih svi nazivali prošlogodišnjim. A ovi ovogodišnji su u Vranju prošle nedelje očekivano bili glavna tema iako su svima došli „preko glave“. Sam izborni dan je kako za ljude koji prate politiku, tako i za ostale kojima je do zabave, bio prava poslastica.

 

Već u subotu, dan uoči izbora, policijske patrole su obilazile grad i legitimisale ljude zbog brojnih prijava o kršenju izbornih zakona i nepoštovanja predizborne tišine. Aktivisti, poput onih iz Jedinstvene Srbije, su se u grupama „samo šetali“ sa majicama i obeležjima stranke kroz Vranje puno zbog „Vrbice“.

KISELA LICA

Otvaranje izbornih mesta sutradan je prošlo bez ikakvih problema, a na ulicama su od ujutru bili samo penzioneri i „žrtve“ kapitalizma koje rade nedeljom. Mi koji pratimo izbore još ni kafu nismo stigli da popijemo kada su počeli da zvone svi mogući telefoni.

Kako to već ide, novinari obilaze odbore stranaka negde posle 19 časova, trudeći se da izvuku bar neku nezvaničnu informaciju. Čuveni „komitet“ pun je socijalista i socijalistkinja. Kolege vode pravu borbu jer u njihovim prostorijama nema interneta, već „kradu“ od raznih saveza, udruženja i slično, a možda i štede. Nikome ne može da promakne činjenica da su svi „kiselih“ izraza lica uprkos trudu da pokažu neku pozitivu. U međuvremenu, gradonačelnik Zoran Antić izjavljuje uživo  za niške Južne Vesti da „ni sam Bog ne zna hoće li nakon izbora ostati gradonačelnik“.

Prostorije demokrata u blizini, odnosno DS-a, pune su uglavnom mladih ljudi, pozitivnih bez obzira na rezultate. Tu i tamo pristižu neki koji ukazuju da su solidno prošli ali se čini da Nela Dimitrijević i Slobodan Stamenković nisu naročito potrešeni, ali su svakako zgroženi događajima koji su Vranje stavili u fokus svih nacionalnih medija.

Samo što smo završili sa tim obilaskom i dobili informacije iz ostalih odbora, odjednom svi kreću da govore o okupljanju naprednjaka. Već negde oko 21 čas, glasna muzika dopire iz ulaza u naselje Češalj, gde su prostorije ove stranke.

Ljudi ispred stranke, sa zastavama i rukama u vis već slave, kroz prostorije je skoro nemoguće probiti se, a Goran Nikolić, potpredsednik, Goran Djorđević, gensek,  Slaviša Bulatović šef odbora i Slobodan Milenković, kandidat za gradonačelnika, tu i tamo promole glavu kroz vrata kancelarije.

POBEDNIČKI SKUP

Svi govore o nekakvih 70 procenata osvojenih glasova, Milenkovića već oslovljavaju sa „gradonačelniče“, kao što je i red alkohola je na sve strane. Nakon nekih pola sata, trupe naprednjaka se organizuju i kreće parada gradom koja se, naravno, završava ispred zgrade lokalne samouprave u kojoj stoluje i gradonačelnik.

– Antiću, lopove! – odjekuje kroz noć, a zatim:

– Vučić, Vučić, Vučić!

Pa ponovo:

– Antiću, lopove!

I na kraju ozbiljno:

– Će ga razapnemo! – viče masa.

Iako govore o sedamdeset procenata, a zvanični rezultati u to vreme kažu negde oko četrdeset, na ovom pobedničkom skupu nije bilo više od četiri stotina ljudi. Vrhunac večeri bilo je otvaranje šampanjca, velike, magnum Moet boce koja, prema podacima sa interneta košta prilično novca. Boca je ispijena iz plastičnih čaša.

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar