Socijalisti smenili Velinovića



Uspeli su posle mnogo muka i lobiranja, slistili su ga, iako naprednjaci ne veruju da SPS i dalje drži važne poluge u MUP



Slađan Velinović razrešen je dužnosti načelnika Policijske uprave Vranje posle gotovo pet i po godina provdenih na tom mestu. „Katil ferman“ je iz Beograda stigao u utorak (29. mart) prepodne a glas se brzo raširio zgradom policije i čaršijom:
– Ništa još zvanično nismo dobili, za sada su to samo „hodničke“ priče – potvrdio je vašem novinaru jedan od Velinovićevih bliskih saradnika.
GRANIČNA POLICIJA
Međutim, ono što je u tom momentu bila samo glasina, ubrzo se pretvorilo u vest, istinitu i proverenu: Zajeno sa još nekoliko načelnika po Srbiji, ministar unutrašnjih dela dr Nebojša Stevanović smenio je i Velinovića, a mediji su preneli da je on odmah raspoređen na novu dužnost u Graničnoj policiji.
U trenutku pisanja ovog teksta (sreda popodne), još uvek se spekuliše sa imenima Velinovićevog naslednika. Prema informacijama koje je objavio OK Radio, Goran Stefanović zvani Gica iz Jagodine glavni je kandidat za novog načelnika. Međutim, pojedini odlično obavešteni sagovornici Vranjskih apostrofiraju i dvojicu lokalnih policajaca koji bi mogli da zauzmu to mesto:
– Problem je što jedan nema odgovarajuću stručnu spremu, dok drugi nije u dobrim odnosima sa gradonačelnikom Zoranom Antićem, šefom vranjskih socijalista – kaže ovaj sagovornik.
Ova tvrdnja samo neupućenima može delovati apsurdno: otkud se pa to socijalisti pitaju o ovakvim stvarima ako se zna da je prvi policajac Srbije jedan od najbližih premijerovih saradnika i funkcioner SNS!?
– Naprednjaci ne kapiraju još uvek kako funkcioniše policija, ali Velinovića su smenili socijalisti posle mnogo muka i lobiranja – kaže za Vranjske sagovornik blizak ovoj stranci.
– Slistili su ga – slikovit je sagovornik i dodaje da SPS i dalje drži važne poluge u MUP-u.
Iako je Velinović važio za „Antićevog čoveka“, socijalisti ne skrivaju zadovoljstvo zbog njegove smene samo što o tome ne žele da govore javno.
Posle izbora 2012. Velinović je ušao u ozbiljan sukob sa tadašnjim čelnicima odbora SNS, poglavito sa Draganom Nikolićem, koji je tada izabran za narodnog poslanika i držao sve konce u stranci. Došlo je i do skandala, najpre skoro pa fizičkog obračuna između Nikolića i Velinovića ispred zgrade RTV u izbornoj noći, da bi se zatim kolona vozila sa naprednjacima dovezla do Ulice Matije Gupca demonstrrirajući silu pred zgradom PU Vranje. 
Naravno, naprednjaci su optuživali Velinovića da radi za socijaliste ali je sve ubrzo palo u zaborav jer je odbor SNS raspušten.
Prema nekim izvorima, Velinović je, paralelno sa jačanjem SNS i njenog lidera, počeo da im se približava i da polako okreće leđa Antiću. O tome se dugo spekuliše u javnosti, a sva je prilika da je gradonačelnik sa svojim ljudima učinio sve da skloni Velinovića. 
NESKRIVENA RADOST
O tome možda najbolje svedoči reakcija jednog veoma uticajnog socijaliste bliskom Ivici Dačiću, ne zaboravimo bivšem ministru policije, koji nije krio zadovoljstvo Velinovićevom smenom, iako nije hteo da je javno komantariše.
Razrešenje načelnika, naravno, nije mogla da prođe bez pratećih pojava, pa se tako u medijima oglasio i  Sindikat ujedinjene policije, koji je podneo gomilu prijava protiv Velinovića.
– Naš sindikat je, zastupajući prava i interese članova, kao i u cilju suzbijanja korupcije, nezakonitog i neprofesionalnog rada, protiv načelnika i drugih starešina PU Vranje podneo 14 krivičnih prijava za 29 krivičnih dela koja se gone po službenoj dužnosti – rekao je predsednik sindikata Zoran Petrović a preneo Kurir.
Velinović je na načelničko mesto došao je sa čela Odeljenja kriminalističke policije, kao pouzdan i dobar operativac, „strah i trepet za kriminalce“. Rođen je 1966, završio je prava i policijske škole i višestruko je nagrađivan.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar