Kancer „Simpo“



Bauk (novog) karcinoma kruži Srbijom.
Ako aktuelna vlast tako odluči, on će se sutra zvati karcinom „Simpo“. S božijom pomoći se nadamo da će ipak, u  Vladi Srbije, „sile razuma nadvladati sile mraka“, bez obzira što ovi drugi jedva čekaju da im „Simpo“ ukrasi biografiju. 
Šalu na stranu: kompanija „Simpo“ je karcinom koji je davno metastazirao.  Krhkim (finansijskim) pojasom za spasavanje, koji mu je bacila aktuelna vlast, živeće neko vreme posle izbora. Kada radnici ne budu više potrebni novoj vlasti, „Simpo“, će biti pušten niz vodu. Ta tržišna računica nema alternativu.
S tom činjenicom istovremeno je na javnoj sceni bajka, kojom njeni autori, zamenom teza, grad Vranje treba da proglase „grobarom Simpa“. Kako su pisci bajke na privremenom redu u Beogradu, a ovde u Vranju izvođači radova,  jedan od njih, generalni direktor Slađan Disić, prošle nedelje je na konferenciji za novinare, potanko „objasnio“ ovaj „grobarski“ projekt. U tome mu je pomogao jedan novinar, jedne TV sa nacionalnom frekvencijom, koji funkcioniše na principu daljinskog upravljača. Na toj konferenciji, novinar je pitao „zašto grad Vranje uništava Simpo“, a Disić je bajkovito odgovorio „blokadom računa“. Usput je rekao da kompanija gradu Vranju duguje tričavih 50 do 60 miliona dinara, ali nije znao koliki je ukupan „Simpov“ dug danas. 
No, sve je Disić rekao na toj konferenciji osim onoga što je trebao da kaže: nije grad Vranje blokirao „Simpo“. Ovu firmu su, zbog dugogodišnjih dugovanja, blokirali svi: Vlada Srbije, Poreska uprava, Carina, fondovi, sudovi i lokalne samouprave od Preševa do Subotice – Kuršumlija, Niš, Šabac, Novi Pazar, Bor, Zemun, Kragujevac, Zrenjanin, Vrnjačka Banja, Stari grad, Surdulica…
Disić dobro zna da bi „Simpo“ danas bio u stečaju da grad Vranje nije pre dve godine konvertovao svoja potraživanja od 20 miliona evra. Disić takođe dobro zna da je „Simpo“ danas lokalnoj samoupravi dužan oko 257,5 miliona dinara. Zna takođe da grad Vranje nije dobio „ni žutu banku“ od prodaje preduzeća „Komo“ na koje je grad imao hipoteku.
Dakle, nije grad Vranje grobar „Simpa“. Grobno mesto za „Simpo“ projektovali su i pripreme za sahranu otpočeli razni Tomići i Disići sredinom 70-ih godina prošlog veka, kada su u toj, tada svetski moćnoj kompaniji, počeli ludilo, krađe i kriminal epskih razmera. Umesto da kroz istoriju gradi partnerske odnose, „Simpo“ je od tada, svoju sreću samo i isključivo gradio na nesreći države, dobavljača i partnera.
Utoliko treba verovati da je„Simpov“ račun ipak došao na naplatu i da je došao kraj za ovaj opasni karcinom.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar