PREKOBROJNI SIJAMSKI BLIZANCI



SNS

Na listi naprednjaka nema neuništivog  Dejana Stanijevića –Denzija, dr Miroljuba Stankovića – Miceta, Javorke Marinković, Nele Cvetković, portaparolke stranke Mirjane Dodić, doskorašnjeg socijaliste dr Dušana Aleksića, bivšeg demokrate Gorana Petrovića, Božidara Djorđevića iz „Vodovoda“ … Ali je zato tu dr Blagoje Timčić



Raspisivanjem lokalnih i parlamentarnih izbora, u Vranju je počela još jedna oštra i beskompromisna politička utakmica uglavnom starih i poznatih „timova“, sa manje ili više (ne)poznatim „igračima“. I bez obzira na sve okolnosti, već prve četiri liste kandidata za lokalni parlament, koje je, do utorka popodne potvrdila Izborna komisija (IK), nagoveštavaju da ćemo 24 aprila, tog dana „D“, imati zanimljiv i sadržajan okršaj.
ZLI JEZICI
Na lokalnoj političkoj sceni, na kojoj se „ekipe“ još zagrevaju, pažnju javnosti skreće zanimljiv „detalj“ – da na listi SNS, nema nekih već viđenih „beton-kandidata“, koji su tradicionalno uvek na pobedničkoj strani. Znatiželjni će na toj listi uzaludno tražiti neuništivog Dejana Stanijevića –Denzija i njegovog sabrata iz DSS dr Miroljuba Stankovića – Miceta, profesorku Javorku Marinković sa Učiteljskog fakulteta, eksperticu i Dinkićevu uzdanicu u Vranju, Nelu Cvetković, pa portaparolku SNS Mirjanu Dodić, penzionera Dobrivoja Spasića, doskorašnjeg socijalistu dr Dušana Aleksića, direktora “Megala“  Dragoljuba Kostića, bivšeg demokratu Gorana Petrovića, Božidara Djorđevića iz „Vodovoda“ i plejadu drugih koji su u i za sebe na ovoj odborničkoj listi videli „parče plavog neba“.
Zli jezici kažu da je standarde postavio i listu lično potpisao „tata iz Beograda“ – Dragan Stevanović Boske. Pored frakcije okupljene oko narodnog poslanika Dragana Nikolića, on je zabranio da se na listi nađe ime bilo kojeg preletača. Ipak, na visokom 14.mestu na listi našao se Mirslav Nešić, dobeglica iz DS, a jedino prepoznatljivo ime iz bivšeg SNS je Dejan Tričković na 35.mestu, bivši šef odbora i predsednik Skupštine. Ali je zato tu dr Blagoje Timčić, i to 16.na listi, dok je Gradimir Jovanović, predsednik PUPS na 22. Mestu.
-Pa, možda je neko na listi očekivao i Slavišu Bulatovića. Ali, ja nisam na toj listi – kaže šef vranjskih naprednjaka.
Bulatović objašnjava da je u stranci koja u gradu ima 11.000 članova, mnogo onih koju su se nadali da će se naći na listi, ili su pak drugi očekivali to.
– To što neko trenutno nije na listi, ne znači istovremeno da stranka na njega ne računa. Biće pred nama još raznih listi i kandidata, tako da će svako onaj ko zaslužuje, dobiti svoju šansu. Ta lista od 65 kandidata jeste lista koja je, u ovom političkom trenutku, najsrećnije i najbolje rešenje i za stranku i za grad – kaže Slaviša Bulatović.
On dodaje da je kao predsednik Gradskog odbora prezadovoljan listom kandidata za gradske odbornike. Objašnjava takođe da su u stranci uspeli da na listu stave najbolje ljude koje u ovom trenutku imaju, što će, kako kaže, „prepoznati i građani Vranja na predstojećim izborima“, jer su to, kako kaže, školovani, čestiti, pristojni i ugledni ljudi koji su dokazani u svojim profesijama, na radnim mestima i u svojoj sredini.
Međutim, naš sagovornik blizak vrhu stranke „otkriva“ suštinu odgovora na pitanje, gde su se to, prilikom pravljenja liste, „zaturili Denziji, dr Mice, Nela Cvetković, Javorka Marinković…
-Pa, niko od nas nije toliko naivan, da ne kažem glup, da sada, kada pred građanima Vranja “igramo odlučujuću utakmicu“, u ekipu uvrstimo takve igrače. Ako su oni do sada, jednom ili više puta, već izdali neke svoje ranije birače i stranačke ideale, zašto to ne bi učinili i sada. Dakle, jasno nam je da bi oni, ako sutra eventualno naš brod samo malo skrene sa kursa, bili prvi koji bi se negde iskrcali. Ja se iskreno nadam da je i njima poznato kakav je njihov realan status u stranci – kaže sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.
KRIVIČNE PRIJAVE
A, kad je Dejan Stanojeviću pitanju, i čaršija ima svoju varijantu kako je i zašto Denzi „izviso“,  iako je sam sebe već bio kandidovao i za listu, a posebno na neke visoke funkcije u javnom sektoru.
-Dve krivične prijave i zamrzavanje imovine Dejanu Stanojeviću su smestili njegovi. Zašto? Pa to je bio mudar, najlakši, najoperativniji i najdugoročniji način da se Denzi, koji je sada u punoj političkoj snazi, skloni sa javne scene baš pred izbore, i da mu se baš sada jednostavno stavi do znanja da je njegovo vreme prošlo. Njemu je, uostalom, i rečeno da Aleksandar Vučić ne računa na takav profil političkih kadrova – kaže još jedan odlično upućen sagovornik blizak SNS.
On, naravno, ima jasan i nedvosmislen odgovor na pitanje „a gde je tu onda dr Stanković“, koji nema prijave, nema policijski dosije, a čak je u Zdravstvenom centru davao i nekakve ostavke na funkcije, čime je valjda pokazao da mu vlast nije u prvom planu.
-Varate se kada su u pitanju njegovi afiniteti prema vlasti. Doktor je fina, mekana i probirljiva duša. Neće on u svaku fotelju. A što se tiče odborničke liste, stvar je više nego jasna: dr Mice je kolaterarna šteta u operaciji zvanoj „kako ukloniti Denzija“. Pa, i sami znate da to ne ide, jer su njih dvojica u politici odavno „sijamski blizanci“.
Sam Stanojević, u kratkoj izjavi za „Vranjske“, u opuštenom tonu, ne pominje nijedan od ovih argumenata.
-Tu su stvari jasne: ja sam odbornik u tri mandata i već mi je to po malo postalo dosadno. Sada sam to mesto  prepustio mlađima. Neka oni malo sebe provere, a u budućnosti će biti mesta za sve koji žele da se politički angažuju – kaže Stanojević.
Na novinarsko potpitanje da li je ipak od nove stranke očekivao odbornički mandat i kakav je njegov trenutni status kod naprednjaka, Stanojević je izričit:
-Novi odbornički mandat ja jednostavno nisam hteo. A, što se tiče statusa, videćemo. Na to pitanje odgovor će dati vreme. Treba prvo da vidimo kakvi će biti rezultati na izborima, a o svemu drugom ćemo potom – završava  Stanojević.
Ovakav išod možda i ne treba da čudi ako se ima u vidu njegovo upadljivo odsustvo kada je nekoliko stotina SNS-ovaca 8.marta predalo listu, i još ubedljivije prisustvo na nekim skorašnjim naprednjačkim hepeninzima kada je u Vranje dolazio Vučić.
Za razliku od njega, Miroljub Stanković je znatno govorljiviji, ali razloge izbivanja sa liste percipira slično kao i Stanojević.
-Pa, ja sam odbornik već tri puta u kontinuitetu. Vreme je da sada tamo budu oni mlađi, lepši, pametniji, sposobniji. Što se mene tiče, mislim da sam dugo u politici i da bih sada mogao da očekujem nešto drugo – kaže Stanković, a na potpitanje da li je očekivao ovakvu situaciju, on objašnjava da to za njega nije nikakvo iznenađenje, jer je po sredi stranački dogovor sa najvišim funkcionerima stranke.
MALA TAJNA
Stanković navodi da ovakvo stranačko rešenje nije iznenadilo ni njegove prijatelje u okruženju koji su znali za tu priču. Kaže takođe da na listi nema ni mnogo uglednih i visoko pozicioniranih stranačkih funkcionera.
-Vidite,ovde je preslikana situacija sa nivoa stranke u Beogradu. Tamo na listi za poslanike nema mnogih ministara i visokih državnih i stranačkih funkcionera. Zašto bi onda ovo sa mnom bilo iznenađenje? To je jednostavno jedna paralelna priča.
Što se tiče njegovog daljeg statusa u stranci, Stanković kaže da tako nije razmišljao ni u odnosu na posao, kada je bio mlađi, pa zašto bi danas tako razmišljao o politici.
-Ja o tome jednostavno ne razmišljam. Podsetiću vas da sam onda,kada sam bio direktor ili pomoćnik u Zdravstvenom centru, sa lakoćom davao ostavke i odlazio sa funkcija. Tako sam uradio i neposredno pred penziju, jer me pitanje političke ili društvene moći nikada nije opterećivalo. Dakle, sačekajmo 24. april i našu pobedu, pa ćemo posle toga da vidimo šta će i kako da bude – završava dr Stanković.
I Nela Cvetković, poslednja u nizu dobeglica u SNS, nekadašnja URS većnica, ponavlja mantru da nije bila zainteresovana za odbornički mandat:
– Inače, ja već vodim Savet za prirodne resurse i zaštitu životne sredine a što se toga tiče, možda će kasnije nešto da bude. Videćemo. Jesam razgovarala sa Bulatovićem, ali rekoh, nisam zainteresovana da budem na odborničkoj listi jer je mnogo članova, a to znači i mnogo je žena došlo u stranku pre mene. One su to više zaslužile od mene – kaže Cvetkovićeva, koja uz smeh odgovara na pitanje kako i gde sebe vidi u SNS posle izbora:
– Pa, ne znam. Videćemo. Neka to bude tajna.
Iako do izbora ima više od mesec dana, SPS i SNS su već ratnički krenuli jedni na druge. A onda će, možda, posle 24. aprila, neko iz Beograda, uhvatiti za uši i jedne i druge i narediti im da zajedno formiraju lokalnu vlast. Zašto da ne?

KO JE NA LISTI SNS
1. Slobodan Milenković
2. Goran Nikolić
3. Maja Krstić
4. Momir Stojilković
5.Goran Djorđević
6. Ljiljana Antić
7. Dušan Aritonović
8. Nenad Antić
9. Dragana Antić
10. Branimir Stanković



 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar