Gvozdeni momci u Lavovu



ČLANOVI VRANjSKOG MMA

 



Iako spada u najmlađe klubove u gradu, za šest godina rada stvoreno mnogo šampiona države, a iz ovog kluba u maju ove godine na Svetsko prvenstvo za seniore i juniore u Ukrajinu odlaze petorica boraca iz Vranja koji će braniti boje naše zemlje

 



Samo upućeniji u sportske prilike u gradu znaju da dvadesetak momaka čeličnih pesnica i snažnih mišića svako veče u lepo adaptiranoj dvorani Doma učenika u našem gradu trenira do kasno u noć. Njihov trener Slađan Stanojković, koji je u ovom sportu prošao sito i rešeto, zajedno sa njima ulazi u borbu, pokušavajući da im u svesti trajno ostane ideja vodilja ovog sporta, a to je biti najbolji. Sam Stanojković širom Srbije osvajao je titule donoseći uspeh svom klubu, ništa manje sportu grada. Postoje punih šest godina, svi troškovi padaju na teret takmičara, a za divno čudo, i pored mnogobrojnih dopisa, još nisu na budžetu i pod okriljem gradskog Sportskog saveza. Rešeni da izdrže sve, ovi momci se vrlo intenzivno pripremaju za veliki događaj u ukrajinskom gradu Lavovu gde će od 12. do 16. maja biti održano svetsko prvenstvo u ovom sportu za seniore i juniore. Zahvaljujući velikom radu iz vranjskog MMA kluba na spisku selektora Tonija Markulova nalaze se petorica «gvozdenih» momaka. U seniorskoj konkurenciji pod zastavom Srbije boriće se Slađan Dragišić, Stefan Mančić i Jovan Janković, a u juniorskoj Mirko Tasevski i Miljan Mihajlović. Ovih dana na osnovu odluke Upravnog odbora nacionalnog saveza, trener Vranjanaca Slađan Stanojković imenovan je na funkciju zamenika selektora naše reprezentacije. Radi podsećanja, iz našeg grada do sada u ulozi selektora bili su Janča Zlatković (dizanje tegova), Slobodan Zdravković (ženski fudbal), od nedavno Vedran Tašković (kik boks) i evo sada, naš grad ima zamenika selektora u MMA sportu. Priznanje za divljenje, a novoimenovani zamenik selektora Slađan Stanojković tim povodom kaže:

– Nije mala stvar naći se na odgovornom   mestu zamenika selektora naše reprezentacije. To nosi veliku odgovornost. Naš nacionalni savez spada u red bolje organizovanih u Evropi. Visoko se kotiramo i ideja je da na predstojećem svetskom prvenstvu u Lavovu osvojimo što više odličja. Na slatkim sam mukama, jer iz kluba koji treniram na spisku je pet reprezentativaca, tri u seniorskoj i dva u juniorskoj, otuda i ovako jaki treninzi i to svake večeri. Cilj nam je da obradujemo Srbiju i iz Ukrajine se vratimo sa najvišim odličjima – govori trener vranjskih boraca.

Molimo Stanojkovića da našim čitaocima približi ovaj sport?

– U najkraćem, MMA predstavlja koktel borilačkih veština u kojima dominira najbolji deo iz ful kontakta. Borbe na zvaničnim takmičenjima traju tri runde od po pet minuta. Za to vreme dva takmičara bore se i u stojećem stavu, a i parteru. To doprinosi gledanosti i popularnosti MMA boraca. Kada su takmičari u stojećoj fazi, tada se bore i rukama i nogama. Dakle, ručna i nožna tehnika, a potom predstoji uzbudljivo nadmetanje na parteru. Suština je da se u stojećoj fazi zada što više udaraca rukom i nogom, a da se u borbi u parteru bude uvek gore, kako bi se zadali udarci sve do trenutka dok protivnik ne bude savladan o čemu odlučuje arbitar. Da budem konkretan, MMA znači mešavinu borilačkih veština, naš naziv «ajron» u prevodu znači gvozdeni. Svi momci koji žele da treniraju, vrata su im otvorena. Pri tom, moraju biti svesni da pored želje da uspeju u ovom sportu, moraju računati i na ulaganje u opremu i putovanja, pošto se klub ne nalazi na spisku budžetskih korisnika – kaže trener Stanojković.

 

Hvala Bulatoviću

U velikoj meri naše aktivnosti pomaže načelnik Pčinjskog okruga Slaviša Bulatović. Da nije njega, pitanje je kako bismo prebrodili ovo zaista teško vreme za sport. Moji takmičari i ja kao trener dugujemo mu veliku zahvalnost.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar