Odlivanje milijardi



 



 

 



Poslovanje vranjskog JP„Vodovod“ bilo je pod lupom Državne revizorske institucije ( DRI) 2013, i tom prillikom nađeno je više zanimljivih činjenica o silnim milionima koje prolaze kroz ovu firmu na, može se reći, krajnje čudan način. Uz to, „Vranjske“ su došle u posed dokumenata koji svedoče da je u branu „Prvonek“ od njenog svečanog puštanja u rad u septembru 2006. godine do 2011. godine uloženo dodatnih još najmanje 822 miliona dinara, skoro čitava milijarda! Pa, kako ovolike pare prolaze kroz Vodovod, ko ih kontroliše i ima li od toga nekakve vajde u stvarnosti, ili od svega ostaju samo neke vikendice, stanovi na strani i fakultetske diplome, skupo plaćene, kako sumnja narod? Istina će teško biti ustanovljena, nije to uspeo ni DRI, sa sve svojim timom majstora za taj posao, ali, nekakvi nalazi revizora zaista su krajnje zanimljivi i pokazuju kako se ovaj grad, a poglavito njegovo najprofitabilnije preduzeće, odnosi prema ogromnom novcu, pa sledstveno tome i ogromoj odgovornosti koja im se daje u ruke. Kada se sumarno pogledaju cifre,  običnom čoveku se diže kosa na glavi – silne milijarde su u pitanju, a put njihovog trošenja, a naročito rezultati poslovanja,  ostaju u magli.

AMATERSKA DRUŽINA

Opet, ko god je imao posla sa nekim u Vodovodu vidi da je reč o jednoj amaterskoj družini, sklopljenoj ad hok, do prve krivine, (vidi okvir) i takva situacija može samo da izazove zabrinutost. Čak i da je sve u poslovanju Vodovoda u savršenom redu, kako inače tvrdi direktor firme Krsta Janjić, javlja se nelagoda zbog činjenice da je pred revizorima morao da pravda toliko grešaka koje je napravio, ili navodno napravio. Utisak o firmi u kojoj se sve preliva uopšte nije neobičan – da nije tako, zar bi se o nju otimali pri svakom koalicionom delovanju, i zar bi je socijallisti tako branili, do zadnje kapi krvi? Ali, mora da se krene redom.

Na početku, valja reći da je DRI, pretražujući poslovanje Vodovoda za 2013. godinu, pronašao niz čudnih nepravilnosti, od kojih se ovde navode samo najizrazitije. Vodovod je, prema DRI, prikazao veću vrednost svojih nekretnina za 12,2 miliona dinara. Uz to, firma je u svojim knjigama smanjila vrednost sopstvenih građevinskih objekata za 298,4 miliona. DRI je otkrio da Vodovod nema popis soptvenih nekretnina, dakle ne zna šta ima, a ima vrednost od preko 5.000.000.000 dinara (pet milijardi)! Glavna fora je da je DRI otkrio da Vodovodu nekontrolisano iscuri, na razne načine, 1,747 miliona kubika vode godišnje, ili 29 odsto ukupne proizvodnje. Ako je kubik vode vredan u proseku sto dinara, (građani oko 70, firme dulo skuplje), onda je samo po tom osnovu gubitak Vodovoda oko 174,7 miliona dinara godišnje! Pa to neko mora da plati, da se ne pominje činjenica da je onda zarada od prodaje vode oko 400 miliona godišnje! Kad se ima toliki novac, onda nije čudo što je „neko“ propustio da zaračuna kamate na dospela a nenaplaćena dugovanja od čak 537,7 miliona dinara. I niko za to do danas nije odgovarao. Zanimjivo je da se za branu „Prvonek“ još uvek, decenijama, naplaćuje investicioni dinar, što ide preko redovnog računa, ali je DRI ustanovila da se ne može pratiti jasan trag tog novca od džepa potrošača do brane. Pare, ogromne, idu na branu, ali isto tako mogu ići i na plate, jer je DRI ustanovio da je čitave 2013. godine, a i ranije, Vodovod svojim zaposlenima nezakonito plaćao 15 odsto veće plate i time oštetio sam sebe za oko 14,5 miliona dinara, samo u toj godini! Kad se ima, onda se i može.

ANALITIČKA EVIDENCIJA

Krucijalno pitanje čitave priče postavlja DRI u svom nalazu – kako je moguće da brana Prvonek još nema upotrebnu dozvolu? Pa šta će im, kad može i ovako sasvim lepo da se prihoduje (vidi okvir).

Zanimljivo je, naravno, šta u Vodovodu kažu na sve ovo. Krsta Janjić se nalazi na odmoru, pa je posle tri nedelje preganjanja ovlastio „nadležne“ u  firmi da kažu šta ima da se kaže. Jezik odgovora, pisanog, naravno, krajnje je administrativan, klasično sračunat na to da zapravo ništa ne kaže. Eto, na pitanje zašto je smanjena  knjigovodstvena vrednost nekretnina koje ima Vodovod, u odgovoru sa potpisom direktora Janjića tvrdi se da to nije tačno, nego da nije „izvršena analitička evidencija građevinskih objekata“. Dakle, vrednost objekata je umanjena tako što oni nisu evidentirani! Pa, kaže Vodovod, baš pe nego da dođe DRI napravljena je komisija za popis nekretnina, pa je sad kao sve u redu.

A što se tiče gubitka od preko 170 miliona dinara u isticanju pijaće vode, ima i za to opravdanje – pa svuda u Srbiji, kažu u Vodovodu, a potrduju to izveštajem nemačke !!!!!!!!!!!!!!KWF banke, postoje toliki gubici. Potrošačima je sad lakše, kad znaju da svi u Srbiji, zbog nesposobnosti menadžmenta, umesto dva, kubik plaćaju tri nečega, jer neko, na kraju, mora da plati i vodu koja se „gubi u sistemu“. Moralna pitanja, kao što je ono : zašto građani moraju da plaćaju vodu koju troši „Simpo“, jer je on ne plaća, ovde uopšte nije uputno postavljati.  

– Voda se gubi zbog netačnog očitavanja vodomera, zbog nefakturisanja za javne česme, zbog nelegalnih priključaka i gubitaka prilikom havarija – kaže Krsta Janjić.

Ovo skoro kao da su elementarne nepogode. Pa da li je moguće da 80.000 Vranjanaca potroši dva litra, a na javne česme otekne još litar? To je razmera – naplati se 3,4 miliona kubiika, a otpadne 1,7 miliona, dva prema jedan. Ili, sve piši  u otpis, ionako nema ko to da proverava. A miliioni se, vidi to jasno i DRI, gomilaju.

MAJKA TEREZA

Ovde se Vodovod očitava kao majka Tereza, jer na pitanje ko im je dozovolio da otpišu kamate dužnicima kaže da to niko u Vranju ne praktikuje, a i „situacija u privredi je vrlo teška“. U takvoj situaciji, i gradska (tada opštinska) Skupština donela je odluku da se kamate dužnicima („dovedenih do statusa prosjačenja“) jednostavno ne zaračunavaju. Ali, i to se promenilo.

–  Od 1. januara zaračunava se kamata za sve one koji ne plate račun do 25. u mesecu. Uz to, računica da je tako dobijena cifra nije tačna, (537,7 miliona), nego je ispravna cifra 217,2 miliona – kaže Janjić.

Potrošačima je na ovom mestu stvarno laknulo. Nije promašeno 537, nego je promašeno 217 miliona! Nekome poklonjeno! Vid razlike drastične.

Što se tiče investicionog dinara, i to je ogromna para, jer se od svakog naplaćenog kubika pet dinara izdvaja za investicije.

– Oduvek smo to radili ispravno – kaže Janjić – Sada radimo na programu koji će tačno pokazivati gde i kako ide taj novac.

Na kraju, Janjić odbija i mogućnost da je nezakonito dizao plate za 15 odsto, „jer na to nema pravo po zakonu“.

–  Radi se o odluci koja je važila od 1994. godine do 2014. godine, o stimulativnom nagrađivanju zaposlenih. Nikakvog povećanja plata nije bilo – kaže Janjić.

Znači, ko je u ovih 20 godina radio u Vodovodu, primao je 14 plata godišnje! Ispada da je za 20 godina ovde radio 23,3 godine! I ne, nije bilo povećanja. Na kraju, Janjić jasno upućuje na zaključke DRI da je Vodovod radio u skladu sa dobrim poslovnim običajima i po zakonu. U ovo se ne sme sumnjati, ali, po zakonu se u Srbiji, očigledno, svašta može raditi.

Ovolike milijarde teško se daju kontrolisati, što onda otvara mogućnosti za razne vrste manipulacija. Eto, čak i iz najboljih razloga. Ako je otpis kamata „Simpu“ dobra namera, a treba verovati da jeste, odakle nekome pravo da iste kamate zaračunava građanima i goni ih sudski? Komunistički način poslovanja ovde se nije promenio – gazi dok možeš, a naše ne diraj. to je toliko vidljivo na ovih nekoliko primera poslovanja Vodovoda da prosto bode oči. Sazrelo je možda vreme da neka druga, nesocijalistička stranka preuzme ovu firmu. Čisto da napravi poopis, ako ništa drugo.

 

 

PRVONEK

 

Jedna od glavnih zamerki revizora je to što brana „Prvonek“ nema upotrebnu dozvolu. Ovaj objekt se vodio kao objekt u izgradnji, vredan  5,1 milijardu dinara, ali se to nije dopalo revizorima pa su na to skrenuli naročitu pažnju. Janjić objašnjava da brana od 2005. ima privremenu upotrebnu dozvolu, i da je sada formirana Komisija „renomiranih stručnjaka koja treba da uradi tehnički prijem“. U decembru 2013. godine Komisija je dala mišljenje da su svi standardi ispoštovani, ali sad pa mora da se uradi Elaborat o zonama sanitarne zaštite.

– Pošto za to treba veliki novac, tražili smo ga od ministarstva, gde nam je u 2015. godini odobreno da miliona za izradu elaborata. Izvođač je „Jaroslav Černi“, a rok za završetak je 60 dana, do kraja septembra. Tehnički prijem je izvršen, i nadamo se upotrebnoj dozvoli – kaže Janjić.

Ali, do upotrebne dozvole put je bio trnovit. Ukupno 20 godina je ovdašnji radni narod plaćao samodoprinos, koji je kasnije, poslednjih 20 godina, zamenjen investicionim dinarom, i kroz tu branu prošlo je mnogo, MNOGO novca. Dokumenta u posedu „Vranjskih“ pokazuju samo neke detalje tog trošenja, i to POSLE završetka „Prvoneka“.

Prema papirima republičke Direkcije zaa vode, u „Prvonek“ je posle okončanja radova utrošeno:

2006.  ——-    82,73 miliona

2007.            105.63 miliona

2008.            395.255 miliona

2009.            126.83 miliona

2010.            111.76 miliona

2011.             19.25 miliona

Ukupno: 822.283.000 dinara

Dugačka su i velika objašnjenja šta je sve tamo rađeno za tolike pare, i to u firmi u kojoj je i dva miliona „ogroman novac“. Zanimljivo je obratiti pažnju na to da je grdan novac bačen da se napravi mini elektrana, a ispod brane jezerce za kupanje sa plažom i smeštajnim kapaitetima. U „Jugoistoku Niš“ nemoguće je bilo proveriti da li mini elektrana radi i prihoduje, i koliko para, a do sada se nije čulo da se iko u jezercetu nizvodno od brane okupao, ili pak da je tamo neko prespavao. Ali, hartija sve trpi.

 

MISTERIJA MEJL

Problem u komunikaciji sa javnim preduzećima nije od juče, i Vodovod tu nije izuzetak, mada se mora naglasiti ljubaznost Krste Janjića i njegova spremnost da da odgovore na postavljena pitanja. Ali, ovoga puta Janjić je taj posao prepustio Tanji Veselinović, šefici računovodstva, koja očigledno ima problema sa upotrebom kompjutera, jer je odgovore na pitanja ovog autora prosledila na neke druge dve adrese. Posle razgovora u  kome nije propustila da naglasi svoje nezadovoljstvo pisanjem novina o njenoj personi, slanje mejla, inače najrutinskijeg mogućeg dnevnog poslaa, prepustila je Nataši Trajković, diplomiranom ekonomisti. Srećom, ovog puta čitava akicija je uspela!  

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar