Oni tražu đenerala Dražu



Tri sveštenika poju, prisutni se krste i otpevavaju. Vaš reporter se ‘ajdučki, noga da ne šušne, penje na galeriju crkve, kako bi uhvatio što bolji ugao, ali u povratku nesrećom zakači metlu i đubrovnik koji su za baksuz bili tu negde, i usred parastosa, one pijetetske atmosfere, odjeknu prasak. Četnici odmah rebrački pogledaše u tom pravcu, i znao sam šta je komandant pomislio – ovo je namerno, komunistička provokacija!



 



Na paklenoj vrućini, oko podneva, u subotu je na Šapranačkom groblju, u crkvi Svete Petke, održan parastos đeneralu Dragoljubu Draži Mihajloviću, kao i svim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je Draža bio glavnokomandujući. Ovo je prvi pomen đeneralu Draži u Vranju.

BEZ „VESELOG RODžERA“

U 11.00 sati (po „letnjem računanju vremena“, dakle po normalnom – high noon – tačno u podne, na Šapranačkom groblju, polako počinju da se pribiraju simpatizeri i nastavljači četničkog pokreta u Vranju. Naravno, tu je na čelu organizator pomena, Siniša Antonijević, istraživač gerilskih pokreta na Balkanu, i autor više značajnih knjiga na tu temu.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar