Svi protiv istine



Nema ni krivaca, ni nalogodavaca, ni novog pozorišta

Tri godine od paljevine gradskog pozorišta, kraj sudskog procesa se ne nazire. Organizatori i nalogodavci nisu ni obuhvaćeni optužnicom, a na slobodi su oni čije neposredno saizvršilaštvo tužilaštvo i sud dokazuju. U prevodu, svi su na slobodi, samo pozorišta nema



 



Nema ni krivaca, ni nalogodavaca, ni novog pozorištaOd osamnaest zakazanih sudskih ročišta u procesu protiv trinaestorice osumnjičenih za seriju podmetnutih paljevina u Vranju tokom 2011. i 2012. godine do danas je održano tek pet, a na predmetu se promenilo troje sudija, suština je pisanog izveštaja o stanju predmeta K.br.433/12 koji je redakcija „Vranjskih“ dobila od Osnovnog suda u Vranju. Tri godine proteklo je od izazivanja vatrene stihije u diskoteci „Paladium“ u kojoj je kao kolateralna šteta u prah i pepeo pretvoreno Pozorište „Bora Stanković“. Optuženi za ovu paljevinu su među onom trinaestoricom i mnogi bi toliki protok vremena bez sudskog epiloga nazvali neefikasnošću i neažurnošću nekih segmenata pravosuđa.

TRINAEST ODLAGANjA

U pismenom odgovoru na pitanja „Vranjskih“ predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković podseća da su okrivljeni za paljevinu pozorišta, Nikola Trajković i Božidar Stojanović, i ceo taj sudski slučaj, obuhvaćeni zajedničkom optužnicom (Kt.br.2632/12), a da se njima dvojici konkretno pripisuje krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“ (član 278 stav 1, u vezi sa članom 346 stav 3, u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Srbije). Zbog procesuiranja trinaestorice okrivljenih za šesnaest krivičnih dela u jednom sudskom procesu, napravljena je prava papazjanija u procesnom smislu, pa samim tim i suštinskom dokazivanju onoga za šta su optuženi (veoma je teško sakupiti njih i advokate u isto vreme u sudnici, a to je neophodan procesni uslov da bi se ročište uopšte držalo). Zato odlaganja ne čude.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar