Šta to radiš, kume?



Talenat od malih nogu

Taj proces se nikad ne završava, stalno treba da radiš na sebi, da prodreš u suštinu bića, da tragaš, čitaš, razumeš ljude i pronalaziš opravdanja za njihove postupke. Glumu doživljavam kao ljubav!



 



Talenat od malih noguNekada davno, iza sedam gora i iza sedam mora, na brdovitom Balkanu, u jednoj velikoj državi Jugoslaviji a u malom gradu Vranju, jedne od šest republika, Srbiji, rodila se jedna  devojčica nesvakidašnjeg  imena  Žetica tj.  Ja! Moj otac  Vlasta je prva osoba koja je čula za to ime. Od kuma je tražio samo jedno ime (kako običaj nalaže) kad ga je čuo, zamolio ga je da mu ga zapiše na papir kako ga do kuće ne bi zaboravio. Otišao je do porodilišta da saopšti svojoj  ljubi, Ljiljani kako će im se kćer zvati ( te davne 1975.g nije bilo mobilnih telefona)… I tu počinje drama! Majka plače i kroz suze moli oca mog da joj zapiše ime, jer ga ne može zapamtiti. I bi tako.  Neutešna majka, stalno je plakala zbog  tog imena, a kad bi zaboravila na tu muku i prestala , neka žena iz sobe bi je podsetila  tako što bi pitala: “ Ma bre Ljiljo,kako sa zvaše onoj tvoje dete?“ A ona se istog trena  zaplače, pa odgovori: “Sačekaj da vidim“ vadi papir iz džepa i čita „Žeeetiiicaaa!!!“. Plakala  je ali pošto “kum nije dugme“ i njegova se ne poriče, vremenom se  navikla na to ime, čak ga je i zavolela! Otkad znam za sebe, svaki put kad se upoznajem sa nekim  ja svoje ime ponavljam po nekoliko puta. Uvek slede ista pitanja: “kako?!“  ja ponovim. „Čije je to ime?!“  Ja kažem „moje.“ ; „Ko ti ga dade?!“ „Kum!“… I tako zahvaljujući mom kumu, iliti imenu  ja sam još u porodilištu bila poznata ličnost.

***

Talenat za glumu sam pokazivala od malih nogu. Ako je verovati mojoj majci, ona je glavni krivac za to! Ispričala mi je pričicu kad sam bila mala, da je bila u bioskopu (šta li je to?) kad sam joj promrdala u stomaku i da je gledala neki  film sa Elizabet Tejlor. Mama kaže “ Dodirnula sam stomak i poželela da imam ćerku i da bude glumica, kao Elizabet…“  Ma da, kako da ne! Svašta žena, koja sa 20 godina postaje majka može da pomisli! Bilo kako bilo, ta joj se želja ostvarila! E sad, nisam baš ko Liz, ali niko nije savršen!

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar