Kad se lekar boji bolesti



RFZO je upozorio Zdravstveni centar Vranje da ubuduće obrati pažnju kada u Niš ili Beograd  šalje pacijente kod kojih su konstatovane medicinske indikacije za sekundarni nivo zdravstvene zaštite jer u Vranju gde postoje adevaktni stručnjaci, oprema i lekovi. Neki lekari bi, ipak, da odgovornost sa sebe skinu na ovakav način



 



Za razumevanje suštine ove priče novinar će čitaocu predočiti detalje dva dogadjaja. Prva situacija je „vrela“, toliko aktuelna da se od nje još uvek sve puši u vranjskom zdravstvu. Jedan se pacijent, koji ne ide lekaru dok ga nešto ne zaboli, pre nekoliko dana javio specijalisti ovdašnjem sa izvesnim tegobama. Ovaj ga je po starom običaju ubedio da bi za njega bilo najbolje da dođe u privatnu ordinaciju gde, jeste da košta, ali su uslovi „kao u Švarcvaldu“ i garantuju da će sve proći u najboljem redu. Završilo se onim čuvenim „vidimo se popodne“. Pacijent došao u dogovoreno vreme, zahvat počeo, sve je imalo biti najobičnija rutina. Onda su po „Marfijevom zakonu“ (poznati idiom koji označava kosmičku predodređenost izvesnosti pojave baksuznog događaja) stvari pošle po zlu.

IZ PRIVATNE ORDINACIJE U NIŠ

Uglavnom, oni zajedno toliko zabrazde da pacijentovo zdravlje bude ozbiljno dovodeno u pitanje. Pa se taj, inače dosta dobro pozicionirani bolnički lekar, brže-bolje upre da, iako je „operirao“ u privatnoj klinici, obezbedi svom pacijentu spasavanje života i ujedno pokrije vlastite brljotine tako što će ga proslediti državnoj klinici Nišu. Dežurni kolega, specijalista sa jednog drugog odeljenja vranjske bolnice, zažmuri što pacijent dolazi iz privatne ordinacije. Ispegla se paprilogija, popnu ga u „hitnu“ i za Niš. Čoveku spasu život. Troškove platio ne zna se ko i kako. No, pravo je pitanje zašto je čovek uopšte poslat za Niš ako ovde postoji specijalističko odeljenje u sklopu bolnice osposobljeno da rešava takva stanja, indukovana u sklopu sekundarne (a ne tercijarne) zdravstvene zaštite.

Kompletan tekst možete pročitati pretplatom na elektronsko izdanje „Vranjskih“ preko www.novinarnica.net

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar